INTERVIU. Dan Tarcea, despre ”nefericirea” clujenilor: ”Fumigene” ale unor oameni plătiți să denigreze + Ce mandat special i-a dat Emil Boc

INTERVIU. Dan Tarcea, despre ”nefericirea” clujenilor: ”Fumigene” ale unor oameni plătiți să denigreze + Ce mandat special i-a dat Emil Boc
Dan Tarcea, viceprimarul Clujului și președintele PNL Cluj-Napoca

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a acordat pentru ZIUA de CLUJ un interviu pe teme politice, în care vorbește despre prietenia cu Marius Nicoară, trecut la ALDE, de mandatul pe care i l-a dat Emil Boc, despre politicianul pe care îl susține la alegerile euro-parlamentare și despre modul în care îl privește pe liderul actual al liberalilor, Ludovic Orban. El are un răspuns și pentru Mugur Ciuvică, autorul unei ironii ratate la adresa clujenilor.

 

Dan Tarcea este obișnuit să discute public mai mult pe teme administrative, despre parkinguri și asfaltări, așa că propunerea unui dialog politic îl scoate din rutină. Tarcea este președintele PNL Cluj-Napoca și, așa cum a recunoscut în acest interviu, are ambiții politice. Deocamdată însă privește spre viitor doar peste umerii ”generalilor” săi: Emil Boc, la municipiu, și Ludovic Orban, la partid.


- Domnule Tarcea, după ce Marius Nicoară a trecut la ALDE, dumneavoastră a trebuit să explicați de ce ați rămas în PNL.
- Eu și domnul Marius Nicoară nu suntem legați ombilical. Este adevărat, între noi există o prietenie veche. Ne-am împrietenit în viața politică și îl respect. Asta nu înseamnă că, dacă el trece la PSD, trec și eu; nici că, dacă a intrat în ALDE, îl voi urma. Ne vom întâlni în continuare în oraș, vom lua masa împreună, dar drumurile noastre politice s-au separat.

- Devenise un balast pentru PNL Marius Nicoară? El are, să nu uităm, o condamnare penală pentru că a făcut accident rutier în timp ce era în stare de ebrietate. Există multe voci în partidul dumneavoastră care îl consideră un ”dinozaur” și care se bucură că a plecat.
- Nu devenise un balast, nici vorbă. A fost decizia lui. Nu a fost acuzat de fraudă sau de luare de mită. Nu vreau să intru în alte detalii.

- Suntem la jumătatea mandatului de primar al lui Emil Boc, implicit al dumneavoastră, ca viceprimar. Cu toate acestea, la televizor sau pe unele site-uri se caută deja contracandidați pentru alegerile locale din 2020: s-a vorbit de Ioan Rus, de Vasile Dâncu, chiar de Corina Crețu, ceva mai devreme. Recent, Mugur Ciuvică a spus, la Antena 3, că procentele pe care le-ar obține Emil Boc la alegeri ar fi o expresie a nefericirii clujenilor (AICI).
- Nu trebuie să fii mare specialist să observi că, la Cluj, în ultimii 15 ani, s-au făcut lucruri deosebite. Ajunge să ieși în centru la plimbare, ajunge să te urci într-un mijloc de transport modern; să nu uităm că Banca Mondială a arătat, într-un studiu, că 15% dintre români, dacă ar trebui să se mute într-un alt oraș, ar alege Clujul. Suntem orașul care ocupă locul al șaselea în Europa și al 13-lea în lume ca grad de siguranță a cetățeanului. Asta e ”nefericirea” clujenilor. Ce auziți la televizor sunt ”fumigene” ale unor oameni plătiți să denigreze. Cât despre numele de candidați, nu e nicio problemă. Competiția face bine orașului, ar fi excepțional să candideze oameni respectabili, cu multă experiență politică.

- Credeți că e posibil ca primarul Emil Boc, după patru mandate, să viseze la altceva? Vin alegeri prezidențiale, PNL își pregătește propriul guvern, deocamdată ”din umbră”.
- Am mandat special din partea domnului primar să spun, oricând mă întreabă cineva despre ambițiile politice ale domniei sale, că nu îl interesează nicio poziție publică la București. Nici măcar cea de președinte al României. Noi ne dorim să muncim împreună la Cluj, pentru clujeni. Fiecare a demonstrat ce poate și cât poate.

- Dumneavoastră sunteți mulțumit cu actuala postură? Nu tindeți la mai mult?
- Azi Clujul are primar, iar eu sunt viceprimar. Categoric, îmi doresc mai mult, dar momentan fac echipă cu domnul Boc și îmi pun toată energia în dezvoltarea orașului. Trebuie să știți că, în 2016, am fost propus pe lista pentru Parlament, dar am ales postul de viceprimar. Ce va fi mai departe, vom vedea, dar acum sunt foarte mulțumit cu ce am.

- Nu mai este mult până la alegerile europarlamentare. Pe cine susțineți, ca lider al PNL Cluj-Napoca?
- Îl susținem pe domnul Daniel Buda și o nouă candidatură a acestuia la Parlamentul European. Domnul Buda este unul dintre cei mai activi eurodeputați, iar expertiza pe care o are îl recomandă să își continue activitatea la Bruxelles.

- Este pregătit PNL pentru aceste alegeri? Desigur, putem cita un sondaj care spune că liberalii au depășit PSD în opțiunile de vot ale românilor, dar e doar un sondaj. Vedeți că Ludovic Orban este contesta de unii membri ai partidului.
- PNL este un partid dinamic. Întotdeauna a existat libertate de exprimare și niciodată cineva care și-a spus unele puncte de vedere nu a suferit repercusiuni. Noi am fost consecvenți și se pare că lumea a apreciat acest lucru. Dacă analizăm, vom vedea că acolo unde a guvernat PNL comunitățile au avut avantaje și au luat avans față de altele. S-au făcut pași importanți înainte și oamenii au putut face diferența. Doctrina liberală și guvernarea de dreapta este potrivită pentru România și pentru multe țări din Europa.

- Concluzionând, considerați că Ludovic Orban este omul potrivit să conducă PNL spre un rezultat bun în alegeri.
- PSD și alte forțe politice au urmărit mereu decredibilizarea liderilor PNL și ai altor partide. Să ne amintim cum era ironizat Crin Antonescu, iar acum lumea vorbește despre el cu respect. Așa și cu Orban. Vom merge cu el la alegeri, pentru că Ludovic Orban a avut puterea și caracterul, atunci când a fost inculpat, să renunțe la candidaturi și să aștepte justiția să își facă treaba. A câștigat procesul, dar a plătit politic. Vă dați seama că putea să candideze și să aibă imunitate, dar nu a făcut-o. Este prematur să tragi la răspundere un lider fără să treci printr-un ciclu electoral. Nu poți după un an fără bătălii politice să spui că nu e bun. Trebuie să îl analizăm la urmă, nu înainte. Culmea, criticile vin din zonele cu cele mai mici scoruri electorale din țară. Nu știu dacă s-a înțeles exact: eu îl susțin pe Ludovic Orban.

- Credeți că evenimentele de pe scena publică din ultimele 18 luni i-au convins pe români să iasă la vot?
- Eu sper să își fi schimbat abordarea. Sper să românii au văzut exact ce este PSD, care sunt minciunile PSD și să sancționeze acest lucru. Pensionarii au primit 50-100 de lei în plus la salariu, dar în valori absolute au pierdut 200-300 de lei. S-au scumpit gazul, curentul, multe alte lucruri, iar în vara aceasta mai vine un val de scumpiri. Vârstnicii trebuie să știe că pensiile le sunt plătite de cei care muncesc, nu de cei care fură. Așa că sper ca românii să iasă la vot într-un număr consistent și să pună ștampila pe cine le dictează inima.


- În celebra comisie Iordache, cea care a măcelărit legile justiției, există un vicepreședinte clujean: Steluța Cătăniciu, de la ALDE. Îi reprezintă așa cum se cuvine pe clujeni?
- Probabil că, atâta timp cât unii dintre clujeni au votat-o, îi reprezintă. Dar nu aș vrea să vorbesc despre politicieni din alte partide.

Comenteaza