Guvernul Ungureanu a căzut. Vezi toate discuţiile de la moţiunea de cenzură, pe ziuadecj.ro

Guvernul Ungureanu a căzut. Vezi toate discuţiile de la moţiunea de cenzură, pe ziuadecj.ro
La şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor sunt prezenţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi membrii Cabinetului său. Din totalul de 460 de parlamentari, sunt prezenţi 252, iar 208 sunt absenţi. UPDATE 235 de voturi "pentru" moţiune, Guvernul MRU cade.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a discutat cu liderii PDL în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, înaintea votului la moţiunea de cenzură, el declarând ulterior, la momentul intrării în sala Parlamentului, că "alţii" ar trebui să aibă emoţii pentru rezultatul votului.

Grupului parlamentar PDL i-au fost alocate 53 de minute pentru dezbatere, în timp ce PSD are la dispoziţie 44 de minute.

Liberalilor li s-au alocat 29 de minute, UDMR are la dispoziţie 9 minute, în timp ce minorităţile şi independenţii au la dispoziţie 6 minute pentru discursuri.

Vezi derularea dezbaterii, invers cronologic:

15.16 MRU la ieşirea din plen: "Aceasta este democraţia şi trebuie să o înţelegem în toate formele ei. Am fost onorat să conduc un asemenea Guvern şi sunt mândru de miniştrii care au fost alături de mine în Cabinet. Mă bucur că împreună cu ei am reuşit, chiar şi în scurtul răstimp, în 78 de zile, să facem ceea ce trebuie pentru ţară, iar acest lucru se va vedea. Eu, personal, nu mi-am spus ultimul cuvânt".

15.09 Ponta: e cel mai degradant moment din istoria postdecembristă, când un guvern s-a agăţat de putere nemaifiind sprijinit de nimeni. După scene care-mi vor rămâne pentru totdeauna în minte, cândun deputat cum e domnul Chisăliţă a venit special în scaunul cu rotile ca să voteze, şi când alt parlamentar, Sorina Plăcintă, este ameninţat în direct cu dosare penale, în plenul parlamentului, astăzi s-a făcut dreptate. USL e dispusă să-şi asume responsabilitatea conducerii Guvernului până la alegeri şi eu, Victor Ponta, voi fi propunerea USL pentru a conduce acest guvern.

15.05 Cifrele oficiale: numărul total de parlamentari- 460. Numărul celor prezenţi - 259. Numărul total de voturi exprimate - 248. Numărul de voturi anulate - 4. Numărul de voturi valabil exporimate - 239, din care "pentru" - 235. Voturi "contra" moţiunii - 9.

14.57 E oficial: Guvernul Ungureanu a căzut, cu 236 de voturi "pentru" moţiune.

14.56 Realitatea TV confirmă: 236 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu cade.

14.48 RTV.net anunţă că Guvernul a căzut. 233 de parlamentari au votat "pentru".

14.42 Votarea s-a încheiat.

14.10 Senatorii au votat. A început votul pentru deputaţi. Rămâneţi pe ziuadecj.ro pentru rezultatele moţiunii şi reacţii.

13.57 Începe procedura de vot. Votul este secret, cu bile. Bila albă în urna neagră sau cea neagră în urna albă înseamnă vot împotriva moţiunii. Se face prezenţa.

13.48 Victor Ponta cere şi el drept la replică: Un senator, Sorina Plăcintă,  a fost ameninţată acum 15 minute de Elena Udrea, sub privirile noastre, în direct la televiziuni.

13.46 MRU: sunt convins că se poate face politică şi altfel în această ţară. Aţi avut prilejul să observaţi două moduri de adresare: al fostului prim-ministru Adrian Năstase căruia îi mulţumesc, şi al unuia care doreşte să fie prim-ministru şi căruia nu pot să-i mulţumesc, domnul preşedinte Ponta.

13.36 S-au încheiat dezbaterile. Pentru partea a doua a intervenţiei urcă din nou la prezidiu premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Până atunci, însă, Veiner cere încă o intervenţie ca să-l anunţe pe Antonescu de faptul că îi acceptă scuzele.

13.36 Crin Antonescu, drept la replică la intervenţia deputatului Veiner.

13.35 Emil Boc: Cine votează moţiunea este exclus de drept din partid. Caracterul îl ai de acasă din familie. În politică poţi fi oportunist. PDL a rezistat întotdeauna pentru că a mers pe seama caracterelor. Această moţiune va fi respinsă, pentru că până în acest moment avem sprijinul întregii coaliţii.

13.26 Drept la replică fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, deputat PNL: va fi atât de scurt pe cât au fost şi referirile premierului la persoana mea şi la deciziile din timpul mandatului meu. Privatizările le faceţi cu o dezinvoltură care mă surprinde. Nu vă acuzăm că vindeţi resursele ci că cei care vă pregătesc dosarele nu mai au competenţa necesară pentru a şti că se cer garanţii, când partenerii nu sunt firme cu renume, ci necunoscute.

În ce priveşte despăgubirile foştilor proprietari. care vor primi 15% din valoarea imobilului - Nici în cele mai negre gânduri nu mi-am imaginat că astfel de proiecte vin în România anului 2012 în dezbaterea publică.

Situaţia economică e una profundă, ne afundăm într-o criză fără precedent.

13.18 Vorbeşte Aurel Vainer (grupul minorităţilor).

13.11 Valeriu Zgonea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor: până în 2012 nu ştiam că poate exista un guvern mai slab decât guvernul Boc.  Banii publici au fost folosiţi pentru clientela politică. A venit guvernul Ungureanu, despre care speram că va repara ce guvernarea Boc a distrus prin fraudă, strategii economice şi politice pentru finanţarea clientelei politice. Dar în scurt timp guvernul Ungureanu a demonstrat că e şantajat de UDMR, care acţionează împotriva intereselor românilor.

12.57 deputatul Iulian Iancu (PSD) este următorul care ia poziţie.

12.43 Senatorul Radu F. Alexandru (PDL) vine la microfon: Voi vota împoitriva moţiunii. E o duplicitate permanentă. Niciodată, din 1990 până azi, viaţa politică nu s-a deteriorat atât de mult iar lupta politică nu s-a transformat într-un război pe viaţă şi pe moarte. Am convingerea că după doi ani de sacrificii, în care cetăţenii României au suportat grave vexaţiuni, astăzi e timpul, au dreptul şi posibilitatea, să revină la o viaţă normală, iar guvernul MRU le poate asigura această viaţă.

12.42 Parlamentarul care şi-a dat demisia din partid în plen, astăzi, Cătălin Croitoru, s-a afişat alături de preşedintele PSD, Victor Ponta, la ieşirea din sala de plen. "Îşi face datoria faţă de onoare şi propriii alegători", a spus Ponta.
"Este un pas în logica lucrurilor. În ultimii ani am încercat să respect regula partidului, să discut nemulţumirile în cadrul prtidului, dar răbdarea are o limită. Doresc să continuu să fac politică pentru cetăţeni, nu pentru un grup restrâns de interese. Astăzi nu mai puteam accepta umilinţa de a sta în bancă. E sub demnitatea unui parlamentar să refuze datoria de a vota", a explicat Croitoru.

12.27 La microfon vine preşedintele PNL, Crin Antonescu: Cred că înţelegeţi, sau dacă nu vă spun eu acum, că PNL susţine proprietatea privată, economia privată, a susţinut şi a făcut privatizări, şi nu pune în discuţie astăzi dacă trebuie sau nu să exploatăm gazul de şist, sau să privatizăm Cuprumin, ci respinge categoric că aceste decizii se fac fără dezbatere publică. Nu puteţi convinge când evocaţi faptul că şi alţi prim-miniştri şi-au suplimentat fondul aflat la dispoziţia lor sau că au alocat bani pe criterii de partid. Guvernul dvs. a făcut cu cea mai mare neruşinare cea mai partizană alocare de fonduri publice, pentru un partid  care nu are niciun drept să beneficieze în exclusivitate, pentru interese partizane, de banul public. Este chiar jenant să ne spuneţi poveşti despre internaţionalism luminat şi patriotismul vinovat de la începutul anilor '90, prefăcându-vă că nu înţelegeţi că nimeni dintre noi, liberali sau social-democraţi, nu a negat vreodată dreptul la identitiate de orice fel a minorităţilor. PNL nu va accepta niciodată ideea că limba română nu mai e singura limbă oficială în Statul Român. Faceţi facultăţi în ce limbi vreţi, câte vreţi, dar Statul Român, cât mai există, cât nu l-aţi dus acasă cu totul, are obligaţia ca prin legile şi instituţiile sale să dea  dreptul oricărui cetăţean să meargă la medic şi să vorbească limba oficială, una singură, cea română.

Către MRU: Sunteţi un prim-ministru care execută ordine şi simulează decizii.

12.23 Cătălin Croitoru: Anunţ toţi colegii parlamentari că refuz să stau în bancă, să înghit umilinţe. Azi voi vota, cu bilele la vedere, ca toată lumea să ştie exact ce am votat. După ce-mi exercit votul, îmi închei mandatul la PDL şi voi activa în cadrul grupului parlamentar al PSD.

12.22 Ponta la ieşirea din sală: cei de la USL votează moţiunea, cine va mai vota veţi vedea alături de mine. Noi avem 227 voturi.

12.16 La microfon, Sever Voinescu: După 78 de zile, să aduci Guvernul la judecata politică mi se pare cel puţin hilar. În realitate nu e vorba nici de lipsa de performanţă a unui guvern, care nu a avut timp să performeze, nici de dorinţa  unuia de a curma suferinţele poporului. Ci despre următorul lucru: cei de la USL consideră că au trecut suficient de mulţi oameni din tabăra Puterii în cea a Opoziţiei pentru a avea succes cu o acţiune pur politică. Acestea sunt formule de oportunism anxios: sunt oameni înspăimântaţi că îşi vor pierde locurile.

12.06 Marko Bela: în pofida celor 22 de ani de când sunt în Parlamentul României, mai am ce învăţa cu privire la tacticile de supravieţuire ale politicienilor. Niciun guvern nu e perfect. Orice proiect poate fi îmbunătăţit, fiecare măsură are probabil fisuri. Oricând şi oriunde poţi face o critică pertinentă. Dar dacă aici se află şi neadevăruri, cel vizat va afirma cu nemaipomenită uşurare că e criticat pe nedrept. (...) Câte trădări în ultimii ani, iar dintr-o dată v-aţi luminat: la UMF Târgu Mureş, odinioară cu predare doar în limba maghiară, contestaţi respectarea legii. Acum înţeleg de ce vă temeţi de formele de autonomie solicitate de noi. Dvs. credeţi probabil că autonomia înseamnă nerspectarea legilor şi Constituţiei ţării. În locul dvs. nu aş fi inclus problema UMF Târgu Mureş în această moţiune de cenzură. UDMR nu va vota moţiunea de cenzură.

12.05 Marko Bela: Voi vorbi într-o singură limbă, pe care o înţelegeţi cu toţii. Îl felicit pe domnul deputat Ciprian Dobre, târgumureşan şi domnia sa ca şi mine, pentru intenţia de a ne demonstra ideea multilingvismului. Din cele trei limbi, una am înţeles-o, limba română. Cealaltă limbă mi se pare că a fost limba engleză şi, aproximativ, şi în acea limbă am recepţionat ce a vrut să spună domnul deputat. A treia limbă a semănat foarte mult cu limba maghiară, dar nu am prea înţeles-o.

11.55 Kelemen Hunor: "nu avem emoţii dar nu pot garanta pentru alţii". Întrebat de ce lipsesc majoritatea parlamentarilor UDMR, preşedintele UDMR spune că doar 13 oameni sunt prezenţi. "Am anunţat că vom fi doar jumătate. Asigurăm cvorumul", spune el, adăugând că restul "sunt în teritoriu".

"Trădarea a devenit un lucru firesc în societatea românească, dar noi nu ne-am asociat cu această normalitate absolut sinistră".

11.52 La microfon vine Ciprian Dobre (PNL). Vorbeşte în româneşte, maghiară şi engleză: "the same will stay my deeds".

11.46 Ponta: Am un apel şi la alţi parlamentari, cei care lipsesc: veniţi în Parlamentul României şi faceţi-vă datoria faţă de cei care v-au ales. Nu negociaţi cu noi. DOmnul Prigoană îmi spunea că votează moţiunea dacă îl susţin la Primărie. Dar nu-l susţin. Votaţi cum credeţi dvs. (Către Prigoană: ) Apreciez că sunteţi în sală şi veţi participa la vot.

11.45 Ponta: Sunt gata, chiar de mâine, să-mi asum răspunderea conducerii ţării. Sunt gata alături de colegii din USL să nu facem calcule electorale, cât timp şase luni de scurtare a suferinţelor oamenilor sunt mai importante decât orice calcul electoral.

11.40 Ponta: Roşia Montană - eu cred că e un proiect al României şi trebuie făcut în interesul României, nu al unor oameni politici care vor să se îmbogăţească pe seama României.

TVA-ul la produsele agricole a rămas tot în forma actuală şi agricultorii români vor rămâne dezavantajaţi.

11.29 Ponta: nu sunt multe lucruri care se pot face în şase luni, dar se pot opri multe greşeli şi pot fi făcute câteva lucruri concrete: trebuie rezolvate cele şase grave probleme deschise în cele 80 de zile de existenţă de guvernul Băsescu - Ungureanu. Îmi doresc să nu mai avem ocazia să ascultăm raportul a 100 de zile, că deja ştim ce nu s-a realizat în această perioadă.

În ce priveşte resursele de energie: USL va solicita în primul rând transparenţă, nu licitaţii ascunse, nu firme dubioase pe care probabil doar SIE le cunoaşte, nu vânzarea pe preţuri mici şi şpăgi mari a ceea ce mai are România în acest moment.

Banii pentru baronii locali ai PDL, UDMR şi UNPR: domnul Ungureanu, cu cinism şi aroganţă, i-a anunţat pe milioanele de români care au neşansa de a trăi în localităţi care nu sunt conduse de PDL - UDMR- UNPR că nu au dreptul la bani publici.

Există un principiu european trecut în legile României: autonomia universitară. Să încalci acest principiu ca să fii sigur că te mai susţine UDMR la guvernare e un lucru pe care prim-ministrul Ungureanu îl consideră normal. Eu consider că decizia, în fiecare universitate, indiferent că e în Târgu Mureş, Constanţa sau Timişoara, treubie luată conform principiului autonomiei universitare, nu la Bucureşti.

Restituirea proprietăţilor: vreau să fiu foarte onest şi să vă spun că legea 247 din 2005 privind regimul restituirii proprietăţilor, scrisă de Monica Macovei. Eu în 2005 am spus că nu e bună, am votat împotriva ei, dar s-a aplicat acea lege şi nu poţi să spui că după ce unii au primit totul înapoi, altora le dai 15%.

Fondurile europene: munca domnului ministru Orban, tardivă, ineficientă, din păcate nu este susţinută de voinţă politică şi de instrumente politice. Ne aflăm în luna iunie, din nou în pragul unei crize. Guvernul Ungureanu s-a angajat să ducă absorbţia la 40% în acest an. A făcut progrese importante: de la 6,75 la 6,80. În acest ritm, poate în 2.200 va ajunge la această rată de absorbţie. Ministerului îi trebuie date instrumente şi autoritate politică, să simplificăm procedurile şi să combatem acordarea fondurilor europene pe criterii clientelare şi politice.

Banii încasaţi în mod ilegal, neconstituţional de guvernele Boc şi Ungureanu, de la cei mai săraci şi mai amărâţi oamein, de la pensionari: banii luaţi ilegal de la pensionari, cei 5,5% contribuţie la asigurările de sănătate, doar pentru ceea ce depăşeşte 740 lei, trebuie restituiţi imediat.

Dacă acest guvern şantajabil, ineficient şi arogant rămâne în funcţie, toate aceste decizii greşite vor produce efecte negative. În noiembrie va fi mult mai dificil să reparăm aceste greşeli.

11.27 Ponta: l-am auzit pe premier că în principiu legile se aplică. Nu doar în principiu. Haosul care în acest moment s-a întins în toate instituţiile publice trebuie oprit.

11.26 Ponta: Singura caracteristică a guvernului Ungureanu e aroganţa. Când te bazezi pe ceva, ai o scuză. Când nu, e un simplu viciu şi te acoperă de ridicol.

11.24 La microfon vine Victor Ponta (PSD): Domnule Ungureanu, cred că ar trebui să încep prin a vă mulţumi. Apreciez grija dvs. personală, a SIE şi a Guvernului pentru siguranţa vacanţelor mele. Nu am mers niciodată în vacanţă pe banii de la OMV-Petrom. Anul trecut se ocupa de vacanţa mea idolul şi mentorul dvs., Traian Băsescu. Securiştii, între ei, au preocupări comune: "unde îşi fac vacanţele liderii Opoziţiei?"

11.18 Paleologu către MRU: Se vorbea despre listarea la bursă a companiilor. Eu cred că şi partidele ar putea fi listate la bursă la fel de bine, după acest comportament, care susţine suspansul în ce priveşte rezultatul moţiunii de astăzi.

11.17 Paleologu: Domnule Ponta, nu umblaţi cu cioara vopsită. Dacă trece moţiunea, asumaţi-vă guvernarea. Formula domnului Iliescu, înţeleptul tribului - să fie un guvern de tranziţie, ca cel al lui Stolojan în 1991-1992, nu cred că mai convinge pe nimeni. Aplicaţi-vă dumneavoastră înşivă aceleaşi criterii de performanţă. Pentru a compara fapte cu fapte, nu critici şi vorbe cu fapte.

11.15 Paleologu: Severitatea şi nivelul extrem de ridicat de exigenţă al acestei moţiuni de cenzură mă miră. Citez: "Guvernul a eşuat în doar două luni", şi apoi urmează lista: nu au crescut investiţiile străine, IMM-urile nu au fost susţinute, nu au fost mărite salariile, şi toate astea în numai două luni. Cu alte cuvinte, râde ciob de oală spartă, dragi colegi din Opoziţie.

În sală sunt vociferări, e nevoie de intervenţii pentru păstrarea liniştii.

11.14 Încep dezbaterile. Deputatul Teodor Paleologu (PDL) este cel care le deschide.

11.11 Năstase: O chestiune foarte concretă: HG din 2004 referitoare la concesionarea pentru explorare şi exploatare petrolieră. Aici vreau să fac o precizare absolut necesară: acea HG a fost dată în baza legii petrolului, adoptată în perioada 2003-2004. Vă rog să consultaţi articolele 1 şi 2 din lege, veţi vedea că în România la acel moment nu era permisă explorarea sau exploatarea gazelor de şist. După părerea mea nici acum nu există o bază legală în acest sens. Nu se putea acorda licenţă pentru acest lucru. De aceea când s-a făcut un transfer de licenţă de la Regal Petroleum la Chevron, după părerea mea, nu se putea transmite mai mult decât ceea ce se obţinuse. Această chestiune trebuie rezolvată rapid.

11.11 Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi-a încheiat discursul. Adrian Năstase cere drept la replică.

11.11 Resping şi ca aluzie formularea că Guvernul e şantajabil. Pentru asta trebuie să ai ceva de ascuns şi ceva de pierdut. În trecutul acestui Guvern nu se află un asemenea pasiv, eu unul nu mă simt şantajabil şi nici membrii Guvernului nu se regăsesc în această formulă.

11.08 Minorităţile nu sunt abstracte: sunt oameni reali, cu aşteptări, probleme, bucurii şi necazuri. La nivel declarativ suntem de acord cu principiile europene. Dar când discutăm de măsuri concrete, văd că se trece la o abordare demagogică, iresponsabilă politic, pentru că în faţa noastră se află un obiectiv electoral.

11.00 MRU vorbeşte despre situaţia UMF Târgu Mureş: miniştrii educaţiei din întreaga lume, privindprocesul Bologna, are loc în aceste zile la Cluj. Cum partidele parlamentare iniţiază o moţiune de cenzură împotriva promovării multiculturalismului în spaţiul universitar? E prima dată în istoiria postdecembristă când un guvern e acuzat de respectarea legislaţiei. Nu este încălcată autonomia universitară în situaţii temeinic justificate, cu consultarea Senatului. O lege se respectă şi se aplică, în principiu. Se afirmă că Guvernul a încălcat autonomia universitară, fără consultarea Senatului universitar. Există trei condiţii: o situaţie temeinic justificată - până în prezent UMF Târgu Mureş nu a putut realiza caracterul muticultural al învăţământului, cum spune legea. Trebuia creat cadrul legal pentru funcţionarea liniilor de predare în maghiară şi engleză. La propunerea ministerului Educaţiei, hotărârea a fost semnată de Ministerul de resort în calitate de coiniţiator. Şi condiţia consultării Senatului a fost îndeplinită. Procedura de consultare a fost complet îndeplinită. Noua structură va îndeplini toate cerinţele legale pentru avizarea ARACIS. De altfel noua de fundamentare a HG este semnată de preşedintele ARACIS, ceea ce confirmă că actuala facultate respectă regulile privind asigurarea calităţii în materie de educaţie.

10.57 În 2007 fondul de rezervă bugetară era iniţial de 128,7 milioane de lei, dar a fost majorat la 2.864,9 milioane de lei, de 22,5 ori mai mare decât alocările iniţiale. În 2008 a fost majorat de 593,22 ori faţă de cel aprobat iniţial. În 2007 administraţiile locale au primit alocaţii bugetare de 226 milioane de euro, între care 81,9% au fost destinaţi preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor care azi fac parte din USL. În 2008 - 653 milioane de euro, din care 78,9% au avut exact aceeaşi destinaţie. Aceşti bani nu au fost alocaţi pentru cheltuieli precise, proiecte sau arierate, ci "pentru orice tip de cheltuieli". Mai mult, acest raport subliniază că alocările de bani ridică semne de întrebare pentru că nu există o alocare bine determinată. Dacă ce a făcut Guvernul prin suplimentarea de doar 3 ori a fondului de rezervă în acest an, şi am menţionat criteriile foarte clare, discernibile pentru Curtea de Conturi, dacă acest lucru este ilegal, imoral şi a vizat cumpărarea sprijinului unor aleşi locali, cum calificaţi alocarea de bani către autorităţile locale pentru acoperirea "oricărui tip de cheltuieli"?

10.55 În ce priveşte alocarea de fonduri către comunităţile locale, regret să spun, dar USL a ales să politizeze acţiunile guvernului. Resping acuzele conform cărora alocările s-au făcut cu încălcarea legii.

10.50 Vom relua privatizarea Cuprumin cu o nouă evaluare şi licitaţie. Cuprumin are nevoie de investiţii masive, de retehnologizare. Fără o infuzie importantă de capital nu-şi poate continua activitatea pentru mai mult de un an. Dacă în 2008, anul cu cel mai mare buget din istorie, cu o creştere economică record, Guvernul a considerat că cea mai bună soluţie e privatizarea, de ce ar sta lucrurile altfel în 2012? Vânzarea pe bursă e cea mai democratică, transparentă şi bună variantă de vânzare.

10.48 Zăcământul de la Roşia Poieni are 800 milioane - 1 miliard de tone zăcământ, 60% din rezervele de cupru ale României. La volumul la care se face exploatarea în prezent, 1,5-2 tone pe an, e nevoie de 400-500 de ani pentru epuizarea zăcământului. Are forma unui cilindru cu adâncimea aproximativă de 1200 metri.

10.45 Datoriile Cuprumin sunt de 64 milioane de lei iar profitul e strict conjunctural: societatea nu a făcut nici măcar investiţii pentru descopertă.

10.43 Aţi invocat că guvernul pe care îl conduc înstrăinează resursele. O spun foarte clar: zăcământul nu se vinde, resursele minerale sunt proprietate publică, în proprietatea Statului Român. Zăcământul de la Roşia Poienu nu a făcut obiectul evaluării, e în proprietatea statului şi nu poate fi vândut. Când achiziţionezi un permis de pescuit, suma plătită nu e egală cu valoarea întregului peşte din baltă, pentru că evident nu-l poţi prinde pe tot. Ci reprezintă valoarea capturii medii în timpul dat. Sunt convins că semnatarii moţiunii de cenzură sunt conştienţi de acest fapt. Întreţineţi o falsă controversă publică, mizând pe lipsa de informare şi de expertiză a societăţii.

10.39 În ce priveşte Cuprumin, moţiunea evidenţiază o serie de confuzii. În mai 2096 Guvernul de la acea dată, condus de Călin Popescu Tăriceanu, aproba restructurarea la Cuprumin SA Abrud, Moldomin SA Moldova Nouă, Mininvest Deva etc. Acest document prevede ca într-o primă fază restructurarea să se facă printr-un contract complex. În 2009, după trimiterea în şomaj a 309 persoane, Energomineral a rămas cu datorii de 40 milioane de lei faţă de Cuprumin, şi a denunţat contractul. În 2008 au existat două încercări de privatizare a Cuprumin - în mai, după ce Comisia Europeană a constatat că privatizarea nu respectă regulile privind ajutorul de stat, şi în noiembrie, cînd AVAS a vândut întreg pachetul de acţiuni la 26 milioane de euro. Preţul minim de vânzare a fost de 2,5 ori mai mare faţă de cel evaluat în 2008. Anunţul s-a publicat în România Liberă, într-un cotidian local şi în Financial Times, în limba engleză. Unde ar trebui să publice Ministerul Economiei aceste anunţuri ca acestea să fie accesibile celor are spun că privatizările se fac în mod conspirat?

10.36 Şi-au pus în dificultate foştii colegi, foştii premieri. Au contestat aprobarea concesionării perimetrului Bârlat, în 2004, pentru exploatare, unei companii de la care Chevron a preluat apoi concesiunea. S-a consultat cineva cu locuitorii din Bârlad? Nu cred că a fost intenţia lor să-şi pună colegii într-o poziţie stânjenitoare, dar au avut nevoie de a justifica formal o decizie politică.

10.29 Cred că sunteţi în asentimentul meu că orice ţară are nevoie să-şi cunoască resursele de care dispune; e o chestiune strategică, o prioritate indiferent de natura ideologică a guvernelor. Licenţele nu sunt un cec în alb, eventuala exploatare va demara doar când vom fi siguri că avem ce exploata, în deplină siguranţă.

10.25 "Autorii și semnatarii textului sunt mult mai departe de valorile europene decât mi-aș fi putut eu imagina. E o invitație către România arhaică, în care interesul cetățeanului nu e reprezentat în niciun fel. Autorii moțiunii pornesc de la premisă că votul poate fi cumpărat, că electoratul e coruptibil. Îmi pare rău, nu împărtășesc această logică. Nu subestimez electoratul României și știu că liberă opțiune politică e sacră", spune el.

10.20 MRU: "Mi-e teamă că moţiunea e un test pentru întreagă clasă politică și un test al valorilor pe care alegem să le promovăm. Am citit un text căreia îi lipsește forță argumentației. Nu ezit să va împărtășesc mâhnirea față de acest text. Dacă viitorul țării se construiește în funcţie de ideile moțiunii, îmi este teamă că suntem mult mai departe de Europa. Am avut senzația unei căderi în timp unde naționalismul întunecat se amestecă cu lozinci de tipul "nu ne vindem ţara"."

10.15 Vorbeşte premierul Mihai Răzvan Ungureanu: "La două zile de la discursul președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, în plenul Parlamentului, revin aici pentru a apăra stabilitatea acestei țări."

9.00 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat în deschiderea şedinţei de plen că Birourile Permanente reunite au stabilit timpii de dezbatere, astfel că Guvernul are la dispoziţie maximum 60 de minute, atât pentru începutul moţiunii, cât şi pentru partea de final, pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Comenteaza