Controversatele proiecte ale UDMR au şanse zero VIDEO

Controversatele proiecte ale UDMR au şanse zero VIDEO
Ieri s-au depus la comisia parlamentară dedicată revizuirii Constituţiei, toate propunerile formaţiunilor politice parlamentare. Cea mai mare agitaţie au stârnit-o trei proiecte UDMR: renunţarea la sintagma de „stat naţional", limba maghiară - limbă oficială regională şi trecerea la republică parlamentară. Niciuna dintre aceste propuneri nu este agreată de ceilalţi lideri politici clujeni.

Cel care a depus propunerile UDMR la comisie a fost chiar preşedintele UDMR Cluj, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Mate Andras Levente, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al comisiei pentru elaborarea proiectului de revizuire a Constituţiei. „Propunerile UDMR se axează în principal pe recunoaşterea minorităţilor naţionale istorice ca factori constitutivi ai statului", a explicat Mate pentru ZIUA de CLUJ.

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan respinge toate propunerile UDMR. „Din punctul de vedere al PSD, art. 1 referitor la caracterul de «stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil» nu se discută şi nu se negociază. De asemenea, art. 13, care stabileşte că «în România, limba oficială este limba română», nu se discută şi nu se negociază. Nici art. 2, care spune că «suveranitatea naţională aparţine poporului român», dar mai ales că «nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu», nu se discută şi nu se negociază. În plus, noi susţinem alegerea directă a preşedintelui, de către electorat, a explicat Lăpuşan.

Modificările cu conotaţii etnice sunt respinse şi de preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. „Asupra caracterului de stat naţional şi unitar nu se poate discuta niciodată şi nici un partid românesc nu cred că o va face. În privinţa utilizării limbii materne în zonele în care minoritatea respectivă are o pondere însemnată, nu e ceva ieşit din comun, pot să-şi folosească limba maternă în orice instituţie a statului, ba chiar, în situaţia în care nu cunosc limba română, li se asigură translator, funcţionarii din acele zone cunosc ambele limbi, aşa că folosirea limbii materne a minorităţilor e perfect rezolvată, nu văd ce ar mai trebui făcut în plus", a comentat Nicoară. Senatorul liberal a fost ceva mai îngăduitor cu posibilitatea instituirii republicii parlamentare. „Asta cu preşedintele ales de parlament se poate face, dar, în România, datorită culturii noastre politice, nu cred că s-ar potrivi", a apreciat Nicoară

Membru al comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, vicepreşedintele PDL, deputatul Alin Tişe, susţine că nici colegii săi de partid nu vor susţine solicitările UDMR. „În rezoluţia referitoare la principiile pe care va încerca să le impună PDL la modificarea Constituţiei, pe care Consiliul de Coordonare al PDL a adoptat-o în şedinţa din 20 februarie, niciunul dintre aceste trei principii enunţate de UDMR n-a fost luat în discuţie, prin urmare, PDL nu va susţine niciuna din cele trei propuneri ale UDMR", a declarat Tişe.

 

Comenteaza