Kelemen Hunor spune că războiul din Ucraina va fi de lungă durată: „Budapesta nu poate fi condamnată pentru poziţia pe care o are”

Kelemen Hunor spune că războiul din Ucraina va fi de lungă durată: „Budapesta nu poate fi condamnată pentru poziţia pe care o are”
| Foto: hotnews.ro

Războiul din Ucraina va fi unul lung, iar data de 9 mai ar putea aduce o altă perspectivă tristă asupra conflictului, declară vicepremierul Kelemen Hunor. În ce priveşte posibilul embargo petrolier impus Rusiei, liderul UDMR afirmă că Budapesta nu poate fi condamnată pentru poziţia pe care o are.

Preşedintele UDMR spune la RFI despre poziţia Ungariei pe tema unui embargo petrolier al UE la adresa Rusiei că Budapesta nu poate fi condamnată de aliaţii ei şi că o derogare acordată Ungariei ar fi o soluţie corectă de compromis: „Să ne arătăm cu degetul în interiorul UE este cea mai mare greşeală".

Vicepremierul României se aşteaptă ca războiul din Ucraina să capete altă turnură pe data de 9 mai:

„Ştim foarte bine că Rusia şi ruşii în general sunt extrem de atenţi la simbolistică şi în cultură, dar şi în politică şi de aceea, această dată de 9 mai care în istoria Rusiei este o zi importantă şi o zi simbolică s-ar putea să fie un moment de cotitură. Despre acest lucru vorbesc toţi analiştii şi eu cred că au dreptate. În această perioadă de două luni şi jumătate, aşa cum au decurs lucrurile, nu arată deloc bine şi nu arată că ne îndreptăm către sfârşitul conflictului armat, spre sfârşitul războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Şi eu cred că data de 9 mai s-ar putea să ne aducă o altă perspectivă tristă asupra războiului. Din păcate, va fi un război lung, cu toate consecinţele şi pentru noi şi pentru Europa, dar eu cred că cu consecinţe absolut previzibile la nivel global (...). Sancţiunile trebuie să meargă înainte, cu această etapizare, pentru că sunt state importante, care au o dependenţă mare de gazele naturale, de ţiţei, dar sancţiunile trebuie întărite şi susţinute în continuare. Dar să nu fim naivi, să nu credem că aceste sancţiuni vor opri războiul de la o zi la alta".

În condiţiile în care Uniunea Europeană vizează impunerea unui embargo petrolier Rusiei, pregătindu-şi astfel independenţa energetică faţă de această ţară. Totuşi, state precum Ungaria şi Slovacia fac opinie separată în cadrul Uniunii Europene. Ungaria se va folosi de dreptul său de veto pentru a bloca orice propunere a Uniunii ce ar restricţiona importurile de energie din Rusia, a declarat şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Kelemen a fost întrebat dacă i se pare corectă poziţia Budapestei.

„În momentul în care pentru state care au o dependenţă mare faţă de Rusia şi vorbim de ţiţei şi de gaze naturale, sigur că trebuie să faci o ofertă credibilă şi o ofertă valabilă, pentru că nu poţi să condamni nici un stat, nici Ungaria, nici Slovacia, în ceea ce priveşte gazele naturale, nici Germania, să vorbim despre aceste aspecte foarte sincer, la o criză economică, pe care nu o controlezi şi nu poţi să ajuţi.

De aceea, în cazul ţiţeiului, s-ar putea să existe o derogare pentru o perioadă de timp în cazul Slovaciei, în cazul Ungariei, ceea ce ar fi o soluţie de compromis şi o soluţie corectă, pentru că aceste state nu au alternativă la ţiţei şi dacă tu vrei să meargă cu tine solidare aceste state, atunci trebuie să ai o ofertă, o contraofertă, ceva, pentru că altfel se opreşte industria, se opreşte economia, ceea ce înseamnă un lucru inacceptabil pentru aceste state. Deci trebuie să fim foarte realişti în această abordare.

Eu sunt convins că dacă va exista o derogare, o soluţie pe termen mediu, pe termen lung, atunci se poate merge cu aceste sancţiuni înainte. Şi în cazul gazelor naturale, la fel, vedeţi că nu se discută despre acest lucru prea mult, fiindcă Germania nu acceptă. Punct”, a răspuns Kelemen Hunor.

Comenteaza