Consultări la Cotroceni |Iohannis, discuţii cu partidele politice pentru desemnarea noului prim-ministru

Consultări la Cotroceni |Iohannis, discuţii cu partidele politice pentru desemnarea noului prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis se consultă luni, la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru. PSD şi ALDE au mers împreună la discuţiile cu preşedintele.

UPDATE - Siegfried Mureşan, propunerea PMP pentru funcţia de premier

Siegfried Mureşan, în vârstă de 36 de ani, este propunerea PMP pentru funcţia de premier, a anunţat Traian Băsescu după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. Băsescu spune despre Siegfried Mureşan că este din "generaţia Macron şi Trudeau".

UPDATE - Nominalizarea PSD-ALDE pentru funcţia de premier 'împinge România cu douăzeci de ani în spate", au declarat luni reprezentanţii USR, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ei şi-a exprimat speranţa că preşedintele va nominaliza un premier capabil să asigure o majoritate parlamentară şi s-au declarat împotriva instalării unui alt guvern PSD-ALDE.

Reprezentanţii USR au mai spus că au avut "discuţii informale" cu lideri ai PNL şi UDMR, dar că "nu există nicio concluzie".

'Decizia e la preşedinte", au conchis membrii delegaţiei USR.

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis a încheiat negocierile cu PNL, în acelaşi ritm, după mai puţin de 20 de minute.

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, după discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar numai atunci când va avea o majoritate în Parlament şi că nu va face propuneri doar ca să fie făcute.

"Nu facem politică ca să ne aflăm în treabă. Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi de cetăţeni români şi, de asemenea, când ai capacitatea de a obţine sprijinul parlamentar din partea unei majorităţi certe, stabile şi coerente", a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Şeful liberalilor i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că PNL este totuşi pregătit să intre la guvernare. Orban a spus însă că PNL exclude orice discuţie cu PSD, iar parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva unui executiv din care fac parte social-democraţii.

"Partidul Naţional Liberal, prin decizia Biroului Politic, a exclus PSD de la orice fel de discuţie care să privească formarea unei majorităţi şi, de asemenea, am hotărât că vom vota împotriva oricărui guvern care conţine PSD în el", a mai spus Orban.

 

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, luni, că social-democraţii speră ca preşedintele Klaus Iohannis să-l desemneze pe Mihai Tudose, propus de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, în funcţia de premier în cursul serii de luni, el arătând că, în acest caz, Guvernul va fi votat joi.

„Dacă preşedintele face această nominalizare, şi dacă o face azi (luni, n.r.), aşa cum sperăm, declanşăm procedurile parlamentare. Deci dacă nominalizarea apare azi, joi după-amiază sau seara estimăm să avem Guvernul votat şi poate chiar în aceeaşi seară să depună jurământul", a spus Dragnea.

Întrebat ce garanţii are că şeful statului va accepta propunerea ca Tudose să fie premier, Dragnea a răspuns: „ Nu pot să am garanţii, pentru că nu pot să garantez eu pentru preşedintele României".

„Dar am convingerea că preşedintele României, ţinând cont de toate declaraţiile şi poziţiile publice din ultima perioadă, doreşte ca în România să se instaleze destul de repede un Guvern care să nu pună sub semnul întrebării stabilitatea economică şi socială a ţării. Părerea mea este că preşedintele nu va dori ca această criză să se prelungească. Eu îmi exprim speranţa că preşedintele României va accepta propunerea majorităţii parlamentare", a spus Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor politice reprezentate în Parlamentul, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

 

 

Comenteaza