Daniel Buda cere demisia Grațielei Gavrilescu: "Modul în care ministrul Mediului a gestionat pesta porcină este la limita penalului"

Daniel Buda cere demisia Grațielei Gavrilescu: "Modul în care ministrul Mediului a gestionat pesta porcină este la limita penalului"
| Foto: Valentin Mălăescu

Președintele PNL Cluj îi cere premierului Viorica Dăncilă să îi demită degrabă pe ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru modul deficitar în care au gestionat problema Pestei Porcine Africane (PPA).

Daniel Buda a declarat duminică, într-o conferință de presă, la Cluj, că ministrul Mediului este cel mai responsabil pentru răspândirea PPA pe teritoriul României, motiv pentru care îi cere prim-ministrului să o demită pe Grațiela Gavrilescu, alături de Petre Daea.

"Persoana care este cea mai responsabilă de situația pestei porcine în România este doamna Gavrilescu, care nu a luat măsurile necesare pentru reducerea populațiilor de porci mistreți la nivelul legal, în speță de 2,5 unități pe hectar. Îi solicit doamnei Dăncilă să o demită de îndată, alături de domnul Daea. Modul în care ministrul Mediului a gestionat situația este o chestiune la limita penalului", a afirmat liderul PNL Cluj.

Efectele PPA se fac simțite nu doar în rândul crescătorilor de porcine, ci și în alte sectoare ale agriculturii, este de părere Daniel Buda. "Îi atrag atenția domnului Daea că deja fermierii se lovesc de niște fenomene extrem de grave.

Crescătorii de oi nu mai au posibilitatea să își vândă animalele prin portul Constanța, deoarece a fost instituită carantina. Există un mare pericol și în zona de cereale, pentru că porcul mistreț mănâncă porumbul și îl infestează. Ne putem trezi cu un blocaj la exportul porumbului în viitorul apropiat, chiar în toamna aceasta".

Eurodeputatul PNL a tras un semnal de alarmă asupra măsurilor actuale, de îngropare a porcilor infestaţi în pământ, care nu fac decât să pună virusul PPA în conservare şi i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel european, astfel încât să fie achiziţionate incineratoare mobile pentru arderea porcilor sacrificaţi.

"Am o solicitare publică adresată doamnei Viorica Dăncilă, şi anume să evalueze posibilitatea activării mecanismului de protecţie civilă la nivel European pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, pe care veterinarii o asemuiesc cu Ebola în zona umană, astfel încât, prin resursele financiare ale Uniunii Europene să se achiziţioneze incineratoare mobile pentru arderea porcilor sarcrificaţi.

La modul în care autoritățile gestionează în momentul de față PPA, nu fac altceva decât să conserve virusul în pământ, deoarece el rezistă timp de mai mulți ani. Există posibilitatea, în orice moment, ca o rozătoare, un șarpe sau apele pluviale să scoată la suprafață virusul. Astfel, singura soluție care se impune pe moment este achiziționarea de incineratoare mobile", a spus Buda.

Potrivit acestuia, un astfel de incinerator costă între 10-20 de mii de euro, fiind imperativ necesare, mai ales în județele din sudul țării, care sunt cele mai afectate de virus și pot fi folosite, ulterior, de comunităţile locale şi pentru alte boli ale animalelor.

Comenteaza