Update Ioan Aurel Pop, opţiune pentru PSD pentru prezidenţiale? Candidatura rectorului UBB ar avea susţinerea cercurilor naţionaliste din PSD şi BOR

Ioan Aurel Pop, opţiune pentru PSD pentru prezidenţiale? Candidatura rectorului UBB ar avea susţinerea cercurilor naţionaliste din PSD şi BOR
Ioan Aurel Pop și Adrian Năstase, la lansarea volumului “Transilvania în cinci secole de cartografie”, în cadrul Festivalului Internațional de carte Transilvania 2018. Volumul este semnat de cei doi, alături de Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România | Foto: facebook.com/FestivalulDeCarteTransilvania

Istoricul Ioan Aurel Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai și președinte al Academiei Române, ar fi una dintre primele opțiuni ale cercurilor naționaliste din PSD și Biserica Ortodoxă Română (BOR) pentru o candidatură la Președinția României în 2019. Rămâne de văzut dacă profesorul va accepta această provocare.

Sociologul Barbu Mateescu publică, pe blogul său, o analiză a opțiunilor PSD pentru bătălia electorală de anul viitor, un exerciţiu de imaginaţie politică în care apar trei nume: Ioan Aurel Pop, Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea.

Prima variantă ar fi tocmai rectorul UBB, al cărui discurs cu accente naţionaliste e pe placul grupării Dragnea, dar şi al liderilor BOR. Însă cel mai dificil pentru social-democraţi va fi să îl convingă pe reputatul profesor să se implice în politică, mai ales că acum, când acesta ocupă şi fotoliul de preşedinte al Academiei Române.

"La nivel de discurs, reprezintă pentru candidatura lui Ponta din 2014 ce a reprezentat "Întoarcerea Jedi-ului" (Star Wars VI) pentru "O nouă speranță" (Star Wars IV), adică aceleași teme livrate însă mai puternic și mai coerent. Nu vor exista glumițe cu popcorn. Campania va fi morocănoasă și sobră. Nu e timp de confetti și de optimism, România suferă sub asediul hoardelor modernizării. Trebuie să ne apărăm ființa națională străveche, nu să zâmbim în timp ce păpăm mici cu muștar", scrie sociologul.

"Punct tare: ardelean, poate sparge niște fronturi electorale străvechi. Personal bănuiesc că PSD aleargă după oamenii veniți acum 50-60 de ani din ruralul pur românesc în orașele pur maghiare sau săsești, și care n-au uitat sau iertat vreodată șocul civilizațional, votând de exemplu PUNR, Funar și Vadim în disperare. Însă de vreo zece ani acești oameni încep să nu mai fie. Punct slab: (în cazul în care se confirmă) e greco-catolic. O linie mare de atac la adresa lui Iohannis, din perspectiva nu electoratului PSD cât a membrilor PSD, e arșice. Mai important: nu e din partid și al partidului. Va trebui socializat...", susţine Barbu Mateescu.

Sociologul distinge şi câteva semnale că Ioan Aurel Pop va fi candidatul PSD: "Plecăciuni și dialoguri cu toate entitățile CRIB în stilul CRIB (alocuțiuni publice formale, interviuri pregătite cu grijă), în special BOR, probabil pentru a se contracara punctul slab. Urmează a se accelera prezențele televizate. Nu-i de mirare: Academia Română însăși este CRIB!" (Sociologul definește prin acronimul CRIB modelul civilizațional de dinainte de 1989 - Comunism Ruralo-Industrial Balcanic - n.n.)

Referitor la șansele aceste candidaturi, Barbu Mateescu susține că "Iohannis e vulnerabil în genere vorbind, deci și Pop are o șansă. Nu va câștiga în Cluj-Napoca".

"Element neașteptat: își va controla propria campanie? Se va pomeni culegând praful de pe jos după atacuri în trombă ale Olguței Vasilescu sau ale lui Codrin Ștefănescu la adresa președintelui?

Întrebarea doctă: Va fi aceasta campania anti-UE așteptată de atâția vectori? (mai mulți vectori decât procente de votanți, mais enfin).

Întrebarea concretă: Cum va distruge Antena 3 și această campanie prezidențială?", își încheie analiza sociologul Barbu Mateescu. Celelalte două opțiuni ale PSD pentru prezidențiale ar fi Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea.

UPDATE

"Ar fi o variantă bună pentru PSD, dar, în actualul context din partid, nu cred că este posibilă o candidatură a domnului Ioan Aurel Pop la președinție", a declarat - pe surse - unul dintre liderii partidului, pentru Ziua de Cluj.

Comenteaza