De la ce a plecat conceptul de "stat paralel" și ce înseamnă

De la ce a plecat conceptul de
În toamna lui 2017, PSD a lansat un nou concept politic, cel de "stat paralel". Reunit la Băile Herculane, Comitetul Executiv Naţional al PSD a adoptat, pe 17 noiembrie, o rezoluţie prin care a denunţat "statul paralel şi ilegitim, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice".

"PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit 'Stat Paralel şi Ilegitim', care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică", se arăta în documentul care constata existenţa unor vulnerabilităţi ale statului de drept, care ar fi speculate de exponenţii "statului paralel şi ilegitim", cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească.

"Rezultă că 'Statul Paralel şi Ilegitim' foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului", se mai menționa în documentul adoptat de conducerea PSD.

Mai mult, Liviu Dragnea, președintele PSD, a susţinut că beneficiarul statului paralel este preşedintele Klaus Iohannis. "Nu cred că este străin preşedintele Iohannis. În primul rând crede că este beneficiar. Părerea mea este că are o percepţie greşită dacă asta crede, pentru că ar trebui să se uite în istoria recentă. Dar aşa este construit (statul paralel - n.r.), el aşa a fost gândit şi aşa a fost construit. Orice structură trebuie să aibă în moţ pe cineva. Că el a gândit-o (Klaus Iohannis - n.r.)? Da sau nu. Cred că e preluată. Că el o patronează? Da sau nu. Dar că el este beneficiarul? Sigur. Şi că la el se raportează. Sigur", a afirmat spus Dragnea pe 27 decembrie.

 

Comenteaza