CRIN LA CLUJ "Nu vreau să fiu un preşedinte-momâie". Cine sunt „eurocampionii" liberalilor

CRIN LA CLUJ
PNL şi-a încheiat periplul prin cele opt euroregiuni pentru lansarea eurocandidaţilor la Cluj-Napoca, în sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor, care a fost umplută cu liberali veniţi din toată regiunea de N-V.

Maestru de ceremonii şi mobilizator al sălii a fost şeful PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, ironizat ulterior de colegi, care îl lăudau că, în acest fel, şi-a dat examenul de staroste. Din nou baloanele s-au dovedit o idee neinspirată de butaforie electorală, pocnind şi sabotând, astfel, discursurile majorităţii vorbitorilor. Prim vorbitor, şeful liberalilor clujeni, Horea Uioreanu a transmis „bocitoarelor de serviciu" care deplâng prăbuşirea PNL în sondaje, faptul că succesul liberalilor stă în unitate. „Eurocampionul" (cum au fost numiţi candidaţii pentru alegerile europene) clujean Ovidiu Colceriu (plasat, totuşi, pe loc neeligibil) a vorbit în calitate de „reprezentant al bazei". „Ca reprezentant al bazei, cer conducerii partidului scurtarea distanţei dintre centru şi bază. (...) Să punem bază pe baza partidului", a clamat primarul de Sânpaul.

Fostul student la Cluj, Eduard Hellvig, a spus că şi-ar fi dorit să reprezinte regiunea de N-V, zonă în care s-a şi născut, dar locul era ocupat de Norica Nicolai. În schimb, el a fost primul „eurocampion" care a recunoscut că alegerile europene „au ca miză principală cine va merge în turul doi la prezidenţiale" şi tot primul care a anunţat tandemul Crin Antonescu, preşedinte - Klaus Iohannis, premier. Primarul Sibiului a lipsit de la manifestare. „25 mai e doar prima etapă, ţinta noastră este, în realitate, să dăm României un preşedinte adevărat cum e Crin Antonescu", a spus şi eurocandidata Ramona Mănescu, în vreme ce Cristian Buşoi a vorbit de „câştigarea (sic!) alegerilor cu 25%".

De departe, cel mai inspirat, dar şi el mai apreciat discurs i-a aparţinut deschizătorului listei PNL, candidatul regiunii noastre, Norica Nicolai. „Trebuie să demonstrăm că România e în Europa, că Ardealul e de mult în Europa, că doar la Bucureşti sunt nişte politicieni care sunt în afara Europei", a trasat ea sarcină viitorilor eurodeputaţi PNL. Nicolai a făcut recurs şi la istoria PNL. „În 24 mai (cu o zi înaintea alegerilor europene - n.red.) PNL împlineşte 139 de ani. Victoria liberalismului începe de aici. (...) Marea noastră greşeală este că n-am câştigat niciodată alegerile singuri şi trebuie s-o facem", a anunţat fostul senator de Cluj.

Crin Antonescu şi-a început discursul lăudând, dar şi ironizând gazdele. „Mă bucur să mă aflu într-un grup de ardeleni pentru că, statistic, e cea mai mică şansă să fie PSD-işti printre ei. Nu s-ar putea spune că ardelenii n-au şi ei părţile lor bune", a afirmat liderul liberal. Apoi a trecut la clujeni. „Clujul înseamnă Emil Boc şi o ţară întreagă vă iubeşte pentru asta. Mai înseamnă Ioan Rus, Vasile Dâncu", a spus Antonescu subliniind că glumeşte, după care, anunţând că redevine serios, l-a lăudat pe generatorul scandalului de la revista Tribuna, Mircea Arman, pe care l-a numit „prietenul meu".

Surprinzător, preşedintele comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, care a supervizat un proiect care ar transforma România într-o republică parlamentară, cu un preşedinte mai degrabă decorativ, pare dintr-o dată captivat de modelul de preşedinte-jucător întruchipat de Traian Băsescu. „Ponta vorbeşte despre un preşedinte liniştit, cuminţel, care să cumpere covrigi cu Dragnea şi cam atât. Eu le dau câţi covrigi vor ei, dar să fie limpede că, atâta vreme cât românii doresc să îşi aleagă preşedintele, nu doresc să îl aleagă ca să facă doar poze la ocazii, ci ca să aibă un rol major de jucat în fruntea statului român, un preşedinte care îşi exercită toate prerogativele oferite de Constituţie, care să coordoneze toate instituţiile care trebuie să fie depolitizate din sistemul de securitate, din justiţie. Eu vreau să fiu preşedintele României, nu vreau să fiu un preşedinte momâie, care să asiste la modul în care diverşi domni îşi taie bucăţi din România, aşa cum au tăiat fier vechi şi fac cu ea ce vor sau fac ce vor cu acele bucăţi din România", a declarat Antonescu.

Liderul PNL n-a uitat să sublinieze ce îi deosebeşte pe liberali de foştii lo parteneri de guvernare. „PNL nu e un partid scutit de flagelul corupţiei, ferit de mecanismele destul de ample de clientelism şi favoritism, dar acestea nu sunt esenţa şi singurul nostru proiect aşa cum sunt pentru PSD. Când am negociat în USL candidaturile pentru preşedinţiile consiliilor judeţene - şi am obţinut 13 preşedinţi de consilii judeţene - n-am vrut 13 baroni ci să oferim românilor din acele teritorii şi tuturor românilor şansa să vadă diferenţa dintre un teritoriun administrat democratic, european şi republica Mazăre sau republica Duicu", a spus Antonescu, numindu-l pe Victor Ponta „titirezul baronilor". „Suntem singura ţară din Uniunea Europeană în care mai există feudalism, feudalism politic, feudalism electoral, feudalism economic", a adăugat Antonescu.

La final, a chemat-o pe Norica Nicolai, în calitate de reprezentant al regiunii de NV în competiţia pentru Parlamentul European şi i-a înmânat simbolic o cupă aurie imensă, care până atunci a tronat în mijlocul scenei. Oda bucuriei, confetti şi gata.

 

Etichete
Comenteaza