Dohotaru, despre revenirea în politică: ''partidul are avantajul de a fi afiliat la Verzii Europeni, cea mai bine cuplată familie politică la urgența climatică internațională"

Dohotaru, despre revenirea în politică: ''partidul are avantajul de a fi afiliat la Verzii Europeni, cea mai bine cuplată familie politică la urgența climatică internațională"

Activistul civic și fost deputat USR de Cluj, Adrian Dohotaru, explică de ce revine în politică, de această dată în funcția de președinte executiv al noului Partid Verde. 

"Mă reîntorc în politică: devin președinte executiv al noului Partid Verde

Am emoții, este un moment important în viața mea, am luat decizia de a mă reîntoarce în politică. La Congresul Partidului Verde de sâmbătă, 3 septembrie, candidez cu o echipă nouă de conducere pentru funcția de președinte executiv. Mulțumesc echipei pentru încredere!

De ce am luat decizia de a mă reîntoarce într-un partid, după 5 ani de pauză, într-un context, să o recunoaștem, de apatie civică și de dezamăgire politică?

Am luat decizia asta pentru că, în calitate de independent trei sferturi din mandatul parlamentar, politicile publice pe care le puteam promova se loveau de zidul unor majorități partinice. Nu am avut forță de negociere și convingere decât pentru un număr limitat de inițiative, fie că erau la nivel național sau local. Ca membru activ al societății civile sau ca autor, poziții respectabile și poate mai comode, pot face propuneri detaliate către autorități, pot alerta opinia publică alteori, dar nu mai depinde de mine dacă sunt acceptate, apoi cum sunt transpuse ideile.

De aceea, e nevoie să fim cât mai mulți în consilii locale, județene, în parlament, în guvern, când o fi cazul, în instituții ale statului ca să ne batem pentru aceste idei să fie acceptate și mai ales realizate. Am mai simpatizat cu partide noi, ecologiste și progresiste, dar am ales Partidul Verde pentru că are avantajul de a fi afiliat la Verzii Europeni, cea mai bine cuplată familie politică la urgența climatică internațională. La Bruxelles, unde mă duc după ce sunt ales președinte executiv, merg „să fur” meserie, să învăț cum au creat mișcări verzi, de centru-stânga, îndeajuns de puternice încât să guverneze în mai multe țări.

Sutele de membri activi din Partidul Verde, cei 120 de consilieri locali, pot devenii mii de membri și aleși locali care să pună tema mediului și calității vieții în prim plan în următorii ani. Nu este un obiectiv nișat, cum se mai pune ecologia la noi într-o casetă, pe care o bifăm vag, ci transversal, de la energie la economie, de la sănătate la transport.

Tema numărul 1 în secolul 21 este schimbarea climatică! Dacă nu facem nimic, dacă nu reușim să neutralizăm schimbările climatice, riscăm veri în România din a doua parte a secolului cu temperaturi medii cu 7 grade în plus, o țară cu o treime mai puțină apă. Cu localități poluate și congestionate, cu temperaturi extreme, secetă, valuri de căldură, apoi inundații, cu inegalități imense între cei avuți, poluatorii mari care nu plătesc pentru poluare, și cei sărăciți de schimbări climatice.

Am emoții, dar am învățat din competițiile sportive că emoțiile, bine dozate, te ajută. Te ajută să te concentrezi, să vizualizezi cursa, efortul, obstacolele. Iar aici obstacolele nu constă în lipsa de fair play a competitorilor care au furat startul de la stat cu zeci de milioane de euro subvenții politice pe an, nici agresivitatea și mitocănia din spațiul public, nici neîncrederea cetățenească generalizată legată de politică… Sunt adânc încredințat că obstacolele principale au legătură cu supraviețuirea speciei noastre și a altor specii de pe planetă într-o perioadă de accelerare a extincției datorată gazelor cu emisii de seră pe care marii poluatori îi emit în atmosferă. Și nu există Plan(eta) B!

A te lupta pentru astfel de idei nu este atât o oportunitate politică, cât este o datorie, îmbinată cu sacrificiu. Îți faci datoria pentru ca semenilor tăi să le meargă mai bine, dar și altor specii. Ne facem datoria până ajungem la neutralitate climatică, adică să stocăm la fel de multe gaze cu efect de seră pe cât emitem. O datorie pentru copiii tăi și pentru nepoți, pentru justiția necesară între generații, care nu merită moștenirea catastrofică pe care părem să le-o lăsăm. Și nu în ultimul rând, avem o datorie nu față de bănci, ci față de natura pe care am schimonosit-o în ultimele secole.

DATORIE: Nici mai mult, nici mai puțin, asta trebuie să fie ideea de a te afla în serviciu public, nu ocuparea vremelnică a unei poziții de putere care ne gâdilă poate orgoliul. Și totuși, în același timp, ce bucurie poate exista în conectarea și solidaritatea dintre noi cu scopul de a participa, din micul punct pe care îl ocupăm, într-o asemenea luptă în care ne decidem viitorul.

Sper să fim mii de oameni care gândim și acționăm similar! Mai multe detalii în noua viziune a Partidului Verde din primul comentariu, mișcare unde te poți înscrie ca membru sau simpatizant", a declarat Dohotaru.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza