Cum se vede din USR Cluj plecarea lui Cioloș din fruntea partidului: „Demisia lui nu era oportună”

Cum se vede din USR Cluj plecarea lui Cioloș din fruntea partidului: „Demisia lui nu era oportună”
| Foto: Facebook.com/camelia.salcudean

Dacian Cioloş şi-a anunţat, luni, demisia din funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România. A fost la conducerea USR timp de doar patru luni, fiind ales la congresul din octombrie 2021.

Cioloș a luat decizia după ce Biroul Permanent i-a respins prin vot proiectul de președinte. Cătălin Drulă, fost ministrul al Transporturilor, este vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi și a devenit președintele interimar al USR.

ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu doi dintre parlamentarii clujeni ai USR, deputații Radu Molnar și Viorel Băltărețu, pentru a afla opinia lor după ultimul eveniment major din interiorul partidului pe care îl reprezintă.

Deputatul Radu Molnar susține că, gestul lui Dacian Cioloș este unul întâlnit în partidele democratice, unde lupta pentru idei este mai presus decât cea pentru funcții.

„Dacian Cioloș a considerat că este datoria sa de onoare să-și depună mandatul, pentru că nu a găsit susținerea necesară pentru programul propus de el. Este un gest întâlnit în partidele democratice unde se dă lupta pentru idei nu pentru funcții. Personal consider că demisia președintelui în acest moment nu este oportună.

Sunt sigur că vom depăși acest moment, dar aș fi preferat să găsim o forma de colaborare avand în vedere situația națională încă dificilă. Vă asigur însă că aleșii USR de la toate nivelurile își vor desfășura activitatea cu aceeași consecvență și implicare, iar Cătălin Drulă va asigura interimatul până la alegeri.

USR a mai trecut prin momente dificile și am reușit să ne revenim, pentru că ne-am amintit ce ne-a adus împreună. Va trebui să găsim din nou resursele de a ne mobiliza. Am învățat în ultimii ani că în politică e vorba de maraton nu de sprint și trebuie să gestionăm mai bine neînțelegerile interne”, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Radu Molnar.

Parlamentarul clujean Viorel Băltărețu nu și-a dorit ca Cioloș să demisioneze, dar spune că nici nu a fost foarte surprins de această decizie.

„Nu pot să spun că a fost o surpriză totală. Partidul funcționează într-un mod destul de transparent și au fost ocazii în care am constatat divergențe între poziția președintelui și poziția Biroului Național. Gestul lui a fost unul democratic și asumat, ușor de înțeles în contextul în care nu a beneficiat, din partea Biroul Național, de susținerea programului său.

E adevărat că, personal, nu mi-am dorit acest deznodământ. Vin din mediul antreprenorial și știu că oamenii care vor și pot sunt rari. Dar, pe de altă parte, cunosc foarte bine nivelul de seriozitate și realism cu care Dacian tratează lucrurile și pot să înțeleg faptul că nu a vrut sa continue acest mandat în contextul în care nu avea susținere pe proiecte de la principalul stakeholder - Biroul Național.

Referitor la interimatul lui Cătălin Drulă, acesta este președinte interimar conform prevederilor statutului USR, deoarece el a obținut cele mai multe voturi în congres. Activitatea lui la Ministerul Transporturilor oferă premise pentru un mandat interimar desfășurat cu responsabilitate, dar, în acest moment, principala lui sarcină este să organizaze alegerile pentru viitorul președinte al partidului”, ne-a transmis Băltărețu.

Ce a spus președintele USR Cluj

Cu doar câteva ore înainte de anunțul oficial făcut de Dacian Cioloș, liderul USR PLUS Cluj, fostul subprefect Camelia Sălcudean, i-a luat apărarea fostului premier și nu credea că acesta va demisiona până la urmă.

„Niciun conflict nu duce la nimic bun. Dacă mă întrebați pe mine, eu îl vreau pe Dacian Cioloș președinte în continuare la partid. El a venit în Biroul Național și a spus că dorește să-și implementeze programul de candidatură, asta a făcut. Este o exagerare acolo.

În contextul discuțiilor a spus și de demisie pentru că un președinte dacă nu își implementează programul, e doar decorativ. Nu a amenințat cu demisia. USR are nevoie de Cioloș și sper să se calmeze situația”, a afirmat Sălcudean, în cursul zilei de luni.

Comenteaza