Deputatul Sorin Moldovan, întâlnire cu oficiali austrieci. S-a discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen

Deputatul Sorin Moldovan, întâlnire cu oficiali austrieci. S-a discutat despre aderarea României la Spațiul Schengen

Întâlnirea dintre oficialii români și cei austrieci a avut loc în cadrul Conferinței interparlamentară privind politica externă și de securitate comună și politica de securitate și apărare comună (PESC/PSAC), ce a avut loc în Suedia în perioada 2-3 martie.

La această întâlnire au fost reluate argumentele pentru care aderarea României la Spațiul Schengen este una „meritorie și benefică”.

Delegația României a fost formată din parlamentarii români, deputatul Dan Barna (USR) – Vicepreşedinte al Camerei Deputaților, doamna deputat Carmen-Ileana Mihălcescu (PSD) – Vicepreşedinte Comisia pentru politică externă din Camera Deputaților, și deputatul clujean Sorin-Dan Moldovan (PNL), Vicepreședinte Comisia pentru apărare, ordine
publică și siguranță națională din Camera Deputaților,

Aceștia au avut o întâlnire bilaterală cu delegația parlamentară austriacă, formată din Friedrich Ofenauer (PPE/ÖVP), Ewa Ernst-Dziedzic (Verzii/EFA), Harald Troch (S&D/SPÖ) și Eduard Köck (PPE/ÖVP).

Potrivit unui comunicat de premisă trimis către ZIUA de CLUJ, tema principală a discuțiilor a vizat aderarea României la Spațiul Schengen, accentul fiind pus pe refuzul profund injust exprimat prin vot de către Austria la Consiliul JAI din luna decembrie a anului 2022.

Au fost reiterate argumentele pentru care aderarea României la Spațiul Schengen este una meritorie și benefică, printre care: rezultatele vizitelor și analizelor efectuate de experții europeni care confirmă îndeplinirea criteriilor tehnice, votul covârșitor dat de celelalte state membre care susțin aderarea țării noastre, dar și datele furnizate de către FRONTEX care nu susțin argumentele Austriei privind votul dat.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea de a continua discuțiile în vederea găsirii unor soluții pentru deblocarea situației, având în vedere că decizia din 8 decembrie a avut un impact negativ semnificativ în ceea ce privește relațiile dintre cele două state.

Aderarea României la Spațiul Schengen rămână o prioritate pentru noi, un obiectiv ce ar aduce beneficii României, Austriei și Uniunii Europene, atât din punct de vedere economic cât și din punct de vedere al securității. În urma acestei întâlniri, a reieșit oportunitatea continuării discuțiilor având în vedere abordările total diferite care există în interiorul grupurilor parlamentare austriece”, se arată în comunicat.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza