EXCLUSIV: “Turistul” cu plăcuţa, lider al extremiştilor Jobbik

EXCLUSIV: “Turistul” cu plăcuţa, lider al extremiştilor Jobbik
Miklos Arpad, cetăţeanul maghiar care a spus poliţiei că a vrut doar să se fotografieze cu o plăcuţă cu Kolozsvar, este liderul consilierilor judeţeni Jobbik din comitatul Borsod-Abaúj-Zemplén.

"Turistul" Miklos Arpad (foto) - cel care a fost surprins luni dimineaţă, pe când încerca să monteze o plăcuţă cu inscripţia Kolozsvar la intrarea în municipiul Cluj-Napoca - este liderul consilierilor judeţeni ai partidului extremist maghiar Jobbik în comitatul (judeţul) Borsod-Abaúj-Zemplén din nord-estul Ungariei, de la graniţa cu Slovacia. Un europarlamentar al aceluiaşi partid susţine că el ar fi lăsat acolo plăcuţa cu Kolozsvar, montată lângă cea inscripţionată Cluj-Napoca.

După ce a fost surprins de poliţiştii Secţiei 6, Miklos (profesor de matematică - fizică) a declarat că este turist care vrea să îşi petreacă vacanţa în Secuime, iar plăcuţa cu Kolozsvar şi încă una, cu Torda (Turda - în limba maghiară - n. red.), le-ar fi cumpărat de la un târg şi a vrut doar să se pozeze cu ele, fără a avea intenţia de a le lăsa acolo. Pe timpul audierilor, luni, informaţia că ar fi un lider Jobbik nu a apărut în spaţiul public. De altfel, politicianul maghiar şi-a justificat gestul, pentru publicaţia barikad.hu (apropiată de partidul Jobbik - n. red.), că "Noi nu suntem împotriva românilor. (...) Pentru noi, Cluj-Napoca nu înseamnă nimic, dar Kolozsvar este istorie".

Deputatul formaţiunii ungare Jobbik, Szavay Istvan, spune că incidentul din urmă cu câteva zile din Cluj, unde patru persoane au fost audiate de poliţişti după ce s-au fotografiat cu o plăcuţă pe care scria Koloszvar, este "trist şi consternant". Szavay a declarat ieri, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că situaţia este "tristă şi consternantă". "Este o altă problemă că plăcuţa cu inscripţia Koloszvar de multă vreme trebuia să existe la Cluj", a declarat Szavay, citat de Mediafax. Acesta a criticat şi UDMR Cluj pentru faptul că nu ar fi reprezentat eficient problema bilingvismului şi a multiculturalismului în Cluj-Napoca.

Atitudine a luat şi un europarlamentar Jobbik, Szegedi Csanád. "Îi salut pe Miklos Arpad şi pe prietenii săi pentru iniţiativă, chiar dacă nu au vrut să lase acolo plăcuţa, deşi, din punctul meu de vedere, trebuia lăsată acolo", arată europarlamentarul, într-o declaraţie pe site-ul oficial Jobbik.
Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, a aflat de la ZIUA de CLUJ că Miklos este liderul Jobbik din comitat. "Nu ştiam de acest lucru. Eu, oricum, sunt împotriva extremismului, fie că este maghiar, fie românesc", a declarat Mate.

Patru cetăţeni maghiari - doi bărbaţi, o femeie şi un copil minor - au fost audiaţi luni, timp de mai multe ore, după ce au fost surprinşi că vor să amplaseze o plăcuţă cu inscripţia Kolozsvar la intrarea în municipiu. Împotriva lor au fost întocmite actele premergătoare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

 

 

Comenteaza