Kelemen: Proiectul HG privind UMF Târgu-Mureş a fost modificat după dezbatere, dar esenţa a rămas

Kelemen: Proiectul HG privind UMF Târgu-Mureş a fost modificat după dezbatere, dar esenţa a rămas
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, susţine că proiectul iniţial de HG privind UMF Târgu-Mureş a fost modificat după dezbaterea publică, dar Uniunea este mulţumită de forma în care a fost adoptat, întrucât a vrut crearea unei facultăţi, în aşa fel încât universitatea să fie multiculturală.

Kelemen Hunor a spus, duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că reprezentanţii Uniunii sunt mulţumiţi de forma în care a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, adăugând că în urma dezbaterii publice au intervenit "mici modificări" faţă de proiectul iniţial, însă "esenţa" a rămas, transmite agenţia de ştiri Mediafax.

Întrebat dacă forma în care HG referitoare la UMF Târgu-Mureş a apărut în Monitorul Oficial din 29 martie este satisfăcătoare pentru UDMR, având în vedere că aceasta diferă de proiectul iniţial, cel lansat în dezbatere publică, preşedintele UDMR a răspuns afirmativ.

"Da, este. A fost discutată ultima formă şi noi am fost de acord cu ultima formă. Era clar că după dezbaterea publică vor fi mici modificări. Mici modificări care nu afectează conţinutul şi substanţa, nici a HG, nici a Legii (educaţiei). Au fost mici modificări, dar intenţia noastră este nu să dăm cifre de şcolarizare, ci să creăm o facultate, aşa cum scrie legea, ca universitatea să fie multiculturală. Ideea multiculturalităţii este respectată. Deci dezbaterea publică este pe o primă variantă, care suferă nişte modificări. Asta s-a întâmplat şi în cazul nostru. Dar nu esenţa a fost modificată, esenţa a rămas", a spus Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, în proiectul iniţial, care prevedea inclusiv cifre de şcolarizare în cadrul noii facultăţi, "nu a fost nicio eroare". Întrebat câţi studenţi şi câte cadre didactice va avea noua facultate din cadrul UMF Târgu-Mureş, preşedintele UDMR a spus că acest aspect va fi stabilit de universitate şi ARACIS. "Nu vă pot da un răspuns în acest moment. Nu va stabili UDMR, deci aici urmează să se stabilească la nivelul universităţii şi al ministerului, este chiar treaba lor", a spus el.

Hotărârea de guvern, aprobată în şedinţa de marţi a Executivului, privind înfiinţarea liniilor maghiare de studii la UMF din Târgu Mureş a fost publicată, joi seară, în Monitorul Oficial, avându-i ca şi contrasemnatari pe ministrul Educaţiei, dar şi pe preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Actul normativ stabileşte că la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu-Mureş va fi înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL va depune moţiune de cenzură pe 17 aprilie, iar documentul va consemna nu doar "cedarea premierului Ungureanu în faţa UDMR" în chestiunea UMF Târgu-Mureş, ci şi "cedarea în fata intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse".

 

Comenteaza