Liberalii vor să introducă în buget finanțarea spitalului regional de la Cluj

Liberalii vor să introducă în buget finanțarea spitalului regional de la Cluj

Partidul Național Liberal (PNL) va introduce în Parlamentul României un amendament la proiectul de buget pe 2019 care să conțină cofinanțarea Spitalelor Regionale de Urgență (SRU) Cluj, Craiova și Iași.

Consiliul Județean (CJ) Cluj poate să preia lua locul Ministerului Sănătății, ca beneficiar al proiectului pentru construirea SRU, potrivit comisarului european Corina Crețu. CJ a solicitat Guvernului României să declare forul județean ca fiind eligibil în depunerea proiectului pentru construirea spitalului.

Ministrul Sorina Pintea, a declarat că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României și a exclus suplimentarea de fonduri pentru investiții. UE acordă fonduri de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale, însă pentru ca finanţare să rămână valabilă este obligatoriu ca recepţia obiectivelor să fie finalizată până în 2023.

Amendamentelele faţă de proiectul de buget propuse de liberali

- Infrastructură:
Finanţarea Autostrăzii Unirii (Târgu-Mureş - Iaşi - Ungheni), a autostrăzii Sibiu - Piteşti, Comarnic - Braşov, Centura Bucureştiului la nivel de autostradă, drumul expres Piteşti - Craiova. Alocarea a 5,5% pentru investiţii şi înfiinţarea unui fond pentru co-finanţarea proiectelor europene

- Administraţie:
Suportarea în proporţie de 90% a cheltuielilor cu asistenţa socială de la bugetul de stat, pentru a evita falimentul autorităţilor locale. Alocarea a 100% din impozitul pe venit, atât în cazul salariilor cât şi în cazul pensiilor, către autorităţilor locale, 60% către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale

- Pensii:
Indexarea punctului de pensie cu 9% începând cu 1 ianuarie 2019, conform legii în vigoare şi a mecanismului de actualizare, care reprezintă un drept al pensionarilor. Creşterea la 5% a contribuţiei pentru Pilonul 2 de pensii, din aceeaşi cotă de contribuţii sociale pe care angajatul deja o suportă în acest moment, urmând ca în următorii ani cota să ajungă la 6%.

- Educaţie:
Investiţii în dotarea şi modernizarea şcolilor profesionale şi acordarea de burse pentru elevii acestora. Generalizarea programului After School şi a programului Masă Diversificată în şcoli.

- Sănătate:
Creşterea sumelor alocate pentru medicina de familie. Cofinanţarea proiectelor europene pentru realizarea spitalelor regionale: Craiova, Cluj, Iaşi.

Comenteaza