Legea pensiilor | Modificare legislativă privind pensia de invaliditate şi cea de urmaş

Legea pensiilor | Modificare legislativă privind pensia de invaliditate şi cea de urmaş
Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat luni o serie de amendamente la Legea pensiilor, potrivit cărora pensia de invaliditate şi de urmaş pot fi cumulate cu venituri obţinute din activităţi independente, cumulul nefiind permis însă şi celor care s-au pensionat anticipat.

Amendamentul potrivit căruia pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente, respectiv drepturi de autor, proprietate intelectuală şi drepturile conexe, a fost depus de către preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, dar a fost asumat de către toţi membrii comisiei, în condiţiile în care şi PNL a depus un proiect de lege care viza această modificare.

De această prevedere privind cumulul pot beneficia şi cei care primesc pensii de urmaş, a stabilit comisia.

Persoanele care s-au pensionat anticipat nu pot beneficia de aceste prevederi şi nu vor putea cumula niciun fel de venit.

„Lucrurile au fost în dezbatere cu cei de la Casa de pensii şi au zis: «Dacă tot umblaţi, haideţi să rezolvăm şi problema pensiei de urmaş», care, la fel, nu putea fi cumulată cu niciun alt fel de venit de această natură, totodată specificând clar că pensiile anticipate nu pot fi cumulate cu niciun fel de venit, pentru că ele fac parte nu dintr-o imposiblitate de a se desfăşura activitatea sau ca urmare a drepturilor survenite în urma decesului unui soţ sau părinte. Pensia anticipată ţine de voinţa fiecăruia şi, dacă ai capacitate de muncă, poţi să mai amâni puţin pensionarea, dacă ai şi o sursă de venit certă", a declarat la finalul şedinţei preşedintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon.

El a precizat, astfel, că urmaşii pot beneficia de această modificare legislativă, chiar dacă au PFA sau alte câştiguri din activităţi independente.

Modificările adoptate luni de către Comisia de muncă vor fi supuse, marţi, votului final al Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Discuţiile despre modificarea legislaţiei au început după ce Laura Florescu, o tânără bolnavă de scleroză multiplă, a acuzat că va rămâne fără pensia de invaliditate pentru că primit 230 lei după ce a publicat un volum de poezii.

 

Comenteaza