Video Eurodeputatul clujean Daniel Buda: „Obiectivul nostru politic este să intrăm în Schengen în 2023”

Eurodeputatul clujean Daniel Buda: „Obiectivul nostru politic este să intrăm în Schengen în 2023”
| Foto: European Union 2022 - Source: EP

După eșecul înregistrat la sfârșitul anului 2022 când României i-a fost refuzată intrarea în Schengen, politicienii nu mai concep un scenariu similar și în 2023. Chiar preşedintele Iohannis spunea că România va deveni parte a Schengen, punctând că miza nu este data la care se va întâmpla acest lucru, ci intrarea în spaţiul de liberă circulaţie.

Europarlamentarul Daniel Buda a vorbit, marți dimineață la ZIUA LIVE (VIDEO la finalul articolului) despre acest subiect.

„Aderarea României la spațiul Schengen ține de Consiliul JAI, nu de Parlamentul European care s-a pronunțat deja odată. Este important să fim în spațiul Schengen în 2023 și obiectivul nostru politic este să fim în 2023, deoarece se intră într-o logică de alegeri în toate statele membre și atunci va fi mai complicat să punem pe ordinea de zi subiectul.

Legat de Consiliul JAI din 23 februarie, este unul informal, nu se decid chestiuni atât de importante ca la cele ordinare. Trebuie să plecăm de la ce s-a întâmplat la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022. În opinia mea, în momentul de față Comisia Europeană trebuie să vină cu o politică clară în ceea ce privește migranții.

Ce a reproșat Austria nu ține de apanajul și resorturile României, ci ține de eforturile Comisiei Europene. Depunerea dosarului ar putea avea loc în martie. Trebuie să facem presiune la nivelul Comisie Europene. Altfel, nu facem altceva decât să repetăm ce s-a întâmplat în 2022”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

Liderul PNL Cluj a mai spus că nu a fost o greșeală depunerea dosarului pentru Schengen la finalul anului 2022, deoarece a fost nevoie să vedem cine se opune aderării țării noastre și ce motive au.

Comenteaza