IOHANNIS PREŞEDINTE! "Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!" CUM A VOTAT CLUJUL

IOHANNIS PREŞEDINTE!
Klaus Iohannis şi-a anunţat victoria pe Facebook şi a sărbătorit în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Candidatul PSD la prezidenţiale, Victor Ponta, şi-a recunoscut înfrângerea şi a susţinut că l-a felicitat pe Iohannis.

Într-un mesaj transmis pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, Klaus Iohannis a susţinut că "în această noapte, datorită vouă, începe o altfel de Românie. România pe care ne-o dorim nu este nici una a conflictului, nici una a răzbunării. Votul și cuvântul vostru au pus temelia ei. Haideți ca prima cărămidă pe care o așezăm pe acest edificiu să fie una trainică! Votul nostru a fost și rămâne unul pentru rațiune, pentru dialog și responsabilitate. Avem ocazia de a-l demonstra și în fapte!".

IOHANNIS PRESEDINTE. Totodată, Iohannis a postat o fotografie cu drapelul României, alături de mesajul: "Am câştigat! Ne-am luat ţara înapoi!", şi un filmuleţ în care le mulţumeşte românilor pentru încrederea acordată.

În jurul orei 23:40, Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Universităţii, fiind primit cu aplauze de manifestanţi, care au scandat "Klaus, Klaus, Klaus, ne-ai scăpat de Mickey Mouse", "Iohannis", "Jos Ponta" şi "Ole, ole, Victor Ponta nu mai e".

De altfel, peste 10.000 de persoane au ieşit în stradă şi la Cluj încă de la 17:40, militând pentru respectarea dreptului de vot al românilor din diaspora. Odată cu anunţarea rezultatelor exit-pollurilor, protestul s-a tranformat într-o mare sărbătoare.

În judeţul Cluj, procentul votului acordat pentru Iohannis a fost de 74%, iar în municipiul Cluj-Napoca 77%. Iată rezultatul oficial AICI.

IOHANNIS PRESEDINTE. Ieşit la declaraţii abia la două ore după închiderea urnelor, Ponta şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că l-a felicitat deja pe Klaus Iohannis, "noul preşedinte al României". El le-a mulţumit tuturor românilor care s-au prezentat la vot, afirmând: "Poporul are întotdeauna dreptate".

"Ne vom face datoria faţă de ţară", a spus el, susţinând însă că oamenii care au ieşit în stradă nu au pentru ce să protesteze. De asemenea, Ponta a menţionat că atât el, cât şi colegii săi de partid, cât timp se vor afla în poziţii publice, îşi vor asuma răspunderea.

"Suntem o ţară democratică, aşa cum eu accept rezultatul sper să îl accepte şi cei care protestează, nu au pentru ce să protesteze", a mai spus Ponta.

Ponta nu demisionează din funcţia de premier

IOHANNIS PRESEDINTE. În jurul orei 23:40, Victor Ponta a intrat în direct prin telefon la postul de televiziune Antena 3, unde a vorbit despre situaţia exit-pollurilor. Premierul a declarat că în această seară singurele persoane cu care a vorbit sunt soţia sa, mama sa şi Klaus Iohannis. El a ţinut să le transmită un mesaj celor care l-au ales.

"În primul rând, vreau să le mulţumesc din inimă celor care m-au votat, îmi pare rău că nu am reuşit, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă. voi evdea de mâine care au fost greşelile", a afirmat el.

Acesta a menţionat că nu se dă bătut şi că va continua lupta pe care a început-o şi nu va demisiona din funcţia de premier: "Mi-e greu să fac acuma analize, însă după ce am cerutvotul oamenilor să le spun acum la revedere ar fi o ticăloşenie. trebuie să mergem mai departe".

Reacţii rezervate la ieşirea de la urne

Potrivit primelor rezultate ale exit-polluri de la 21:00, aferente voturilor înregistrate până la ora 19:00, diferenţa dintre voturile obţinute de cei doi candidaţi este de aproximativ două procente.

La ieşirea de la urne, Iohannis şi-a îndreptat atenţia spre românii din diaspora, care nu au reuşit nici de această dată să voteze, şi a solicitat Guvernului prelungirea procesului electoral.

În locul lui Ponta, la microfon a ieşit vicepremierul Liviu Dragnea, care a fost reticent în declaraţii, îndemnându-şi doar colegii să fie vigilenţi la numărarea voturilor, întrucât "se poate întâmpla orice, ceilalţi sunt dispuşi să facă orice".

La Cluj, la sediul social-democraţilor, rezultatele exit-pollurilor au fost aşteptate într-o atmosferă înmormântală.

În acelaşi context, liderii ACL Cluj s-au manifestat rezervat iniţial, dar după ce Victor Ponta şi-a recunoscut înfrângerea, s-au descătuşat.

 

 

Comenteaza