Cum va arăta viitorul UE. Propunerile eurodeputaților pentru modificarea tratatelor europene

Cum va arăta viitorul UE. Propunerile eurodeputaților pentru modificarea tratatelor europene
| Foto: g4media.ro

Parlamentul European a adoptat, în urmă cu câteva zile, o rezoluţie care include mai multe propuneri pentru reforma UE, printre care şi luarea unui număr mai mare de decizii în Consiliu prin vot cu majoritatea calificată.

PE a făcut mai multe propuneri pentru a reforma UE. Acestea au venit în urma Conferinței privind viitorul Europei, într-un context caracterizat de provocări fără precedent, tensiuni și crize multiple.

Conferința privind viitorul Europei a reprezentat o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care a permis fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului comun. Conferința a fost lansată în martie 2021, ca inițiativă comună a Parlamentului European, a Consiliului UE și a Comisiei Europene pentru a-i asculta pe cetățenii europeni și a le permite să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei, prin intermediul unei serii de dezbateri și discuții conduse chiar de cetățeni.

A fost primul eveniment de acest tip: un exercițiu democratic paneuropean major, cu dezbateri conduse de cetățeni care să le permită participanților din întreaga Europă să își împărtășească ideile și să contribuie la modelarea viitorului. Acest lucru s-a realizat prin intermediul unei platforme digitale multilingve inovatoare în cadrul căreia orice cetățean european putea face schimb de idei, atât la nivel național, cât și la nivel de grup de dezbatere al cetățenilor europeni.

Europarlamentarul PPE/PNL Daniel Buda a declarat că cetățenii își doresc o Europă mai puternică, mai unită și mai rezistentă.

“Astăzi ne aflăm intr-un moment de cotitură în istoria noastră comună. Uniunea Europeană, o uniune de state, popoare și culturi diverse, este mai mult decât un set de acorduri și tratate. Este o viziune comună pentru un viitor mai bun.

În cadrul conferinței, voi, cetățenii Europei, ați exprimat dorința unei Europe mai puternice, mai unite și mai rezistente. Ați cerut o Europă care să facă față provocărilor actuale și să fie pregătită pentru cele viitoare. În fața provocărilor, cum ar fi atacul Rusiei împotriva Ucrainei și necesitatea independenței energetice, trebuie să fim uniți și să acționăm decisiv. Este momentul să folosim de propunerile conferinței pentru a aduce schimbări concrete și a asigura un viitor prosper și pașnic pentru toți cetățenii europeni.

În încheiere, vreau să spun că viitorul Europei nu este doar un proiect politic sau economic. Este un proiect al inimilor și al minților noastre, un angajament față de valorile comune și o promisiune de a construi o Europă mai puternică și mai unită pentru generațiile viitoare”, a afirmat Daniel Buda, europarlamentar PPE/PNL.

Propunerile Parlamentului European

Parlamentul susține reforme care vor întări capacitatea Uniunii de a acționa, iar opiniile cetățenilor vor conta în mai mare măsură în procesul decizional. Câteva dintre propunerile esențiale ale deputaților europeni:

• un sistem care să reflecte mai bine un concept bicameral și mai puține blocaje în Consiliu prin luarea unui număr mai mare de decizii prin vot cu majoritate calificată și prin procedura legislativă ordinară;
• dobândirea de către Parlament a unui drept deplin de inițiativă legislativă și un rol de colegiuitor pentru bugetul pe termen lung;
• revizuirea normelor referitoare la componența Comisiei (redenumită „Executivul European”), inclusiv privind alegerea președintelui Comisiei (care ar urma să fie numit de Parlament și aprobat de Consiliul European, ceea ce reprezintă o inversare a procesului actual);
• o transparență mult mai mare în Consiliu prin publicarea pozițiilor statelor membre pe teme legislative;
• o mai mare implicare a cetățenilor în procesul decizional prin introducerea unei obligații ca Uniunea să creeze mecanisme participatorii adecvate și prin întărirea rolului partidelor politice europene.

Deputații europeni solicită mai multe competențe UE pe problemele legate de mediu și competențe comune în domeniile unde, în prezent, statele membre au competențe exclusive: sănătatea publică (în special privind amenințările transfrontaliere și sănătatea sexuală și reproductivă și drepturile aferente), protecția civilă, industria și educația.

Raportul a fost aprobat cu 305 voturi „pentru”, 276 „împotrivă” și 29 abțineri. Rezoluția însoțitoare a fost adoptată cu 291 voturi „pentru”, 274 „împotrivă” și 44 abțineri.

Potrivit PE, prin adoptarea acestui raport, Parlamentul răspunde la așteptările cetățenilor privind o Uniune Europeană mai eficientă și democratică, în conformitate cu propunerile Conferinței privind viitorul Europei. Mai multe detalii pe https://www.futureofeurope.eu.

Cum va arăta viitorul UE. Propunerile eurodeputaților pentru modificarea tratatelor europene

Comenteaza