Daniel Buda: "Siguranţa alimentară pentru cetăţeni şi un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă, rămân priorităţi pentru PAC"

Daniel Buda: "Siguranţa alimentară pentru cetăţeni şi un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă, rămân priorităţi pentru PAC"
Daniel Buda, europarlamentar PPE | Foto: © European Union - Source: EP

Europarlamentarul Daniel Buda a declarat că a primit un răspuns de la comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, după ce i-a solicitat să acorde atenția necesară propunerilor asociațiilor de profil agricol din România cu privire la Politica Agricolă Comună (PAC) de după 2020. 

"Comisarul Phil Hogan ne garantează că siguranţa alimentară pentru cetăţeni şi asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă vor rămâne priorităţi cheie pentru PAC!", declară Daniel Buda.

Europarlamentarul clujean aminteşte faptul că a adresat o scrisoare oficială comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, în care i-a solicitat, "în virtutea prerogativelor pe care le are și în calitate de reprezentant al Comisiei", să acorde atenția necesară, "așa cum a făcut întotdeauna", propunerilor asociațiilor de profil agricol din România privind Politica Agricolă Comună post 2020. 

"În cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanții organizațiilor membre PRO AGRO, aceștia mi-au adus la cunoștință punctul de vedere privind viitorul Politicii Agricole Comune după 2020. În ceea ce privește obiectivele propuse de Federația PRO AGRO pentru noua PAC, printre acestea se numără: creșterea productivității agricole prin promovarea progresului tehnic și prin dezvoltarea rațională a producției agricole și utilizarea optimă a factorilor de producție agricolă, în special forța de muncă, un nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă, în special prin creșterea veniturilor individuale ale persoanelor implicate în agricultură, dar și asigurarea securitații alimentare a Uniunii Europene și menținerea accesului la hrană al consumatorilor europeni la prețuri rezonabile.

În ceea ce privește bugetul viitoarei PAC, în contextul actual al cadrului financiar multianual (CFM) și al CFM după 2020, este de o importanță primordială acordarea unei finanțări adecvate și comune a PAC, care ar trebui să reflecte valoarea adăugată europeană ridicată a acestei politici cu impact major social, de mediu și climă. Reducerea bugetului PAC ar restrânge eficacitatea PAC în atingerea obiectivului comunitar, prin urmare, Federația PRO AGRO pledează pentru menținerea dimensiunii financiare existente a PAC în UE în relația cu PIB-ul UE-27.

În răspunsul primit din partea Comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, domnul Phil Hogan, acesta mi-a comunicat faptul că serviciile Comisiei lucrează la majoritatea aspectelor menţionate în documentul de poziţie, în scopul simplificării şi modernizării PAC. De asemenea, garantarea siguranţei alimentare pentru cetăţeni şi a unui nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă vor rămâne priorităţi cheie pentru PAC", menţionează europarlamentarul.

Daniel Buda, care este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală a Parlamentului European, a publicat răspunsul Comisarului Hogan:

“Stimate Domnule Buda, 
Vă mulţumesc pentru scrisoarea Dumneavoastră din 27 martie referitoare la poziţia PRO AGRO privind Politica Agricolă Comună (PAC) după 2020. 
Am plăcerea de a vă informa că serviciile Comisiei lucrează la majoritatea aspectelor menţionate în documentul de poziţie, în scopul simplificării şi modernizării PAC, în conformitate cu orientările descrise în Comunicarea privind viitorul sectorului alimentar şi al agriculturii din noiembrie 2017. 
Rezultatul acestui demers va fi prezentarea propunerilor legislative pentru viitoarea PAC până la sfârşitul lunii mai, în bazapropunerilor din cadrul financiar multianual (CFM). 
Printr-un nou model de implementare, care constă într-o abordare mai flexibilă şi orientată spre rezultate, Comisia Europeană va încuraja statele membre să atingă obiective ambiţioase în ceea ce priveşte protecţia mediului şi acţiunile în domeniul climei. Noua abordare oferă o oportunitate de reducere a sarcinii administrative şi a necesităţii controalelor. 
Garantarea siguranţei alimentare pentru cetăţeni şi a unui nivel de trai echitabil pentru comunitatea agricolă vor rămâne priorităţi cheie pentru PAC. în ceea ce priveşte plăţile directe, se prevăd unele modificări pentru o direcţionare mai bună şi mai echitabilă a sprijinului pentru venituri. 
In concluzie, sunt de acord cu necesitatea unui rol consolidat al cercetării şi inovării pentru a stimula competitivitatea sectorului agricol din UE într-o manieră durabilă şi sunt deosebit de încântat să constat creşterea semnificativă a cheltuielilor pentru cercetare şi inovare în sectorul agricol, inclusă în propunerea Comisiei privind CFM 2021-2027.“

Comenteaza