Guvernul Ponta are probleme de personal

Guvernul Ponta are probleme de personal
După miniştrii înlocuiţi pe bandă la Educaţie, a căzut şi ministrul Culturii, pentru incompatibilitate, iar premierul însuşi e acuzat de plagiat la teza de doctorat.

În rândul puterii, ultimele două cazuri sunt tratate diferit. Dacă în cazul lui Mircea Diaconu se acceptă verdictul justiţiei, în cazul lui Victor Ponta, degetele reprezentanţilor puterii se îndreaptă acuzator spre Traian Băsescu. Opoziţia spune că USL are o problemă cu "rezerva de cadre".

Primul "cap căzut" a fost al Corinei Dumitrescu. Din motive de minciuni în propriul CV şi acuzaţii de plagiat, aceasta a pierdut funcţia de ministru al Educaţiei încă dinainte de a o ocupa efectiv. Înlocuitorul său, Ioan Mang, a apucat să stea în fotoliul de ministru, însă doar câteva zile, tot din motive de plagiat. Acum Victor Ponta va trebui să-i găsească un înlocuitor ministrului Culturii, Mircea Diaconu, care primit sentinţă definitivă de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de incompatibilitate între anii 2009-2011, când a fost, simultan, senator şi director al Teatrului Nottara. Urmare a acestei decizii, timp de trei ani renumitul actor are interdicţie la a mai ocupa vreo funcţie publică. Drept urmare, îşi va pierde nu numai funcţia de ministru, ci şi mandatul de senator. În fine, o revistă străină îl acuză chiar pe şeful guvernului că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. Ponta se apără şi spune că nu avea cum să plagieze tocmai de la cel care i-a scris prefaţa lucrării.

"Îmi pare foarte rău pentru Mircea Diaconu, dar avem o decizie a instanţei pe care nu putem decât să o respectăm. Cât despre Victor Ponta, cred că a explicat foarte clar că nu e vorba de plagiat", a comentat preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. Colegul său de partid, preşedintele ales al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu spune că era preferabil ca Diaconu să nu fi fost pus ministru. "Chestia cu Mircea Diaconu e mai veche, era un proces în derulare, aflat chiar pe final atunci când a fost numit în funcţie şi Mircea Diaconu chiar a spus că, dacă va fi găsit incompatibil, va demisiona, ceea ce se va şi întâmpla. Dacă era după mine, era mai bine să nu fi fost nominalizat, cel puţin până nu-şi rezolva această problemă, dar, la momentul respectiv, el era foarte convins că va câştiga", a explicat Uioreanu. În privinţa pretinsului plagiat al premierului, Uioreanu e tranşant. "Cealaltă, că Ponta ar fi plagiat, e o găselniţă de-a lui Traian Băsescu, despre care observ că, mai nou, a devenit mare cititor de lucrări de doctorat", a spus Uioreanu.

Nici preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, nu vede altă soluţie în afara demisiei pentru Mircea Diaconu: "Din punctul meu de vedere, averm de-a face cu o decizie a instanţei, prin urmare lui Mircea Diaconu nu-i rămâne, din păcate, pentru tot ce a însemnat Mircea Diaconu în cultura română, decât să facă un pas în spate". În schimb, el este convins că şeful său de partid n-a plagiat. "Vorbesc din propria experienţă. În lucrarea mea de licenţă, la absolvirea Dreptului, literatura era foarte limitată. În general, lucrările de licenţă, de diplomă, de doctorat trebui să conţină şi cercetare personală, studierea altor lucrări de specialitate, la care se fac trimiteri prin note de subsol. În cazul lui Victor Ponta trebuie ca un for academic să spună dacă şi-a luat doctoratul prin fraudă. Avem de-a face cu un atac evident al lui Traian Băsescu, sunt disperaţi, sunt curios ce lucrare de doctorat a avut Emil Boc. E un atac ordinar al lui Băsescu, a văzut ce rezultate au avut ai lui la alegerile locale şi încearcă să mai câştige ceva puncte pentru toamnă în acest fel", a afirmat Jorj. El nu crede că e o problemă cu selectarea membrilor guvernului. "Nu cred că e o problemă din acest punct de vedere, doar că înainte miniştrii erau ai lui Băsescu şi nu punea serviciile secrete să-i verifice, dar erau nişte nulităţi. E o diferenţă uriaşă între miniştrii lor şi ai noştri. Păi, îl poţi compara pe Andrei Marga cu nici nu ştiu cum îl chema pe ăla care a fost la Externe, sau pe Ioan Rus, cu Igaş? Nici chiar pe Mang nu-l poţi compara cu băiatul ăla care a fost la Ministerul Învăţământului. Miniştrii noştri au realizări importante în spate, ăia n-aveau nimic", a spus Jorj.

În opinia vicepreşedintelui PDL Cluj, deputatul Petru Călian, alianţa de guvernământ duce lipsă de oameni. "Nu mă pronunţ în privinţa lui Victor Ponta, dacă a plagiat sa nu, există o comisie autorizată să se pronunţe, dar, prin ce s-a întâmplat la Ministerul Educaţiei, unde nici până la această oră n-au găsit un ministru, preferând un provizorat prelungit, iar acum ce se întâmplă cu ministrul Culturii, se dovedeşte că rezerva de cadre a celor trei partide din alianţă e foarte subţire. PDL-ului i s-a reproşat că a avut miniştri necunoscuţi, dar ai lor sunt fie incompatibili, fie certaţi cu legea", a conchis Călian.

Liderul UDMR Cluj, Mate Andras Levente, este de părere însă că avem de-a face cu incidente minore. "Nu sunt atacuri lansate de Băsescu, dar nu înseamnă nici că ar exista vreo problemă în USL. Oricine poate greşi, fiecare caz trebuie tratat în parte, dar nu cred că e o problemă aşa mare", a comentat Mate.

 

 

Comenteaza