Foto Desant european la Cluj: „Nu am venit în control. Am venit să vedem rezultatele”

Nu mai puțin de șapte deputați europeni din Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European (Comisia REGI) au fost prezenți, miercuri, la Cluj-Napoca, pentru a vizita stadiul proiectelor de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit, la finalul vizitei eurodeputaților, despre importanța Parlamentului European și a fondurilor europene pentru țara noastră.

„Vreau să-i mulțumesc domnului Daniel Buda și celorlalți europarlamentari pentru că au făcut posibilă această vizită. Europa este aici să ne asculte și să ne sprijine, dar și să ne ceară și responsabilitate în cheltuirea fondurilor europene. România a beneficiat de 70 de miliarde euro după aderarea la UE și are încă 70 de miliarde de euro la dispoziție pentru perioada următoare. Este o șansă uriașă de a ne moderniza, de a reduce decalajele de dezvoltare. La Cluj-Napoca avem proiecte implementate de 420 de milioane de euro și proiecte în implementare de 4 miliarde și avem nevoie de sprijinul Europei”, a spus Boc.

Ce probleme au remarcat eurodeputații în vizita de la Cluj

Potrivit primarului din Cluj-Napoca, printre problemele constatate de membrii delegației se numără finanțarea aeroporturilor regionale, cum este și cel de la Cluj, precum și incapacitatea firmelor care să implementeze proiectele.

„Eurodeputații au remarcat o problemă la Aeroportul Internațional Cluj. Este foarte important pentru România și pentru regiunea noastră, fiind principala poartă de intrare în regiune. Sprijinirea aeroporturilor regionale cu bani europeni este estențială. O altă problemă identificată este creșterea prețurilor la contractele cu bani europeni, cauzată de pandemia și războiul din Ucraina, dar și capacitatea de implementare, din punctul de vedere al resurselor umane și al firmelor care să implementeze proiectele pe fonduri europene”, a mai declarat Emil Boc.

„Nu am venit în control. Am venit doar să vedem rezultatele proiectelor pe fonduri europene”

Președintele Comisiei REGI, Younous Omarjee, a afirmat că la Cluj-Napoca s-a atins un nivel de performanță care poate fi dat ca exemplu oriunde în altă parte.

Transmit un mesaj de prietenie din partea Robertei Metsola, președinta Parlamentului European. Nu putem ignora războiul din Ucraina și haosul pe care l-a adus in viețile noastre. La nivel geopolitic lucrurile se schimbă foarte rapid și plasează țări ca Polonia și România aproape de centrul problemei. Securitatea UE se joacă în zonă. Europa și Parlamentul European au dat dovadă de solidaritate atunci cand au primit refugiații din Ucraina. UE este recunoscătoare autorităților române care au fost și sunt la înălțime. Noi nu am venit în control aici. Am venit să vedem rezultatele. Să vedem cum sunt gestionate fondurile europene în România. La Cluj-Napoca s-a ajuns la un nivel de performanță care poate fi dat ca exemplu în orice parte a Uniunii Europene”, a declarat Omarjee.

Europarlamentarul Daniel Buda a spus că lumea ar trebui să știe că majoritatea investițiilor și proiectelor care fac bine comunității sunt realizate cu ajutorul fondurilor europene.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au fost prezenți în România în aceste zile. Nu a fost o misiune de control, ci a fost o misiune de a evalua la fața locului beneficiile politicii de coeziune. Lumea trebuie să știe că tot ce se întâmplă bine în jurul nostru se face cu bani veniți de la Uniunea Europeană. Mereu dăm exemplul Clujului că aici se pot face lucrurile bine. Noi avem un fenomen invers la Cluj. Lumea dorește să rămână aici, nu să plece în alte orașe sau alte țări”, a precizat Buda.

În perioada 15-17 mai 2023, șapte deputați din cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională a PE (Comisia REGI) s-au aflat în regiunile de nord-vest și centru ale României (Alba și Cluj - n.red.) pentru a vizita proiectele de infrastructură și mediu sprijinite din resursele politicii de coeziune. Discuțiile includ și problemele legate de programare și absorbția fondurilor.

În contextul crizei combinate de energie și inflație, precum și al impactului considerabil pe care războiul din Ucraina îl are asupra regiunilor din România, deputații europeni analizează situația din teren și discută provocările actuale și nevoile viitoare cu reprezentanții locali și regionali, precum și cu beneficiarii fondurilor.

Membrii delegaţiei

- Younous OMARJEE (Grupul Stângii din Parlamentul European - GUE/NGL, FR), șeful delegației;

- Daniel BUDA (PPE, România)

- Corina CREȚU (S&D, România)

- Mircea-Gheorghe HAVA (PPE, România)

- Krzysztof HETMAN (PPE, Polonia)

- Dan MOTREANU (PPE, România)

- Andrey NOVAKOV (PPE, Bulgaria)

Comenteaza