Europarlamentarul Daniel Buda: „Asocierea în agricultură are multiple avantaje"

Europarlamentarul Daniel Buda: „Asocierea în agricultură are multiple avantaje
Europarlamentarul PNL Daniel Buda, membru al Comisiei de agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, a lansat o campanie de încurajare a asocierii în agricultură.

Iniţiativa eurodeputatului clujean vine în contextul în care în ţara noastră avem 3.756.000 de ferme mici (valoare standard sub 8000 euro), care reprezintă 96,7% din totalul exploataţiilor agricole. Participarea la formele asociative în ţara noastră este însă foarte scăzută. Sub 1% din fermierii români fac parte din forme asociative.

Spre comparaţie, în UE media de organizare a fermierilor este de 34%.

Potrivit europarlamentarului, asocierea fermierilor are mai multe avantaje: accesarea mai uşoară a fondurilor europene, posibilitatea de negociere a unui preţ mai bun al produselor, posibilitatea de negociere a unui preţ mai mic al costurilor de producţie, cooperativa face un branding şi un marketing mai bun al produselor iar membrii sunt expuşi la informaţie, inovaţie şi au acces la proiecte de colaborare, clustere în agricultură.

Tot la capitolul avantaje ale asocierii în agricultură, ar putea fi amintite acelea că asocierea degrevează producătorul de responsabilitatea vânzării, poate face investiţii în infrastructuri de depozitare sau procesare, şi se trece de la vânzarea produselor agricole neprocesate către produsele cu valoarea adăugată.

Asocierea în agricultură aduce beneficii şi asupra mediului economic în ansamblu. Astfel, se pun în valoare resursele locale şi se creează produse locale, asocierile creează locuri de muncă, atât permanente, cât şi sezoniere şi aduc fermierii din zona gri a economiei în zona albă, ceea ce înseamnă venituri fiscalizate şi bani la buget.

Daniel Buda mai afirmă că poate veni cu informaţii în sprijinul agricultorilor interesaţi să se asocieze, la cabinetele sale parlamentare din regiunea de Nord Vest din oraşele Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Bistriţa, Oradea şi Zalău, pe mail sau pe reţeaua de socializare Facebook.

 

 

Comenteaza