Deputatul Adrian Dohotaru: Opoziția nu a dat senzația nici de forță, nici de unitate

Deputatul Adrian Dohotaru: Opoziția nu a dat senzația nici de forță, nici de unitate

Deputatul clujean, Adrian Dohotaru, ales în 2016 pe listele USR, dar care a demisionat din partid în octombrie anul trecut, este singurul parlamentar clujean care a avut o reacție pe facebook după eșecul moțiunii de cenzură.

”Am mai spus-o și o voi repeta: România are nevoie de un stat social robust, care să înțeleagă nevoile populației și care să fie condus de un guvern dedicat serviciului public și bunăstării tuturor. Guvernul Dăncilă este de factură neoliberală, rupt de realitate, aservit intereselor capitalului, nu angajaților, și dedicat intereselor liderului PSD și al bunăstării clientelei de partid.

Am întrebat-o pe prim ministrul Dăncilă, încă din luna februarie, cum se va asigura că toți românii vor beneficia de pe urma creșterii economice, nu doar cei puțini și privilegiați. I-a luat aproape patru luni primului ministru să-mi transmită un non-răspuns. Nu doar că lipsește viziunea, dar guvernul nu are niciun interes să înțeleagă nevoia de combatere a uneia dintre cele mai mari inegalități din Europa.

Dăncilă acuză de la tribuna parlamentului că PNL/PDL au tăiat salariile și pensiile, dar ce a făcut mai tot parlamentul recent cu beneficiarii de VMG?!

Am văzut cât de de stânga este ministrul Olguța-Vasilescu săptămâna trecută, când nu doar că nu s-a opus modificărilor abuzive și discriminatorii la legea venitului minim garantat, dar a plusat prin asumarea discursului „asistaților care nu vor să muncească”. Ministrul promite bani mulți pentru privați, sprijinind măsurile prin care se instituie practic munca forțată pentru persoanele sărace. Același ministru nu poate explica de ce guvernul tot amână implementarea Venitului Minim pentru Incluziune, legea 196/2016, care ar permite persoanelor beneficiare de ajutor social să combine munca cu beneficiile sociale și ar lua pixul din mâna primarilor pentru punerea în drept. Pentru ce am dat atâția bani pe consultarea experților străini, pentru ce adoptăm legi pentru care mai apoi amânăm intrarea în vigoare? Comisia Europeană, în ultimul raport de țară, ne întreabă același lucru.

În contextul preluării președinției consiliului UE, mi-aș dori un guvern care să-și asume în întregime pilonul social european. Guvernul Dăncilă n-a făcut și nici nu va face acest lucru. Obsesia curățării președintelui partidului Liviu Dragnea pare să fie unica preocupare reală, singurul item rămas în programul de guvernare.

Moțiunea este și împotriva lui Dragnea, principalul susținător al guv. Dăncilă. Liviu Dragnea este un simbol a ce înseamnă și cum funcționează corupția în România: și-a construit puterea locală prin folosirea funcționarilor publici în interesul partidului. S-a folosit apoi de această putere politică pentru a da contracte publice firmelor proprii (TelDrum). A patentat această metodă, a distribuit-o la nivel național printr-un program guvernamental mamut, lipsit de transparență (PNDL) și și-a asigurat sprijinul politic pentru a se blinda și baricada la putere.

PSD a pierdut orice fel de legitimitate de a mai modifica legile justiției și codurile penal și de procedură penală. Disperarea cu care se luptă pentru salvarea liderului împinge PSD să calce în picioare procedurile parlamentare și să amenințe că nu vor mai respecta nimic, sacrificând totul. Cum să mai ai încredere că pot guverna cu o astfel de abordare?

Moțiunea a picat astăzi, dar să vedem ce se va întâmpla sesiunea următoare. În același timp, opoziția nu a dat senzația nici de forță, nici de unitate. Prea puțini din opoziție ar susține ideile sociale de mai sus. USR a mobilizat doar vreo 1.500 de protestatari în fața Parlamentului pe când PSD a mobilizat 150.000 la miting. PNL a desfășurat un banner în parlament, în aplauzele USR, „PNL - Luptăm până la capăt”, unde erau doar însemnele PNL, Băsescu de la PMP făcea one man show.”, a scris Dohotaru pe pagina sa de facebook.

Comenteaza