Legea pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în strinătate a trecut de Consiliul Economic şi Social al Parlamentului

Legea pentru copiii cu părinţi plecaţi la muncă în strinătate a trecut de Consiliul Economic şi Social al Parlamentului
Inițiativa legislativă referitoare la protecţia minorilor ai căror părinţi sunt plecaţi temporar la muncă în străinătate a deputatului Petru Călian a primit aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social, organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului.

"Legislaţia actuală defineşte instituţiile cu atribuţii în domeniu, însă nu trasează obligaţii clare şi sancţiuni corespunzătoare pentru stoparea încălcării drepturilor minorilor", spune Călian. Acesta adaugă că proiectul de lege militează pentru respectarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului.

Iniţiativa prevede ca părinţii care au copii minori în îngrijire şi doresc obţinerea unui contract de muncă în străinătate să aibă obligaţia de a notifica autorităţilor intenţia de a pleca din ţară, cu 30 de zile înainte de părăsirea domiciliului.

Aceştia trebuie să nominalizeze persoana în întreţinerea şi îngrijirea căreia va rămâne minorul, acordul de îngrijire fiind concretizat printr-un act notarial.

"Pe perioada încredinţării minorilor se vor întocmi lunar rapoarte de evaluare pentru o mai bună monitorizare a acestora, iar în cazul în care persoanele nominalizate nu respectă cerinţele prevăzute de lege, minorul va putea fi încredinţat unui centru de plasament", a explicat Călian.

"La ora actuală, în România există copii de ordinul sutelor de mii afectaţi de fenomenul migraţiei. Copiii abandonaţi acasă suferă tulburări psiho-afective, tulburări de comportament, carenţe în dezvoltarea biologică şi emoţională. Nu dorim să se ajungă la tragedia fetiţei de 12 ani care a murit de dorul mamei, refuzând să mănânce timp de 8 luni. Acest caz scoate la iveală drama neînţeleasă a unui copil abandonat", se arată în motivarea proiectului de lege.

Comenteaza