Cu ce promisiuni merg în Parlament deputații și senatorii de Cluj? Metroul, „pe buzele majorității”

Cu ce promisiuni merg în Parlament deputații și senatorii de Cluj? Metroul, „pe buzele majorității”

Se cunosc cei 14 deputați și senatori clujeni care vor reprezenta interesele comunității locale în Parlamentul României, pentru următorii patru ani.

Majoritatea candidaților au vorbit în campanie electorală despre proiecte ambițioase, cu impact național, pe care vor să le propună în noua legislatură: un pact pentru educație, dosar medical electronic pentru fiecare pacient, interoperabilitate între sistemele informatice ale statului, reglemantarea sponsorizărilor din domeniul sportului, un plan național de control al cancerului, potrivit recorder.ro.

Pe lista noilor parlamentari clujeni se regăsesc foști și actuali miniștri, antreprenori, ingineri, medici și avocați. Pe plan local, toți vor să facă lobby pentru construirea unei linii de metrou în Cluj-Napoca.

Radu Moisin a fost primul candidat pe lista PNL Cluj la Camera Deputaților și a reușit, astfel, să intre în Parlamentul României fără mari emoții. Vine cu o experiență de 16 ani în administrația publică locală, în care a fost viceprimar, primar interimar și consilier local.

În Parlament își dorește să activeze în trei domenii: cel al sănătății publice pe zona de digitalizare și telemedicină, cel al reformei necesare din administrația publică prin debirocratizare și digitalizare și cel al reformelor necesare pe partea legislativă, în îmbunătățirea activității administrației publice și a justiției.

La nivel local, Moisin își propune să contribuie la realizarea metroul din Cluj, trenul metropolitan, centura metropolitană, spitalul regional de urgență și spitalul pediatric monobloc.

Al doilea liberal ce intră în Parlament, la Camera Deputaților este Sabin Sărmaș. Președintele Autorității pentru Digitalizarea României susține că merge în Parlament cu legea interoperabilității sistemelor informatice.

„În forma pe care aș dori să o promulg, ar aduce o claritate a modului în care se stochează informațiile la nivelul instituțiilor publice, dar, mai important, termină pentru totdeauna povestea asta cu schimbul de date între instituții și elimină efortul cetățenilor de a plimba hârtii de la o instituție la alta, cum fac astăzi, în loc să avem instituții care schimbă informații în mod electronic între ele”, explică Sărmaș. Pe plan local, proiectul metroului clujean este cel pentru care va milita noul deputat.

Sorin Moldovan (PNL) și-a adjudecat al doilea mandat în Camera Deputaților, la doar 34 de ani. El spune că vrea să ducă la bun sfârșit legea sportului, proiect la care lucrează deja de ceva timp. „Unul dintre subiectele importante este sponsorizarea din domeniul sportului, care trebuie reglementată și adaptată la realitățile vieții de azi”, a afirmat deputatul clujean.

Centura metropolitană, spitalul monobloc de copii, spitalele regionale și metroul din Cluj-Napoca sunt proiectele pe care promite că le va sprijini din Parlament.

Singurul deputat al PSD Cluj, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu (44 ani), revine în prim-planul politicii după ce a fost ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Acesta spune că primul proiect cu care merge la București este planul național de control al cancerului. La nivel local, susține că va milita pentru o cauză care este comună întregii țări: situația pacienților prin prisma situației medicilor de familie, situația pacienților de cancer și sănătatea femeii.

Oana Murariu a fost candidatul nr.1 al alianței USR-PLUS Cluj la Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie. De profesie, jurist, are multe idei de proiecte de lege în domeniul justiției. Totuși, primul proiect de lege pe care vrea să-l propună va fi unul care să reglementeze modalitatea de organizare a concursurilor pentru ocuparea posturilor personalului medical din spitalele publice. Aceste sunt momentan reglementate prin ordin de ministru, care conține multe lacune de care se profită în practică.

„Reglementarea sa va rezolva multe dintre problemele pentru care medicii pleacă din țară. Referitor la Cluj, voi milita în Parlament pentru o eficientizare a justiției prin degrevarea instanțelor de judecată prin diverse mecanisme, ce va avea impact în toată țara, dar și în județul pe care o să-l reprezint”.

Al doilea deputat din partea USR-PLUS Cluj este Viorel Băltărețu, în vârstă de 45 de ani, în prezent managerul propriei firme de producție de mobilier pentru restaurante. El susține că va activa pe zona mediului antreprenorial și pentru crearea unui cadru cât mai facil de a se dezvolta.

„De exemplu, legea parteneriatului public-privat, care în momentul de față nu funcționează de niciun fel și cred că este o mare oportunitate atât pentru autoritățile locale cât și pentru companiile din România dornice să investească și să intre într-un parteneriat cu autoritățile”. La nivel de Cluj, el este de părere că trebuie urgentată partea de construcție a spitalelor.

Președintele UDMR Cluj, Botond Csoma a câștigat, duminică, un nou mandat de deputat în Parlamentul României. Acesta spune că a depus cu niște colegi de-ai săi un proiect de lege privind parteneriatul civil, dar că acesta s-a pierdut undeva în rafturile Parlamentului și ar vrea să revină asupra acestui subiect. Totodată, va milita pentru dezvoltarea infrastructurii în Cluj-Napoca și în tot județul.

Patru senatori de Cluj în noul Parlament. Ce promit aceștia

Actualul ministru al agriculturii, Adrian Oros a fost candidatul care a deschis lista partidului PNL Cluj la Senat. Referitor la inițiativele pe care le va duce în Parlament, spune că proiectul cel mai mare ce trebuie să se desfășoare foarte repede în agricultura românească este de a realiza infrastructura strategiei de gestionare a apei.

„Cu alte cuvinte, să reușim să utilizăm fiecare picătură de apă cât mai eficient și cât mai ieftin, să nu mai avem niciodată probleme cu seceta în anii următori. Și asta înseamnă irigații, desecare și drenaj, combaterea eroziunii solului, prevenirea deșertificării și extinderea sistemului național anti-grindină. Avem un proiect pe care îl finanțăm cu 6.5 miliarde euro, este o prioritate a programului de guvernare”, explică senatorul clujean. La nivelul local, el susține că sunt priorități centura metropolitană, trenul metropolitan, conectarea Clujului la autostradă, spitalul regional de urgență, spitalul monobloc pentru copii.

Cristian Bordei este noul senator al alianței USR-PLUS Cluj. De profesie economist, este consultant independent pentru dezvoltarea de parteneriate între întreprinderi mici și mijlocii din România și din Coreea de Sud. Primul proiect pe care promite să îl propună în Parlament este dezvoltarea unei rețele de parcuri industriale, specializate pe domenii, după sistemul implementat în statele asiatice.

În ceea ce privește județul Cluj, este interesat de crearea unui pol al industriei biomedicale, dar și de finalizarea infrastructurii: centura ocolitoare, spitalul regional și toate celelalte proiecte care sunt "în suspensie”.

Profesorul Vasile Dâncu revine în Senatul României din partea social-democraților clujeni. Fostul vicepremier și ministru al dezvoltării regionale și administrației publice își dorește ca prima inițiativă a sa să fie legată de un pact pentru educație, pe care să-l propună tuturor partidelor și din care să rezulte câteva propuneri pentru a schimba sistemul de educație din România. Sociologul mai are și alte proiecte care țin de descentralizare și de regionalizare, care sunt toate legate de simplificarea statului. 

La nivel local, va milita ca să aducă un procent cât mai mare pentru dezvoltare de la bugetul de stat. „Noi avem un produs intern brut de 15.000 de euro pe cap pe locuitor și luăm înapoi de la bugetul de stat doar 44% din ceea ce dăm. E importantă solidaritatea cu alte județe, dar vreau să ajungem la un procent în jur de 60%, să fie echitabil și pentru cetățenii din județul Cluj”, explică președintele Consilului Național al PSD.

Laszlo Atilla, de la UDMR, își va menține locul de senator pentru încă patru ani. Își dorește implementarea unui Cod al Sănătății sau a unei noi legi a sănătății, care va conține toate legile pe sănătate, actualizate și va avea statut de lege organică. Pe plan local, sănătatea este prioritatea sa, dar și construirea spitalului regional de urgență, prin care speră ca la nivelul județului Cluj să fie un consorțiu medical integrat. 

Cristina Burciu (deputat - PNL Cluj), Radu Molnar (deputat - USR-PLUS Cluj) și Ilie-Alin Coleșa (deputat - AUR Cluj) nu au fost intervievați sau nu au putut răspunde invitației publicației online.

Comenteaza