Eliminarea predării istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor ar putea arunca în aer coaliţia, susţine Marko Bela

Eliminarea predării istoriei şi geografiei în limbile minorităţilor ar putea arunca în aer coaliţia, susţine Marko Bela
Eventuala susţinere de către parlamentari a iniţiativei legisaltive de eliminare a predării istoriei şi geografiei României în limbile minorităţilor naţionale „ar putea arunca în aer coaliţia", a precizat marţi vicepremierul UDMR, Marko Bela.

„În ceea ce priveşte problema istoriei şi geografiei, aceasta a fost deja tranşată prin Legea învăţământului şi atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară susţin formula adoptată în Legea învăţământului. Faptul că a trecut o astfel de iniţitivă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte însă defecţiunile coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a precizat vicepremierul UDMR, Marko Bela, citat de agenţia de ştiri Mediafax.

„Susţinerea unei astfel de iniţiative, ca a domnului Giurgiu, ar putea să arunce în aer coaliţia, vă spun sincer. Este o problemă extrem de sensibilă pentru noi, dar nu am cunoştinţă că majoritatea guvernamentală sau cineva din majoritate ar susţine această iniţiativă", a adăugat Marko Bela.

Ulterior, Sever Voinescu, vicepreşedinte al PDL, a precizat că la nivelul grupurilor deputaţilor partidului respectiv a existat o disfuncţionalitate, care a permis trecerea proiectului în Camera Deputaţilor, însă a adăugat că formaţiunea din care face parte este convinsă că propunerea de modificarea legisaltivă nu va trece de Senat, for decizional cu privire la acest proiect.

Deputatul clujean Mircia Giurgiu a depus recent o iniţiativă legislativă prin care a solicitat, motivându-şi poziţia, eliminarea din Legea Educaţiei a prevederii conform căreia în învăţământul cu predare în limbile minorităţilor naţionale istoria şi geografia României vor fi predate în limbile respective.

Iniţiativa a fost adoptataă tacit de Camera Deputaţilor, întrucât termenul de dezbatere şi vot, 1 mai 2011, a fost depăşit.

Comenteaza