Liberalii ardeleni au copt la Cluj strategia de preluare a partidului

Liberalii ardeleni au copt la Cluj strategia de preluare a partidului
Vineri seara s-au întâlnit la Cluj reprezentanţi ai liberalilor din regiunea de Nord-Vest. Practic pe agendă a fost un singur punct – strategia de preluare a controlului partidului aflat în cădere liberă.

În virtutea rezultatelor, nu doar de la ultimele alegeri, care au confirmat şi reconfirmat de fiecare dată că în Ardeal e fief-ul dreptei, că atât vechile PNL şi PDL (ex-PD), cât şi noul „mare" PNL au principalul bazin electoral şi cele mai bune rezultate în zona de centru şi nord-vest a ţării, liberalii din regiune au ajuns la concluzia, normală, că, dacă PNL mai are vreo şansă de revenire la viaţă, atunci resuscitarea nu poate fi înfăptuită decât de către cei care şi-au demonstrat capacitatea de a obţine performaţe electorale.

Potrivit senatorului Marius Nicoară, participanţii la întâlnirea de vineri seara au ajuns la concluzia că Ardealul ar trebui să preia controlul partidului încă înainte de congres. „Am convenit că ar fi bine ca alegerile interne să se organizeze de jos în sus şi am ajuns la concluzia că, în această perioadă, la conducerea partidului şi la organizarea congresului, în jurul preşedintelui interimar Raluca Turcan trebuie să fie reprezentanţi ai filialelor care, la ultimele alegeri, au obţinut rezultate peste media pe ţară", a spus Nicoară.

Aplicarea unui asemenea principiu ar face din PNL prima formaţiune politică parlamentară, exceptînd UDMR, fără bucureşteni în conducerea centrală, ţinând cont că ultimele două scrutine electorale au fost catastrofale pentru liberalii din capitală.

Acest lucru a fost confirmat şi de preşedintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda. „S-a agreat propunerea Clujului ca organizaţiile performante din partid să fie reprezentate aşa cum se cuvine la vârf. Consider că, la viitorul congres, Clujul are dreptul să obţină orice funcţie, începând de la cea de preşedinte, până la cea de simplu membru în Biroul permanent Naţional", a declarat Buda.

La fel ca Nicoară, şi el s-a ferit să spună dacă, în întâlnirea informală de vineri, s-a convenit asupra unui nume de candidat la funcţia supremă în partid care să fie susţinut de organizaţiile liberale din zonă.

Aşa cum a anunţat în exclusivitate, pentru ZIUA de CLUJ, preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, intenţionează să-şi depună candidatura pentru funcţia de preşedinte PNL. Din păcate, în ciuda insistenţelor, el nu a putut fi contactat telefonic.

Potrivit unor surse din partid, el ar avea, se pare doi contracandidaţi grei în tentativa de a deveni candidatul Ardealului pentru şefia PNL, primarii municipiilor Alba Iulia şi Oradea, Mircea Hava şi Ilie Bolojan. Acesta din urmă are avantajul ocupării unei funcţii extrem de importante strategic, fiind secretar general al PNL.

Comenteaza