Cum sunt apăraţi consumatorii de media

Cum sunt apăraţi consumatorii de media
Parlamentul European schimbă legislaţia pentru a-i proteja pe consumatorii de servicii audiovizuale.

Comisia de Afaceri Juridice a Parlamentului European a adoptat joi proiectul de aviz referitor la propunerea de modificare a Directivei serviciilor media audiovizuale (DSMAV). Propunerea urmăreştecoordonarea anumitor dispoziții legale din cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale având în vedere evoluțiile de pe piață.

La acest raport, raportor pentru aviz din partea Grupului PPE a fost desemnat europarlamentarul Clujean Daniel Buda.

"Propunerea de directivă urmărește să modernizeze peisajul media audiovizual și să-l adapteze schimbărilor produse pe piață, în consum și în domeniul tehnologic. Convergența în constantă creștere dintre televiziune, serviciile distribuite prin internet și noile modele de afaceri emergente, precum video la cerere și conținuturile create de utilizatori, impune o reanaliză a domeniului de aplicare a DSMAV, precum și a naturii normelor aplicabile tuturor actorilor pieței, inclusiv a normelor privind protecția minorilor și publicitatea", a explicat Daniel Buda.

Propunerea face parte din Strategia pentru piața unică digitală, adoptată la 6 mai 2016.

"Acest cadru juridic îmbunătățit ar trebui să creeze un echilibru între competitivitate și protecția consumatorilor, să faciliteze accesul la serviciile de conținuturi online și să garanteze un nivel adecvat și uniform de protecție a cetățenilor, în special a minorilor, împotriva conținuturilor dăunătoare și a discursurilor de incitare la ură de pe internet", a spus europarlamentarul.

Principalele obiective ale propunerii sunt axate pe trei aspecte problematice majore: a) protecția minorilor și a consumatorilor pe platformele de partajare a materialelor video; b) promovarea unor condiții de concurență echitabile între societățile clasice de radiodifuziune, serviciile media audiovizuale la cerere și platformele de partajare a materialelor video; și c) simplificarea cadrului legislativ global prin norme mai clare și mai flexibile privind comunicările comerciale.

DSMAV include în prezent în sfera sa de aplicare societățile de radiodifuziune și anumite servicii video la cerere și impune statelor membre să aplice o serie de norme minime de reglementare a serviciilor media audiovizuale în anumite domenii coordonate. Directiva stabilește astfel principiul țării de origine pentru reglementarea serviciilor media din domeniul său de aplicare, cu anumite excepții, pentru a evita abuzurile. Noua propunere urmărește să aducă platformele de partajare a materialelor video în domeniul său de aplicare și impune noi obligații pentru serviciile la cerere.

"Propunerea prevede alinierea standardelor de protecție a minorilor, în privința programelor care le-ar putea afecta negativ dezvoltarea fizică, mentală sau morală, între televiziune și serviciile la cerere. Propunerea introduce, de asemenea, contingente cantitative pentru a asigura promovarea conținuturilor din UE în serviciile la cerere, precum și posibilitatea ca statele membre să impună obligații financiare serviciilor la cerere din jurisdicțiile lor și, în anumite circumstanțe, serviciilor stabilite într-un alt stat membru, în măsura în care acestea se adresează propriului public național, creând astfel condiții de concurență mai echitabile. Se introduce, de asemenea, o mai mare flexibilitate pentru toate serviciile media audiovizuale, inclusiv pentru televiziune, în ceea ce privește poziționarea produselor și sponsorizarea, realizând astfel un echilibru între competitivitate și protecția consumatorilor. În fine, propunerea include în domeniul său de reglementare serviciile platformelor de partajare a materialelor video - care nu au responsabilitate editorială pentru conținutul pe care în stochează, dar care organizează acest conținut -impunând o serie de norme privind protecția minorilor împotriva conținuturilor dăunătoare și protecția tuturor cetățenilor împotriva discursurilor de incitare la ură", a precizat Daniel Buda.

"Le mulţumesc colegilor europarlamentari pentru votul favorabil acordat astăzi în Comisie şi sunt convins că acest raport va aduce plus valoare în domeniul mass-media audiovizuală printr-o protecţie mai mare a consumatorilor europeni, prin promovarea unor condiţii de concurenţă echitabile dar mai ales prin simplificarea cadrului legislativ global", a conchis europarlamentarul clujean.

Comenteaza