De zece zile Clujul nu mai există în guvern. După aproape 23 de ani neîntrerupţi VIDEO

De zece zile Clujul nu mai există în guvern. După aproape 23 de ani neîntrerupţi VIDEO
Din 30 decembrie 1989 până în 6 august 2012, la Bucureşti a existat, în permanenţă, cel puţin un ministru născut la Cluj. Victor Ponta este primul premier fără clujeni.

În 30 decembrie 1989 Ioan Aurel Stoica era cooptat în guvernul provizoriu Petre Roman, ca ministru al Industriei Construcţiei de Maşini. În 6 august 2012, Ioan Rus a demisionat din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, iar Andrei Marga a fost remaniat din funcţia de ministru al Afacerilor Externe. După aproape 23 de ani, Clujul a rămas fără reprezentare în guvern.

8.254 de zile, fără întrerupere, a existat cel puţin o voce clujeană la masa guvernului. De zece zile Clujul nu mai există în Executiv. Această premieră a fost generată de o altă premieră, doi miniştri clujeni plecaţi din guvern în aceeaşi zi. În cei aproape 23 de ani trecuţi de la Revoluţie, doi premieri, din care unul interimar (Emil Boc, respectiv Gavril Dejeu), doi vicepremieri (Ioan Aurel Stoica şi Ioan Rus) şi 25 de miniştri clujeni au asigurat „permanenţa" clujeană la vârful deciziei executive. Cu doar 91 de zile de mandat, Ioan Rus a ratat ocazia de a-l detrona pe Vasile Puşcaş din fruntea clasamentului clujenilor cu cele mai multe zile petrecute în fotoliul de ministru. Cele trei luni petrecute în cabinetul Ponta l-au dus pe Rus la un total de 1.355 de zile de ministeriat, cu 345 de zile mai puţin decât Puşcaş. Rus nu a reuşit să-l depăşească nici pe Liviu Maior, de care îl despart 128 de zile de ministeriat, rămânând, astfel pe locul trei în acest clasament. În schimb, Rus a devenit abia al patrulea clujean care a ocupat o funcţie de ministru în două guverne diferite: Adrian Năstase şi Victor Ponta. Au mai fost miniştri în câte două cabinete Vasile Puşcaş, Kelemen Hunor şi Gavril Dejeu.

Cele 91 de zile din fruntea portofoliului Externelor l-au ajutat, însă, pe Andrei Marga să-l depăşească, în acelaşi clasament, pe Emil Boc, fostul rector al Universităţii „Babeş-Boliay" adunând astfel cu 69 de zile de prezenţă în guvern mai mult decât fostul premier, urcând pe locul patru în clasamentul longevităţii. Totodată, Marga s-a detaşat în fruntea clasamentului numărului de guverne din care a făcut parte şi de premieri sub care a slujit, fiind singurul clujean ministru în patru cabinete: Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu şi Victor Ponta. Prin scurtul său ministeriat, Marga a mai realizat o premieră, fiind primul clujean în fruntea Ministerului de Externe, ridicând, în acest fel, la 16 numărul portofoliilor coordonate, în ultimii 23 de ani, de clujeni.

Cele două ministeriate de numai 91 de zile ale lui Rus şi Marga, în cabinetul Ponta, nu sunt, însă, cele mai scurte dintre ministeriatele clujenilor. Mandate de miniştri mai scurte decât ale celor doi au avut Anton Ionescu - 64 de zile ca ministru al Transporturilor, Petre Sălcudeanu - 69 de zile ca ministru al Culturii şi Cătălin Baba - 87 de zile ca ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Doar puţin mai mult a rezistat Alexandru Lăpuşan în funcţia de ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei, 99 de zile.

Topul guvernelor, după numărul de miniştri clujeni

Năstase şi Tăriceanu au adus cei mai mulţi clujeni în guvern:

Adrian Năstase - 6 miniştri
Călin Popescu Tăriceanu - 5 miniştri
Victor Ciorbea - 4 miniştri
Nicolae Văcăroiu - 4 miniştri
Radu Vasile - 3 miniştri
Petre Roman (guvernul provizoriu) - 2 miniştri
Emil Boc 4 - 2 miniştri
Emil Boc 5 - 2 miniştri
Mihai Răzvan Ungureanu - 2 miniştri
Victor Ponta 1 - 2 miniştri
Petre Roman - un ministru
Theodor Stolojan - un ministru
Mugur Isărescu - un ministru
Emil Boc 1 - un ministru
Emil Boc 2 - un ministru
Emil Boc 3 - un ministru
Victor Ponta 2 - zero miniştri

 

 

Comenteaza