Dacă nu e Zlati, e Trăilă. Liberalilor clujeni li se va impune încă un parlamentar paraşutat de la Bucureşti

Dacă nu e Zlati, e Trăilă. Liberalilor clujeni li se va impune încă un parlamentar paraşutat de la Bucureşti
Liberalii clujeni par să nu poată scăpa de blestemul candidaţilor paraşutaţi de la centru. Dacă Radu Zlati a pierdut sprijinul lui Crin Antonescu şi nu va mai putea parazita locurile eligibile ale PNL Cluj, în locul său se pare că va fi impusă pe listă fosta controversată şefă a ANRMAP, Cristina Trăilă

Vechii liberali aveau o regulă internă, potrivit căreia organizaţiile care, la alegerile locale, obţineau un scor sub media naţională a partidului erau pedepsite, fiind obligate să accepte, pe unul dintre locurile eligibile, un candidat impus de la centru. Aşa au fost obligaţi oamenii lui Nicoară să-i cedeze, timp de două legislaturi (2000-2008), un mandat de senator Noricăi Nicolai, pentru ca, la alegerile din 2012, să fie forţaţi să-i ofere cel mai sigur colegiu uninominal protejatului lui Crin Antonescu, Radu Zlati.

După fuziunea cu PDL, partid care domină de multă vreme Clujul, au venit rezultatele de la alegerile locale, care au plasat organizaţia PNL Cluj în partea de vârf a topului naţional al partidului, lucru care ar fi trebuit să ferească organizaţia judeţeană de alţi „paraşutaţi". Ei bine, aşa cum au spus-o nu o dată vechii liberali, din fostul PNL a mai rămas doar numele, iar "portocalii" şi-au impus nu doar statutul ci, se pare, şi cutumele. Altfel spus, la Cluj, vechii PDL-işti a adus, în sfârşit, un rezultat electoral onorabil PNL, dar tot ei aduc un nou candidat paraşutat de la Bucureşti.

Potrivit unor surse de încredere, zilele trecute, Vasile Blaga a avut o întâlnire de taină cu lideri PNL proveniţi din PDL, la un restaurant din apropierea autostrăzii A1 (loc folosit frecvent de vechii lideri PDL pentru întâlniri departe de ochii presei). Cu acel prilej, Blaga şi-ar fi rugat colegii din Transilvania (zona cea mai „fertilă" a ţării pentru liberali) să ajute două personaje să intre în viitorul legislativ: unul pe nume Ovidiu Moldovan, strâns legat de familia Blaga, şi fosta şefă a achiziţiilor publice, Cristina Trăilă. Prezent la întâlnire, liderul de facto al liberalilor clujeni, primarul Emil Boc, ar fi acceptat să-i cedeze un loc eligibil de deputat de Cluj celei din urmă, au declarat pentru Ziua de Cluj surse apropiate "afacerii". Totuşi, se pare că vechii liberali nu vor fi păgubiţi, Trăilă urmând să ocupe unul din locurile eligible repartizate vechilor PDL-işti.

Liderul PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, nu confirmă, dar nici nu infirmă acest aranjament. „Acestea sunt chestiuni care ţin de bucătăria internă. N-am cunoştinţă despre astfel de discuţii, dar au trecut vremurile în care preşedintele de organizaţie judeţeană putea face ce dorea la compunerea listei de candidaţi. Persoanele care şi-au manifestat intenţia de a candida şi îndeplinesc criteriile impuse de statut vor trebui să treacă de furcile caudine ale votului în structurile abilitate", a comentat Buda.

La rândul său, preşedintele consiliului judeţean, Alin Tişe, susţine că n-are cunoştinţă despre această înţelegere secretă. „În calitate de preşedinte executiv al PNL Cluj şi de vicepreşedinte al PNL vă pot spune că nu s-a luat nici o decizie de acest fel nici în forul judeţean, nici în BPN. N-am cunoştinţă despre un asemenea subiect, statutul partidului spune foarte clar că lista candidaţilor este întocmită de organizaţia judeţeană şi propusă spre aprobare forului naţional", a explicat Tişe. Emil Boc nu a putut fi contactat.

Cristina Trăilă a fost şefa ANRMAP între anii 2009-2011, în perioada guvernării Boc. Principala activitate a instituţiei conduse de Trăilă era monitorizarea achiziţiilor publice. După plecarea PDL de la guvernare, Trăilă a intrat într-un război total cu Elena Udrea, ea fiind, se pare, în spatele unora dintre denunţurile care au trimis-o pe fosta blondă de la Cotroceni în spatele gratiilor. Drept urmare, Udrea a acuzat-o că, în perioada în care conducea ANRMAP, ar fi urcat pe SEAP doar licitaţiile cu fonduri europene care aveau consultanţă de la soţul ei, avocat.

Ulterior, Trăilă a intrat şi în gura fostului ministru al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care a acuzat-o că, prin modul defectuos în care a conds ANRMAP, a provocat României pierderi de un miliard de euro, majoritatea proiectelor cu fonduri europene demarate în perioada în care Trăilă tăia şi spânzura în tot ce însemna achiziţie publică fiind purtătoare de corecţii financiare negative.

Până în acest moment nu există nici o anchetă penală deschisă împotriva Cristine Trăilă. Din punct de vedere politic, ea este, alături de Lucia Varga, co-preşedinte al organizaţiei de femei a PNL.

Pe lângă Norica Nicolai şi Radu Zlati, Clujul a mai „beneficiat" de un deputat impus de la Bucureşti. E vorba de Graţiela Iordache, în legislatura 2004-2008. La alegerile din 2004, PSD a participat în alianţă electorală cu PUR (devenit ulterior PC). Partidul lui Dan Voiculescu a obţinut, la acea vreme, un loc eligibil pe lista de candidaţi a PSD Cluj şi a trimis-o pe Iordache de la Bucureşti.

 

Comenteaza