Deputatul AUR de Cluj, reacție la declarația lui Csoma Botond: „Ardealul este și al ungurilor din Ardeal, dar nu este unguresc!”

Deputatul AUR de Cluj, reacție la declarația lui Csoma Botond: „Ardealul este și al ungurilor din Ardeal, dar nu este unguresc!”
| Foto: Facebook.com/Ilie-Alin Coleșa

Liderul UDMR Cluj Csoma Botond a generat un scandal în Parlament, luni, cu ocazia ședinței solemne a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicate Zilei Naţionale a României. Deputatul clujean a spus, printre altele, că "liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".

Deputatul AUR de Cluj, Alin-Ilie Coleșa, a condamnat declarațiile făcute de deputatul Csoma Botond și a explicat de ce parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor au părăsit sala de ședință.

Motivele deciziei de a părăsi pentru câteva minute Plenul ședinței festive a Parlamentului României. Mai jos găsiți o parte dintre declarațiile liderului UDMR care ne-au obligat să părăsim pentru câteva minute sala Camerei Deputaților. Declarațiile au trecut în prea multe locuri peste o limită clar definită. Ardealul este și al ungurilor din Ardeal, dar nu este unguresc! Este o nuanță foarte importantă, pe care liderul UDMR a înlocuit-o în mod voit.

Nu poate exista o interpretare subiectivă, comunitară, a evenimentul Marii Uniri de la 1918. Astfel de interpretări au rolul a genera o educație și o atmosferă a segregării etnice și a spiritului revanșard, revizionist - este ceea ce se întâmplă de mulți ani, predominant, în școlile și cultura maghiară.

Pentru maghiarii ardeleni evenimentul Marii Uniri nu a reprezentat începutul unei perioade de nesiguranță.
Nu avem nevoie de modificarea caracterului național al statului român, așa cum este definit în Art. 1 al Construcției - (1) Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. România, una este!”, a reacționat Coleșa pe pagina sa de Facebook.

Senatorii şi deputaţii AUR au ieşit din sala de plen 

”Am părăsit sala de şedinţe la sedinţa solemnă a Parlamentului pentru Ziua Naţională şi batjocorită de declaraţiile şovine ale UDMR, ţinuţi în braţe de actuala coaliţie. Nu ni s-a dat cuvântul ca să dăm replica la mizeriile spuse”, a scris, pe Facebook, liderul AUR, George Simion.

Comenteaza