Video Eurodeputatul Daniel Buda salută rezultatul alegerilor din Polonia: „Una este ce vedem în sondaje, iar alta este ce se întâmplă la urne”

Eurodeputatul Daniel Buda salută rezultatul alegerilor din Polonia: „Una este ce vedem în sondaje, iar alta este ce se întâmplă la urne”
| Foto: Facebook.com/Daniel Buda

Rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare de duminică din Polonia arată că partidul național-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a obținut cea mai mare parte a voturilor, dar și-a pierdut majoritatea în Parlament.

Astfel, principalele partide de opoziție - Coaliția Civică de centru, Partidul de centru-dreapta A Treia Cale și Partidul de Stânga - au împreună o majoritate care le-ar permite să formeze un Guvern. Fostul premier Donald Tusk ar urma să conducă negocierile pentru formarea noului Executiv.

Daniel Buda susține că rezultatul alegerilor din Polonia este un semnal că populația Uniunii Europene are capul pe umeri și știe cum să reacționeze în momentele critice.

Ceea ce s-a întâmplat în Polonia este un rezultat de salutat. Este un semnal foarte important și la nivelul Uniunii Europeană. Spunea și Donald Tusk că îi era frică de o creșterea a extremei drepte la nivelul Poloniei. Să spunem cam omologii celor de la AUR din România. Totuși, nu s-a întâmplat acest lucru la un nivel care să fie îngrijorător.

Este un semnal că populația UE are capul pe umeri și știe cum să reacționeze în momente critice. Una este ce vedem în sondaje, iar alta este ce se întâmplă la urne. Este un lucru care ne bucură. Evident că Polonia este o țară foarte mare, cu un impact economic puternic în UE.

Perspectiva unui Guvern de centru-dreapta la nivelul Poloniei este un lucru care bucură foarte mult cancelariile europene. Să fie foarte clar, Guvernul trecut, putem vorbi deja la trecut, nu făcea decât să pună virgulă la persepctiva europeană. Sunt adevărate crize sociale în Polonia, mai ales de când cu refugiații ucraineni.

Dincolo de asta, vorbim și de presiunea pusă asupra justiției, asupra presei, libertatea de mișcare, etc. Acestea au dus la suspendarea fondurilor europene, pentru că Polonia le are suspendate. Atât de mari au fost încălcările statului de drept și a princiipilor și valorilor care țin de libertatea cetățeanului”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean crede că ce s-a întâmplat în Polonia se va rostogoli ca un bulgăre de zăpadă și în celelalte state ale Uniunii Europene, în așa fel încât extremismul să fie ținut într-o zonă minimală.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Comenteaza