Breaking news Update Guvernul Dăncilă a căzut. Bătălia continuă

Guvernul Dăncilă a căzut. Bătălia continuă
| Foto: gov.ro

Moţiunea de cenzură a trecut în Parlament cu 238 de voturi pentru.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă a fost votată, joi, în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul miza pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziţia, matematic, deţinea 238 de voturi, peste necesarul de 233 pentru a trece moţiunea, scrie Mediafax.

La citirea moţiunii de cenzură, premierul Viorica Dăncilă a criticat Opoziţia pentru demersul său de a încerca a doua oară în acest an să doboare Executivul. Doi foşti „apropiaţi” ai PSD, Tăriceanu şi Ponta, au fost cei care au atacat-o nu doar politic pe Viorica Dăncilă.

La votul din plen, reprezentanţii Puterii şi Opoziţiei s-au poziţionat în preajma pupitrului de unde s-a citit lista parlamentarilor pentru ca senatorii şi deputaţii să voteze. Printre cei care au asistat lângă pupitru s-au numărat Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Olguţa Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) şi Robert Turcescu (PMP). În sala de şedinţă s-a aflat şi liderul PNL, Ludovic Orban, care a fost invitat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, să meargă în zona rezervată invitaţilor. La vot a asistat şi premierul Viorica Dăncilă, care a fost înconjurată de parlamentari PSD şi membri ai Executivului.

Viorica Dăncilă, proaspăt demisă din funcţia de premier, a declarat că face apel la preşedintele Klaus Iohannis să nominalizeze cât mai curând un nou şef al Executivului, chiar şi azi.

"Au fost şi colegi din PSD care au trădat. Nu e problemă. Le doresc celorlalţi să vină cu un guvern şi o formulă guvernamentală. Fac apel la preşedinte să nominalizeze cât mai curând un premier, dacă se poate şi astăzi ", a spus Viorica Dăncilă.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că a convocat pentru vineri, la ora 09.00, Biroul Politic Naţional pentru a stabili strategia, echipa care va reprezenta partidul şi mandatul cu care liberalii vom merge la consultări cu preşedintele României, pentru formarea unui nou Guvern.

"Mâine, la ora 9.00, am convocat Biroul Politic Naţional pentru a stabili strategia, pentru a stabili echipa care va reprezenta partidul, în cadrul consultărilor la Cotroceni şi de asemenea mandatul cu care ne vom duce la preşedintele României. Salut tăria tuturor parlamentarilor care au votat moţiunea de cenzură. Chiar dacă românii şi-au dorit în proporziţie de 90% să cadă acest guvern, ţin să le transmit respectul meu parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică şi pentru faptul că am reuşit în sfârşit PSD să facă rău României. (...) Faza 1, primul pas s-a încheiat. Sunt convins că fiecare formaţiune politică va decide în forurile statutare care va fi mandatul la consultărilor cu preşedintele României. Declaraţiile privitoare la ceea ce vom face, la mandatul cu care vom merge la Cotroceni le vom da numai după BPN de mâine.", a declarat Ludovic Orban.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, după ce moţiunea de cenzură a trecut, că priveşte spre viitor, soluţia fiind alegerile anticipate. El mai spune că nu a votat împotriva Vioricăi Dăncilă ca să vină Victor Ponta la putere.

”Guvernul Dăncilă nu mai e. A intrat în istorie şi foarte sus în topul cabinetelor incompetente de care această ţară a avut parte. Nu e niciun motiv să sărbătorim. Fiecare zi pe care martorii lui Dragnea au petrecut-o în Palatul Victoria a fost o zi pierdută. Lecţia pe care trebuie să o reţinem e că niciodată acestor oameni nu trebuie să li se mai dea şanse. Nu fac decât să fure, ce nu fură distrug şi ce nu pot distruge compromit”, a scris pe Facebook Dan Barna.

El mai precizează că nu a votat împotriva Vioricăi Dăncilă ca să vină Victor Ponta la putere.

”Nu am votat pentru guverne care să continue criza politică. Am votat pentru claritate şi rezolvarea crizei. Privim spre viitor. Soluţia sunt anticipatele. Ne întoarcem la popor, poporul are întotdeauna dreptate”, a conchis Barna.

Comenteaza