News alert Europarlamentar german cere activarea Articolului 7! "Statul de drept din România, în pericol"

Europarlamentar german cere activarea Articolului 7! "Statul de drept din România, în pericol"
| Foto: vecteezy.com

Comisia Europeană va prezenta marţi raportul anual privind sistemul juridic din România. Înalţi diplomaţi din UE au opinat că acesta “va fi clar mai negativ faţă de cele din anii trecuţi şi va constata deficienţe grave în respectarea normelor statului de drept”. Un europarlamentar german solicită chiar activarea celebrului Articol 7.

“Cer social-democraţilor să verifice serios dacă noi, cei din Parlamentul European, nu ar trebui să iniţiem împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a declarat europarlamentarul Elmar Brok (UCD) pentru cotidianul german Die Welt, citat de Rador.

Şi Consiliul Europei cere guvernului social-liberal din România să retragă reforma controversată a justiţiei şi să respecte principiile statului de drept. În opinia secretarului general Thorbjorn Jagland, exprimată în cadrul unui interviu acordat săptămânalului “Welt am Sonntag”, “ar constitui un pas înainte dacă România ar aplica în practică recomandările nostre privind statul de drept şi corupţie”.

În ianuarie, România preia pentru şase luni preşedinţia rotativă a statelor UE în Consiliul Uniunii. Comisia de la Veneţia din care fac parte 47 de state a criticat deja în vară faptul că modificările operate în sistemul juridic “subminează independenţa judecătorilor şi procurorilor români, precum şi încrederea opiniei publice în justiţie”. De asemenea a constatat lipsuri şi Grupul GRECO, care se ocupă în mod special de probleme legate de combaterea corupţiei.

Ce prevede articolul 7 din tratat?

Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene prevede un mecanism de întărire a valorile UE. Conform 7(1), Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru.

Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie să adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi după ce a primit consimțământul Parlamentului, care trebuie dat cu două treimi din voturile exprimate și majoritatea absolută a deputaților.

Următoarea etapă este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o încălcare efectivă, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie să decidă în unanimitate și Parlamentul trebuie să își dea acordul. Articolul 7(3) prevede sancțiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot, potrivit caleaeuropeana.

Comenteaza