Europarlamentarul Daniel Buda: „Fermierii din Cluj nu au fost sunați pentru a comunica situația din teren”

Europarlamentarul Daniel Buda: „Fermierii din Cluj nu au fost sunați pentru a comunica situația din teren”

Fermierii români sunt nemulțumiți de propunerea inițială a Comisiei Europene, care dorea să acorde depăgubiri de 10 milioane de euro pentru presupusele pagube produse producătorilor interni de cerealele ieftine aduse din Ucraina.

În acest context, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat suplimentarea sumelor care vor fi acordate ca despăgubire pentru fermierii din țările afectate de războiul din Ucraina.

Europarlamentarul clujean Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a vorbit, la ZIUA LIVE, despre acest subiect.

 „Eu nu am criticat pe nimeni (ministrul Agriculturii – n.red.). Eu doar am pus lucrurile într-o logică și să spunem de ce nu am primit despăgubiri mai mari, câtă vreme fermierii din România cer asta. Comisia Europeană nu avea de unde să știe care este dimensiunea impactulului acestor importuri de cereale venite din Ucraina.

Și președintele Klaus Iohannis a spus foarte clar că suma alocată nu corespunde nevoilor și realităților din România. Președinta Comisiei Europene a spus că este în regulă și se va analiza pe mai departe ce resurse financiare se mai pot mobiliza. Astăzi se va stabili exact suma”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

„Trebuie să avem datele corecte”

Liderul PNL Cluj crede că până la urmă lucrurile se vor rezolva și vom putea vorbi de compensații în conformitate cu realitățile din teren pentru fermierii români.

„Am spus și fermierilor cu care m-am văzut ieri în Parlamentul European: suma ce urmează a fi alocată nu va fi mai mare astăzi pentru fermierii din România, pentru că nu au avut timp să colecteze datele necesare. Dar asta nu înseamnă că nu se vor putea veni cu sume de bani în viitorul apropiat pentru ca fermierii să primească aceste resurse financiare absolut necesare și indispensabile pentru a-și desfășura activitatea.

Trebuie să avem datele corecte. De exemplu, fermierii din Cluj nu au fost sunați de către cei de la Direcția Agricolă pentru a comunica dimensiunea stocurilor pentru a putea exista o evidență reală din teren. Aceste aspecte țin de România și trebuie corectate. Cred că până la urmă se vor corecta și putem vorbi de compensații corecte pentru fermierii români”, a mai spus Buda.

Comenteaza