Cum au votat senatorii clujeni la noua blocare a justiţiei. Cazul Cordoş

Cum au votat senatorii clujeni la noua blocare a justiţiei. Cazul Cordoş
Parlamentarii români, în cazul de faţă senatorii, s-au pus din nou de-a curmezişul înfăptuirii actului de justiţie. Formal, niciun reprezentant al Clujului în Camera Superioară nu recunoaşte că l-a făcut scăpat pe Gabriel Oprea de un nou dosar penal, deşi, în cazul lui Alexandru Cordoş, pozele făcute publice arată altceva.

Când se opun arestării preventive a unui dintre colegii lor, parlamentarii îngreunează cel mult procedura judiciară deschisă împotriva respectivului, dar aceasta îşi poate continua cursul. În schimb, atunci când votează împotriva începerii urmăririi penale (se întâmplă doar în cazul parlamentarilor împotriva cărora s-a deschis o acţiune penală pentru fapte comise în exercitarea unui mandat de ministru), aleşii noştri îl fac scăpat complet de „braţul lung al justiţiei" pe cel în cauză.

La fel cum au fost scăpaţi, la vremea lor, Borbely Laszlo şi Varujan Vosganian de dosare penale, la fel, luni, Oprea a scăpat complet de dosarul în care procurorii îl acuzau de omor din culpă în cazul poliţistului Bogdan Gigină.

Pe scurt, blocarea arestării preventive nu împiedică justiţia să decidă dacă împricinatul e sau nu vinovat, în schimb, prin interzicerea declanşării urmăririi penale, parlamentarii decid în locul judecătorilor că respectivul e nevinovat. Practic, în urma votului Senatului României de luni, procurorii vor fi obligaţi să dea o soluţie de neîncepere a urmării penale, celebrul NUP, ceea ce echivalează cu închiderea dosarului.

Din acest moment, Oprea nu va mai putea fi acuzat de uciderea din culpă a lui Gigină decât dacă procurorii vor găsi noi probe, ceea ce va duce la redeschiderea dosarului, iar, în cazul în care Oprea va rămâne membru al parlamentului şi după 11 decembrie, vor fi obligaţi să ceară din nou voie Camerei din care acesta va face parte pentru a putea demara urmărirea penală. Dacă Oprea nu va mai fi parlamentar, aprobarea va trebui solicitată preşedintelui României.

Jurnaliştii Mediafax au identificat, cu ajutorul fotografiilor, 24 de senatori care au abolit dreptul justiţiei de a decide dacă Oprea e vinovat sau nu de ucidere din culpă în cazul poliţistului decedat în timp ce îi asigura fostului ministru, se pare în mod abuziv, avangardă rutieră. Printre cei identificaţi apare şi senatorul PSD Alexandru Cordoş.

Deşi fotografia nu oferă o certitudine, la o mărire a ei şi o privire atentă, în mâna dreaptă a lui Cordoş aflată deasupra urnei negre se vede ceea ce ar putea fi o bilă albă, lucru echivalent cu un vot împotriva cererii Parchetului. Senatorul clujean susţine, însă, că a votat în favoarea justiţiei.

„Am declarat de foarte multe ori că întotdeauna am votat pentru înfăptuirea justiţiei. Acea poză nu arată decât faptul că mi-am exercitat dreptul de vot, că am fost în Senat şi mi-am făcut datoria. Sigur, votul e secret şi e bine să rămână aşa, dar, în acelaşi timp, cred că trebuie votate aceste cereri venite din partea procurorilor, pentru a lăsa cale liberă justiţiei, pentru că doar justiţia poate stabili dacă cineva e vinovat sau nevinovat.

Probabil şi în Constituţie e greşită acea formulare care spune că parlamentul cere arestarea sau începerea urmăririi penale, noi ar trebui doar să luăm act, nu să decidem. Nu ştiu cum de am apărut în acea poză, probabil sunt jocuri care se fac în ce mă priveşte, dar întotdeauna am votat în favoarea actului de justiţie şi nu văd de ce acum aş fi făcut altfel", a declarat Cordoş.

Şeful direct de partid al lui Cordoş, preşedintele interimar al PSD Cluj, Horia Nasra, susţine că fiecare senator trebuie să-şi asume personal votul. „Am văzut şi eu pozele respective. Cred că fiecare senator a votat potrivit propriei conştiinţe. N-au existat indicaţii de partid, aşa că fiecare senator trebuie să-şi asume modul în care a votat. În ce mă priveşte, eu cred în justiţie şi vreau să se aplice legile ţării", a afirmat Nasra.

Senatorul PNL Marius Nicoară, susţine că, la rândul său, a votat în favoarea justiţiei. „Am procedat conform deciziei PNL de a vota pentru începerea urmăririi penale", a spus Nicoară. În schimb, senatorul UDMR Laszlo Attila s-a prevalat de caracterul secret al votului. „Am votat aşa cum am considerat eu de cuviinţă", s-a limitat să spună Laszlo.

Surprins că l-a apărat pe Oprea de justiţie a fost şi senatorul PSD de Maramureş Sorin Bota, fost membru al organizaţiei PSD Cluj. În cazul său, însă, prezenţa bilei albe în mâna poziţionată deasupra urnei negre este clară. Bota sare la gâtul celor care i-au devoalat votul. „Cred că mă voi ocupa foarte serios de cei care au publicat acele poze. Nu ştiu ei cum am votat eu, sigur nu am votat cum spun ei. E un atentat la democraţie ce au făcut ei fotografiind un vot secret cu bile.

OK, se vede că am bila albă în mâna dreaptă de deasupra urnei negre, dar dacă am băgat acolo şi bila neagră, ceea ce înseamnă că m-am abţinut? Voi propune să se pună urnele sub balcoane, să nu mai poată fotografia nimeni", a tunat Bota.

Menţionăm că, în condiţiile în care, pentru a se aproba începerea urmăririi penale este nevoie de un număr minim de voturi „pentru", o abţinere la vot echivalează, din punctul de vedere al efectului juridic, cu un vot împotriva solicitării procurorilor.

Faptul că, prin votul dat luni, senatorii au blocat complet un act de justiţie este confirmat şi de un comunicat al Biroul de Informare și Relații Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). „La data de 1 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială (vezi comunicat nr. 1150/VIII/3 din 01 septembrie 2016).

Solicitarea DNA a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor DNA de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină.

Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit", se spune în comunicatul DNA.

UPDATE 15:30

PNL Cluj i-a solicitat, printr-un comunicat de presă, preşedintelui PSD Cluj, Horia Nasra, "să argumenteze votul dat ieri în Senatul României de senatorul Alexandru Cordoş, împotriva cererii DNA de urmărire penală a fostului ministru de interne şi vicepremier, Gabriel Oprea".

"Suntem curioşi care este şi punctul de vedere al cetăţenilor din Colegiul 4 care, în anul 2012 i-au acordat votul domnului Cordoş pentru a le reprezenta cu cinste interesele în Parlamentul României. Oare interesul clujenilor a fost acela ca domnul Cordoş să facă scut împotriva justiţiei şi să voteze respingerea ridicării imunităţii unui coleg din Senat, chiar dacă acesta se numeşte Gabriel Oprea?", se arată în comunicatul PNL.

Liberalii susţin că "gestul domnului Cordoş este unul nedemn, josnic şi ruşinos. Însă, cu toate acestea, suntem convinşi că domnia sa nu are nicio urmă de resentiment cu privire la lipsa crasă de respect arătată ieri justiţiei şi tuturor cetăţenilor clujeni. Cu siguranţă preşedintele PSD Cluj, Horia Nasra îi va premia loialitatea faţă de partid cu o nouă poziţie eligibilă în Parlament cu ocazia alegerilor din luna decembrie".

Comenteaza