DOCUMENTUL prin care ANI cere vacantarea locului de deputat al Steluţei Cătăniciu. 22 de zile fără răspuns din partea Camerei Deputaţilor

DOCUMENTUL prin care ANI cere vacantarea locului de deputat al Steluţei Cătăniciu. 22 de zile fără răspuns din partea Camerei Deputaţilor
În spaţiul public a apărut documentul prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere încetarea mandatului deputatului de Cluj al ALDE, Steluţa Cătăniciu.

Documentul a fost publicat de site-ul stiripesurse.ro. Cererea ANI a fost trimisă conducerii Camerei Deputaţilor încă din 6 martie dar ea încă nu a apărut nici măcar pe ordinea de zi a Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, care trebuie să trimită un punct de vedere către Biroul Permanent, ce va lua apoi o decizie.

Unul din cei doi secretari ai Comisiei Juridice este chiar Cătăniciu, iar preşedinte al acestei comisii este deputatul PSD Eugen Nicolicea. Deputatul Cătăniciu nu a putut fi contactat de ZIUA de CLUJ.

Un alt membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Valeriu Steriu, din partea PMP, ne-a declarat că ordinea de zi a şedinţelor comisiei este stabilită de către preşedinte, vicepreşedinţi şi secretari, dar că orice cerere primeşte de obicei răspuns în maxim 4-5 săptămâni.

ANI a trimis la începutul lunii martie o scrisoare Camerei Deputaților prin care cere vacantarea locurilor de deputaţi ocupate de Steluța Cătăniciu (ALDE) și Ioan Sorin Roman (PSD). Cei doi au pierdut procesele cu ANI, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

ANI a trimis Parlamentului o scrisoare și la începutul legislaturii, în 21 decembrie 2016. Atunci, deputații majorității au validat mandatele colegilor lor, sub pretextul că solicitarea ANI ar fi sosit după ce lucrările comisiei de validare s-au încheiat.

Preşedintele Comisiei de validare a fost nimeni altul decât social-democratul Florin Iordache, cel care avea apoi să ajungă ministru al Justiţiei şi să se remarce prin celebra ordonanţă 13, care a scos România în stradă.

„Comisia de validare când şi-a încheiat activitatea nu avea de unde să ştie că la un moment dat ne va scrie ANI. Deci comisia de validare nu poate sta pentru că o instituţie a statului la un moment dat ne va sesiza. În momentul în care a ajuns de dimineaţă am discutat-o şi am respins-o", a fost explicația furnizată de Iordache. Prin urmare, Cătăniciu și Roman au depus jurământul ca deputați.

Comenteaza