Emil Boc a depus jurământul. Ce le-a spus noilor consilieri locali FOTO/VIDEO

Emil Boc a depus jurământul. Ce le-a spus noilor consilieri locali FOTO/VIDEO
Cele trei grupuri parlamentare şi-au anunţat liderii în noul consiliu local al municipiului Cluj-Napoca: Dan Tarcea - PNL, Dan Morar - PSD, ALDE şi UNPR, şi Csoma Botond - UDMR.

Şedinţa a fost condusă, la început, de decanul de vârstă al consilierilor locali, Ioan Pop, PNL, care a scos de altfel şi cugetarea zilei. "Eu nu m-am schimbat, semn că tinereţea şi bătrâneţea sunt o stare de spirit, ei (colegii consilieri n. red.) s-au schimbat, semn că există o schimbare", a rostit Pop, despre care se spune că va renunţa la poziţia de consilier local şi va lăsa în locul său un alt liberal.

Şi fostul viceprimar, Gheorghe Şurubaru, ar putea părăsi consiliul pentru a prelua funcţia de city manager. Aleşii Clujului au jurat că îşi vor îndeplini cu bună credinţă atribuţiile. Un singur consilier a ratat şedinta de constituire, Giacomo Dreoni, de la PNL.

"Mă onorează şi în acelaşi timp mă obligă foarte mult votul de încredere acordat de clujeni şi îmi doresc ca împreună cu dumneavoastră să continuăm lucrurile bune din municipiul Cluj-Napoca şi, de asemenea, împreună să găsim soluţii la provocările pe care le are oraşul şi la problemele pe care le au cetăţenii acestui minunat oraş, municipiul Cluj-Napoca. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!", a spus edilul Emil Boc, după ce prefectul Gheorghe Vuşcan i-a aşezat panglica tricoloră.

În noul consiliu sunt mai multe nume noi. Gabriela Moldovan,  Bashar Molhem, Mihaela Suciu, Corina Croitoru, Horea Nasra, Tothfalusi Andras, Gergely Balazs, Rareş Ferdean sau Racz Levente sunt debutanţii din sala de sticlă.

Ca formaţiuni politice, PNL şi-a majorat numărul de reprezentanţi în deliberativ, având acum 17, UDMR a ajuns la 5 consilieri, unul mai mult decât în mandatul precedent, iar PSD s-a comprimat: între 2012 şi 2016 avea mai mulţi reprezentanţi singur decât au acum împreună cu ALDE şi UNPR.

Un punct important pe ordinea de zi a fost alegerea viceprimarilor. Consilierii au fost chemaţi să desemneze, prin vot secret, două nume dintre cele trei propuse: Dan Tarcea, Horvath Anna şi Horea Nasra. Ultimul a fost propus de dragul jocului politic.

În urma negocierilor, se ştia de ceva vreme că PNL şi UDMR au încheiat un acord de colaborare, prin care îşi asuma preluarea puterii în delibarativ; iar una dintre primele măsuri luate a fost aceea de a-i susţine pentru posturile de viceprimar pe Dan Tarcea şi Horvath Anna.

Dan Tarcea a primit 21 de voturi, Anna Horvath 23 şi Horea Nasra 5. Se observă că Tarcea a primit voturi numai de la "ai lui", în timp ce Horvath a atras şi două voturi de la "opoziţie". Unul, aproape sigur, de la maghiarul care reprezintă UNPR: Tothfalusi Andras. 

În acest moment, PNL şi UDMR au 22 din totalul de 27 de voturi din Consiliul Local Cluj, în timp ce opoziţia, alianţa PSD, ALDE, UNPR, doar 5.

Tot în cadrul întâlnirii de vineri a fost ales şi preşedintele de şedinţă pentru următoarele trei luni, în persoana fostului prefect Florin Stamatian.

Conform legii, noii consilieri trebuie să completeze şi să depună la primărie, până în 9 iulie, declaraţiile de avere şi de interese.

Iată componenţa consiliului local, nume cu nume:

PNL: 17 membri
Florin Stamatian, Dan Tarcea, Radu Moisin, Gheorghe Şurubaru, Ovidiu Florian, Florin Gliga, Ioan Pop, Giacomo Dreoni, Constantin Tomoş, Sabin Sărmaş, Radu Constantea, Gabriela Moldovan, Radu Raţiu, Loredana Pop, Rareş Ferdean, Mohammad Bashar Molhem, Mihaela Suciu. (În locul lui Ioan Pop şi Gheorghe Şurubaru ar urma să intre în CL Marius Jurja şi Călin Găbudean).

UDMR: 5 membri
Horvath Anna, Gergely Balazs, Csoma Botond, Racz Levente, Olah Emese.

PSD+ALDE+UNPR: 5 membri
Dan Morar - PSD, Horia Nasra - PSD, Adrian Mureşan - ALDE, Corina Croitoru - PSD, Andras Tothfalusi - UNPR.

Comenteaza