Update Consultări la Cotroceni. PNL merge cu aceeaşi formulă de miniştri şi Orban ca premier

Consultări la Cotroceni. PNL merge cu aceeaşi formulă de miniştri şi Orban ca premier
| Foto: Administraţia prezidenţială

Klaus Iohannis discută, joi, la Cotroceni, cu liderii de partide, pentru desemnarea unui nou Guvern. Partidul Naţional Liberal, primul care participă la consultări cu preşedintele, îl propune pe Ludovic Orban.

UPDATE - Ludovic Orban a anunţat că luni va fi o şedinţă în conducerii liberale în care va fi luată decizia privind componenţa guvernului şi programul de guvernare.

”Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate”, a afirmat Orban.

Delegaţia PNL a ieşit de la consultări după 25 de minute, Ludovic Orban reafirmând faptul că el este nominalizarea pentru postul de premier din partea partidului.

”Propunerea PNL este în persoana mea”, a declarat Orban.
 
Constituţia e foarte limpede, preşedintele are atributul constituţional de a propune premierul, a susţinut liderul PNL.

”Nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament. Preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Am studiat prevederile regulamentare”, a precizat premierul demis.

El a mai declarat că nu are încredere în PSD, dar are încredere în cetăţenii români, în partenerii care au fost alături de Guvern în ultima perioadă.

..................................................................................................................................................

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, că propunerea liberalilor pentru funcţia de premier este ”în persoana preşedintelui PNL, subsemnatul, Ludovic Orban” şi că parlamentarii formaţiunii vor vota pentru respingerea celor două propuneri de guvern, pentru a se ajunge la anticipate.

"Propunerea de prim-ministru, normal, este conformă cu hotărârea Consiliului Naţional al PNL, propunerea de premier al PNL este în persoana preşedintelui Partidului Naţional Liberal, subsemnatul Ludovic Orban. De asemenea am stabilit ca delegaţia să transmită preşedintelui susţinerea pentru obiectivul declarat al preşedintelui, de convocare a alegerilor anticipate, iar în acest sens aşa decizia noastră este aceea de a contribui la respingerea celor două propuneri de guvern care vor fi formulate", a spus Orban, citat de News.ro.

Programul consultărilor cu preşedintele

Potrivit anunţului făcut de Administraţia Prezidenţială, prima delegaţie care va fi primită de Klaus Iohannis joi este cea a liberalilor. Reprezentanţii PNL sunt aşteptaţi la Cotroceni la ora 12:00.

La 12:45, Klaus Iohannis va primi la consultări delegaţia formată din membrii PSD.

Totodată, celelalte partide parlamentare vor fi primite de şeful statului după următorul program:

„• Ora 13:30 – Uniunea Salvaţi România (USR);
• Ora 14:15 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 15:00 – Partidul Mişcarea Populară (PMP);
• Ora 15:45 – Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);
• Ora 16:30 – Grupul parlamentar Pro Europa;
• Ora 17:15 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Consultările de la Cotroceni au loc după ce Parlamentul i-a retras încrederea Guvernului Orban, prin adoptarea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD şi UDMR.

Potrivit articolului 103 din Constituţia României, „preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„ Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, mai prevede Constituţia.

PSD şi Pro România vor merge la consultări cu propunerea de prim-ministru în persoana rectorului SNSPA Remus Pricopie, a anunţat miercuri Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis a afirmat, însă, că dacă partidele parlamentare vor refuza ideea declanşării alegerilor anticipate, atunci propunerea de premier pe care o va face va fi tot din partea PNL.

Comenteaza