Cum ar putea scădea facturile la energie. Planul prezentat de PSD

Cum ar putea scădea facturile la energie. Planul prezentat de PSD
| Foto: mediaflux.ro

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a detaliat, luni, planul de măsuri pe care social-democraţii îl vor discuta cu partenerii din coaliţia de guvernare, astfel încât facturile la energie să scadă începând cu 1 februarie.

Planul de măsuri pe care PSD vrea să îl propună în faţa coaliţiei de guvernare ar avea ca efect imediat stoparea creşterii facturilor la energie şi la gaze, a declarat, în conferinţă de presă, Radu Oprea.

„Dacă acest pachet s-ar aplica începând cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde factura sau consumul din ianuarie – pentru că ştiţi că întotdeauna se facturează cantităţile din ianuarie -, ar însemna ca toţi consumatorii casnici din România, intituţiile publice, întreprinderile mici şi mijlocii, companiile din România, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanţiale la preţul facturilor la energie şi la gaze”, a spus Oprea.

Astfel, o factură care există cu un preţ al energiei active de 0,54 de lei, la o cantitate de 350 de kilowaţi oră, dacă s-ar calcula valoarea facturată pe legea actuală, ar avea o valoare de 189 lei. Dacă s-ar aplica propunerile cu care vine astăzi PSD, valoarea facturii ar fi de 91,5 lei, potrivit social-democratului.

„Dacă ne uităm astăzi în comparatorul ANRE, vom vedea că toate ofertele încep de la valori peste 1 leu. La energie electrică sunt de la 1,14 până la aproape 1,50 lei la energia activă. Şi atunci la o factură cu un consum de 200 de kilowaţi oră, cu un preţ de 1,14 lei, deci am luat preţul minim, am avea o valoare a facturii de 271,21 de lei. În propunerea PSD am avea valoarea de 140 de lei.

La gaze, un contract cu un preţ existent deja care ar însemna o contractare în urmă cu câteva luni la un preţ de 0,21 ron pe kw/oră, la o cantitate de 350 meri cubi factura ar fi astăzi de 927 lei. Dacă s-ar aplica, am avea o valoare a facturii de 584 lei. În acelaşi timp, dacă ne uităm la ofertele care există astăzi în piaţă şi luăm cea mai mică ofertă de 0,7 lei pe kw/oră factura de bază la aceeaşi cantitate de 350 metri cubi ar fi de 3.090 lei. Dacă s-ar aplica măsurile pe care PSD le propune, am avea o valoare a facturii de 1.113 lei.

Şi am mai luat tot la gaze cu titlul de exemplu o factură cu un consum de 200 de metri cubi, care înseamnă un apartament cu 2-3 camere, nu mai mare. Factura de bază cu oferta minimă din piaţă de astăzi de 0,7 lei pe kw/oră ar fi de 1.765 lei. Cu compensare cu legea actuală valoarea facturii ar fi de 933 lei. Cu prevederile pe care PSD le propune am ajunge la o valoare a facturii de 636 lei”, a spus Oprea.

Măsurile propuse de PSD sunt reducerea cu aproape 45% a valorii plafonului şi la gaze şi la energie electrică şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie şi la gaze.

„Scăderea TVA este o măsură valabilă care poate fi implementată de la 1 februarie”

„În acelaşi timp, sunt măsuri care trebuiesc luate pentru consumatorul casnic şi pentru companii, întreprinderi mici şi mijlocii, instituţii publice, mă refer la şcoli, la creşe, la instituţii de cultură, la instituţii de cult, la organizaţiile neguvernamentale, la spitale şi la infrastructura critică, adică la, spre exemplu, CFR. (...) Scăderea TVA este o măsură valabilă care poate fi implementată de la 1 februarie, inclusiv la consumatorul casnic, cât şi la întreprinderi mici şi mijlocii. Pachetul de măsuri este mai complex. Măsurile acestea care vin să răspundă unei nevoi imediate şi care tratează efectul, care înseamnă creşterea facturilor, dar în acelaşi timp venim şi cu măsuri structurale şi cu alte tipuri de măsuri”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Alte tipuri de măsuri care trebuie să fie luate imediat sunt cele legate de facturile care au fost emise greşit. PSD arată că este nevoie ca stornarea facturilor să se facă imediat, să se recalculeze fără penalităţi şi fără ca cetăţenii din România să sufere. De asemenea, în aceeaşi perioadă ar trebui ca debranşarea să fie interzisă pentru toţi aceşti clienţi casnici care sunt în această situaţie. PSD mai propune penalizarea dură a oricărui abuz din partea companiilor de gaze şi electricitate, dar şi supraimpozitarea acolo unde se face profitul şi nu doar la producători, „pentru că este nevoie de o repartiţie corectă a efortului pe care îl avem cu toţii”.

„Nu trebuie să fie doar pe cetăţean sau doar pe consumatorul final, fie că este instituţie publică sau companie din România... acest efort trebuie să fie repartizat corect de la producători pe tot lanţul până la consumatori, inclusiv pe furnizori. Supraimpozitarea poate fi o astfel de măsură sau dacă nu de ce - reglementarea marjei de profit pe tot lanţul”, potrivit lui Oprea.

Comenteaza