Video Finala prezidențială dintre George Simion și Nicușor Dan, analizată la ZIUA LIVE. „Se întâmplă o mare restaurare” / „Va fi un proces de renaștere sau de descompunere pentru PNL și PSD”
- Scris de Anca Colibasanu
- 07 Mai 2025, 22:46
- Politica
- Ascultă știrea

Rezultatul votului de duminică, 4 mai, și mizele celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care se vor lupta independentul Nicușor Dan și suveranistul George Simion au fost analizate la ZIUA LIVE de jurnalistul Mihai Moga, directorul ZIUA de CLUJ, și de analistul politic Horia Nasra.
Au trecut câteva zile de la primul tur al alegerilor prezidențiale și unele lucruri s-au clarificat pe scena politică românească. Au rămas, însă, și multe semne de întrebare legate de cel de al doilea tur al alegerilor, în care se vor confrunta Nicușor Dan și George Simion. Întrebat de jurnalistul Mihai Moga în ce măsură această finală este surprinzătoare, Horia Nasra a răspuns:
„Paradoxal, nu mă surprinde... recunosc că am avut un alt preferat în primul tur care a fost aproape să se califice în cel de al doilea tur, însă pe de altă parte – o să fiu sincer – era necesar să se întâmple acest lucru. E acel moment în care se întâmplă o mare restaurare, o schimbare totală. Aceasta se datorează faptului că acești doi candidați sunt totalmente veniți din afara sistemului, doi politicieni tineri. (...) Sunt primii politicieni care ajung într-o finală prezidențială pe care jandarmii la propriu i-au urcat în dubă (în tinerețe, pe când protestau în Piața Universității - n.red.). Supărarea românilor față de PSD și PNL a dus la această revoltă naturală la vot. N-au contat primari, președinți de consilii județene, nu au contat conducerea partidelor politice, PNL și PSD”.
Unde au greșit PNL și PSD și ce soartă vor avea partidele tradiționale
Jurnalistul Mihai Moga a remarcat că se desprind două lucruri esențiale din cifrele turul 1
"Este, practic, a doua oară în șase luni când PSD și PNL nu reușesc să își trimită un candidat în turul doi, nici separat, nici măcar uniți, și, al doua observație este că George Simion a obținut mai multe voturi acum decât Călin Georgescu anul trecut, dar și decât Simion și Georgescu împreună anul trecut", a spus Mihai Moga.
Referindu-se tot la ziua de duminică, Horia Nasra a atras atenția că, de fapt, la vot s-a observat o supărare concentrată pe ultimii ani ai regimului Iohannis.
„E foarte important de precizat că Marcel Ciolacu este o emanație a regimului Iohannis. Cred că cel mai mult a deranjat faptul că, după episodul Călin Georgescu, liderii coaliției nu au înțeles că domnul Ciolacu trebuie să părăsească Palatul Victoria, nu mai avea legitimitate. În primul rând pentru poporul PSD a fost inacceptabil că nu a intrat în turul al doilea. La lideri slabi, ai și rezultate slabe. Pe când PNL, odată cu venirea lui Ilie Bolojan, parcă s-a revigorat”, a arătat Nasra, care consideră că liberalii au o problemă legată de conducere, mai exact că PNL nu e condus de oamenii care câștigă alegeri uninominal, prin încrederea și votul direct al oamenilor.
„Eu cred că Emil Boc e mult mai bine văzut azi în afara Clujului decât în Cluj. Dacă Emil Boc candida anul trecut la prezidențiale, era în turul doi. Nu știu dacă ar fi câștigat, cu siguranță că dacă ar fi o voce mai relevantă la București... La fel și în PSD”.
Mihai Moga a atras atenția, la rândul său, că PSD și PNL au primit un vot de blam din partea alegătorilor.
„E evident că cele două partide care au dominat scena politică în ultimii 20 de ani în diverse forme și sub diverse denumiri au primit un vot de blam din partea oamenilor pentru că acel vot antisistem care s-a împărțit între Nicușor Dan și George Simion este unul de protest. Sunt doi candidați care s-au opus sistemului de-a lungul timpului în feluri diferite, fiecare. Am văzut o salbă de greșeli, nu doar în ultimele luni, ci în ultimii ani, făcute atât de PSD cât și de PNL, care au dus partidele în acest punct în care au devenit irelevante din punct de vedere electoral. Rămân relevante ca și număr de parlamentari și aleși locali. Vor trece printr-un proces de renaștere dacă vor să continue sau printr-un proces de descompunere dacă vor avea soarta PNȚCD, de exemplu”, a spus Mihai Moga.
Jurnalistul s-a referit și la relația dintre PSD și PNL în campania electorală.
„La firul ierbii, relația dintre PNL și PSD impusă de la vârf nu a funcționat, pentru că această adversitate cultivată timp de 35 de ani dintre stânga și dreapta tradiționale nu a putut fi domolită, focul nu a fost stins și încă mocnește. Primarii PSD nu se înțeleg deloc cu conducerea PNL a județului, primarii PSD nu se înțeleg cu cei ai PNL și, dincolo de colaborarea de la nivelul Guvernului, nu a fost colaborare pe toate palierele, mai degrabă o adversitate. De aici și aceste rezultate electorale”, a declarat Mihai Moga.
Se va mobiliza lumea la vot pentru Nicușor Dan?
În mai puțin de două săptămâni vom merge din nou la urne, pentru a ne alege președintele. Avem în față două tipuri diferite de candidați antisistem care se vor confrunta în turul al doilea. La o primă vedere, George Simion pornește cu prima șansă și ar mai avea nevoie de peste un milion de voturi pentru a deveni președinte, în timp ce Nicușor Dan are o misiune mai grea, a mai remarcat Mihai Moga.
În opinia sa, Nicușor Dan poate câștiga alegerile doar prin prezența masivă la vot a celor care nu au votat la primul tur.
„Nu cred că poate deveni președinte decât dacă vor veni la vot un milion și jumătate - două milioane de oameni care nu au votat în primul tur. E singura modalitate în care Nicușor Dan poate ajunge președinte. Aceștia pot fi aduși la vot pe un sentiment de frică și ceea ce s-a întâmplat în ultimele două zile a fost să se transmită un mesaj de pericol în societate, dacă vedem ce s-a întâmplat cu cursul leu-euro, cu ROBOR. Toate aceste discursuri (pe aceste teme – n.red) au acest scop și îmi întăresc ideea că strategia lui Nicușor Dan este să aducă acești oameni la vot”, a precizat Mihai Moga.
Horia Nasra crede că prezența la vot în diaspora va fi mai mică decât în primul tur, dar vor exista și alți factori care vor influența votul.
„Cred că se vor mobiliza categorii diferite de electorat, e o mare diferență între primul și al doilea tur, ținând cont și de vacanța aceea de 1 mai. Pe urmă, e greu pentru cei din diaspora să se deplaseze zeci de kilometri de două ori. Mai e și gafa lui George Simion... De ce să spui că vrei să dai 500.000 de bugetari afară? Nu te ajută electoral deloc. Mai e și gafa legată de voturile lui Ponta, aroganța asta... că nu avem nevoie de voi. (...) Băsescu a câștigat în fața lui Năstase la o diferență și mai mare de voturi. Iohannis tot de pe locul al doilea a câștigat împotriva lui Ponta și ambele au fost legate de emoții. Eu cred că în diaspora se va vota mai puțin și altfel decât în primul tur, va fi un decalaj mult mai mic și în România, cum spuneam, cred că se vor mobiliza și alte categorii de votanți care au stat acasă în primul tur, se vor mobiliza doar de frică”, a prognozat Horia Nasra.
Cum se vor împărți voturile celor ieșiți din cursă
Jurnalistul clujean Mihai Moga a mai subliniat că, de obicei, între turul întâi și al doilea existau negocieri între partide, pentru susținerea celor care ajung în finală, lucru se întâmplă mai puțin acum.
„Chiar dacă Crin Antonescu sau PNL, Victor Ponta, doamna Lasconi sau ceilalți din primul tur nu au voturile în buzunar, au totuși un procent de urmăritori fideli în propriul electorat care ar putea reacționa la anumite idei sau recomandări. Nu am văzut foarte multe sau explicite (poziții publice pe această temă - n.red.). Antonescu a spus "la revedere" și a dispărut din peisaj, Victor Ponta nu a ieșit public să spună dacă susține pe cineva, PSD a decis că nu susține pe nimeni, PNL nu a luat o decizie oficială, am văzut aluzii la continuarea parcursului european făcute de liderii partidului, doamna Lasconi la fel”, a arătat jurnalistul.
În opinia lui Nasra, însă, cei doi candidați nici nu au nevoie de promisiuni ale unor lideri de partide că le vor furniza voturi, nici măcar de înțelegeri.
„Cine să-i ofere astăzi lui Nicușor Dan garanția că dacă PSD l-ar susține, l-ar și vota membrii? (...) De ce ar negocia cu cineva care nu mai are cărți de jucat? Bolojan și-a asumat că îl susține. La PNL liderul partidului, informal, și-a asumat clar susținerea occidentală a lui Nicușor Dan”, afirmat Nasra.
Care e, de fapt, relația dintre Călin Georgescu și George Simion
Dincolo de gafele făcute în ultimele zile, George Simion a îmbrăcat o haină moderată, dar a și anunțat că Georgescu ar fi nominalizarea sa de premier, fiind pregătit să meargă chiar până la alegeri anticipate pentru a-l impune pe acesta.
Referindu-se la susținerea de care are parte George Simion din partea lui Călin Georgescu, Horia Nasra a mai opinat că este una doar de conjunctură.
„Se va folosi de Călin Georgescu până în momentul în care va ajunge la marginea prăpastiei și îl va putea împinge pe Georgescu. Pentru că, în realitate, singurul adversar azi, în zona suveranistă, pentru Simion nu este nici Ilie Bolojan, nici viitorul președinte al PSD, absolut nimeni de la USR, ci este Călin Georgescu. Aici ne confruntăm cu o alianță de conjunctură, dar între doi oameni care realmente nu se suportă. Georgescu se visează un mare guru, vrea să rămână un tătuc al suveraniștilor, un profet așa, în zona asta mistică, periculoasă. Pentru el ar fi un eșec ca Simion să iasă președinte, chiar dacă în public spune altceva. Iar Simion, dacă va ajunge președinte, cum se întâmplă în toate mișcările naționaliste – primul pe care îl "hăcuiești" e ăla care te-a ridicat”, crede Nasra.