Cum gândesc să scoată PNL din comă clujenii care vor să-l conducă

Cum gândesc să scoată PNL din comă clujenii care vor să-l conducă
Alin Tişe şi Adrian Oros visează la funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte PNL. Cum cred ei că mai poate fi resuscitat un partid aflat aproape în moarte clinică?

După succesul, oarecum surprinzător, al lui Klaus Iohannis în competiţia pentru fotoliul de la Cotroceni din 2014, „Marele" PNL rezultat după fuziunea (nici până astăzi finalizată) PNL-PDL a căzut într-o absolut de neînţeles letargie, condimentată cu gafe strategice monumentale (spre exemplu modul catastrofal în care a fost gestionată competiţia pentru primăria capitalei astă-vară) şi suprapusă peste o lipsă acută de lideri, care a dus la o prăbuşire electorală a partidului până la dezastrul din 11 decembrie care a certificat o aiuritoare ecuaţie potrivit căreia 1 (PNL) + 1 (PDL) = 0,75 („Marele" PNL) şi nici măcar pierderile suferite de PSD după măgăria ordonanţei 13 nu au injectat vreun gram de adrenalină în corpul muribund al liberalilor.

Doi clujeni şi-au anunţat, până acum, public intenţia de a participa la competiţia care se preconizează a avea loc în luna iunie pentru noua structură de conducere a PNL: şeful judeţului, Alin Tişe, care a afirmat că ia în calcul chiar o posibilă candidatură la funcţia de preşedinte şi deputatul Adrian Oros, care îşi doreşte o funcţie de vicepreşedinte. ZIUA de CLUJ a încercat să afle dacă cei doi mai cred în posibilitatea resuscitării partidului şi care ar fi, în viziunea lor, „tratamentul" cel mai eficient.

Tişe este de părere că soluţia-minune ar fi alegerea unei conduceri formate din persoane performante şi credibile concomitent cu întoarcerea partidului cu faţa la cetăţeni. „În primul rând trebuie să revenim la agenda oamenilor, cu mesaje simple, fără echivoc, pe înţelesul oamenilor şi despre problemele oamenilor, subsumate programului de guvrnare al PNL, lansat public odată cu candidatura lui Klaus Iohannis la Preşedinţia României. Pe de altă parte, PNL trebuie să aibă în frunte oameni credibili politic şi credibili profesional. Pentru ca mesajele noastre să fie credibile, trebuie transmise de oameni credibili. În acelaşi timp, trebuie să fim o echipă unită, pentru că eu nu cred în lideri providenţiali.

Cu toate acestea şi cu o conducere nouă care să îmbine tinereţea cu experienţa, partidul poate fi revitalizat. Cei care n-au performat în competiţiile electorale trebuie să facă un pas în lateral, vremea combinagiilor s-a terminat. Nu cred că se mai poate continua cu impus candidaţi prin combinaţii şi manevre de culise. Trebuie să continuăm parteneriatul cu preşedintele Klaus Iohannis, trebuie să susţinem iniţiativele preşedintelui în parlament, dar asta n-o poate face decât un partid puternic şi credibil. Trebuie să avem poziţii clare, ferme, fără echivoc pentru toate temele de interes naţional", a apreciat Tişe.

Despre credibilitatea viitoarei conduceri vorbeşte şi Oros, dar, spre deosebire de Tişe, el mizează pe reîntoarcerea la doctrină şi la electoratul clasic al dreptei. „Mai întâi, până la congresul care se pare că va avea loc în iunie, trebuie desfăşurate alegeri de jos în sus, pentru că doar acestea pot aduce structuri de conducere credibile atât în interiorul, cât şi în exteriorul partidului. Extrem de important este, însă, să realizăm o clarificare doctrinară. Noi am trecut de la ALDE la PPE fără să facem această obligatorie clarificare doctrinară. În ciuda opiniilor celor care spun că doctrinele sunt depăşite, ca unul care are un trecut creştin-democrat (Oros a fost membru PNŢCD - n.red.), vă spun că doctrina contează foarte mult.

Trebuie să stabilim foarte clar care e publicul nostru ţintă. Nu poţi avea mesaje populiste pentru toată lumea, ar însemna să ne furăm singuri căciula, iar programul electoral pentru următoarele alegeri va trebui elaborat în jurul acestei doctrine. Cu promisiuni populiste şi cu măsuri populiste îţi pierzi electoratul propriu. Trebuie să avem o acţiune politică foarte clar targetată, altfel derutăm electoratul", a opinat Oros.

 

Comenteaza