Cum se vede de la Cluj suspiciunea de plagiat a lui Nicolae Ciucă. Premierului i se cere demisia

Cum se vede de la Cluj suspiciunea de plagiat a lui Nicolae Ciucă. Premierului i se cere demisia
| Foto: hotnews.ro

O parte din parlamentarii Clujului consideră că premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-și dea demisia dacă se dovedește că a plagiat în lucrarea de doctorat.

Jurnaliștii de la PressOne susțin într-un material publicat marți că prim-ministrul Nicolae Ciucă și-a plagiat lucrarea de doctorat. Conform analizei publicației, Ciucă ar fi plagiat un sfert din lucrarea susținută în 2003. În replică, premierul a declarat că acuzațiile „nu se pot susține științific” și a cerut Comisiei de Etică a Universității Naționale de Apărare să-i analizeze lucrarea.

ZIUA de CLUJ a contactat câte un parlamentar clujean de la fiecare formațiune politică, dar și un expert în politică, pentru a afla cum văd aceștia situația creată și ce cred că ar trebui să facă prim-ministrul țării dacă se confirmă suspiciunea de plagiat.

Așadar, lectorul UBB și expert al Centrului Pentru Studiul Democrației, George Jiglău, susține că, astfel de dezvăluiri, cum tot au fost în ultimii ani, legate de plagiat, în special a oamenilor politici, pătează tot sistemul de educație din România.

„În general, dincolo de situația specifică a lui Ciucă, din păcate, cred că și cazul ăsta ilustrează problema foarte mare de integritate, care s-a creat în timp, în sistemul educațional din România. Nu întâmplător tot apar genul acesta de dezvăluiri. Nu știu dacă ar trebui să-și dea demisia sau nu. Cred că ar trebui să ne punem întrebarea dacă nu-și poate îndeplini atribuțiile de prim-ministru și dacă nu ar avea competențele pe care le implică doctoratul respectiv.

El trebuie să-și lămurească situația în lumina dezvăluirilor care au fost făcute în presă. E firesc să facă asta, este o chestiune care îi vizează în mod direct onoarea, pentru că este militar până la urmă. Vom vedea care este deznodământul. Totuși, este un nou caz care contribuie la umbra asta asupra sistemului educațional. Asta e marea problemă. Ajungem să nu mai avem încredere într-o diplomă de doctor”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, George Jiglău.

Ce spun parlamentarii de Cluj

Deputatul USR Radu Molnar a fost cel mai critic la adresa premierului Ciucă, cerându-i acestuia demisia. „Dacă se dovedește că a plagiat, este clar că trebuie să-și dea demisia. Mie mi se pare incredibil ce se întâmplă. Se pare că pe oamenii din partidele vechi îi urmărește fantoma asta a plagiatelor. Fenomentul acesta este foarte extins. Trebuie să luăm măsuri drastice ca să îl contracarăm. Nu se mai poate așa ceva. Este absolut incredibil să ai mai mulți premieri care și-au plagiat teza de doctorat”, ne-a declarat Molnar.

La polus opus, deputatul liberal Sorin Moldovan, i-a luat apărarea premierului, așa cum era de așteptat. „Eu nu cred că domnul Ciucă a plagiat, iar acest lucru se va dovedi. Din ce am văzut, problema ar fi doar la bibliografie. Nu cred că putem vorbi de un plagiat aici. Avem o comisie la nivelul țării care se ocupă de așa ceva. Eu îl cunosc pe Nicoale Ciucă, am încredere în el și știu că nu este o persoană care să plagieze sau să facă astfel de lucruri”, a afirmat parlamentarul PNL Cluj.

Deputatul UDMR Csoma Botond nu a vrut să-și exprime o părere, până ce cazul nu este analizat de instituțiile competente. „Până ce o instituție a statului nu are o părere avizată eu nu pot să-mi exprim o opinie pentru că nu am elementele relevante în acest caz. Referitor la demisie, nu aș vrea să fac o afirmație în acest sens”, a precizat Botond.

Și Ilie-Alin Coleșa, de la AUR, consideră că Ciucă ar trebui să demisioneze dacă suspiciunile se vor dovedi adevărate. „O acuzație de plagiat trebuie să fie dovedită în cel mai riguros mod științific. Analiza trebuie făcută atât după criteriile de plagiere din momentul scrierii, cât și după cele din prezent. E nevoie și de o analiză comparativă a regulilor prezente pe care teza dânsului de doctorat le-ar încălca și care nu erau prezente la momentul scrierii.

În cazul unui verdict dovedit de plagiat, da, cred că premierul ar trebui să demisioneze. (...) Prefer un premier cu teza de doctorat plagiată dar cu decizii bune și curajoase pentru țară, decât unul fără plagieri, dar cu măsuri anti-românești”, ne-a transmis Coleșa.

Patriciu Achimaș-Cadariu, deputat PSD Cluj, nu a putut fi contactat până la ora redactării articolului.

Comenteaza