Concluziile confruntărilor Ponta-Iohannis. "Amândoi au fost lozincari"

Concluziile confruntărilor Ponta-Iohannis.
ZIUA de CLUJ a cerut părerea unor reputaţi analişti clujeni despre confruntările televizate dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis, dar i-a şi întrebat, dacă, după ultimele zile de campanie, cei doi au reuşit să-i convingă pe românii nehotărâţi să vină la vot duminică.

 

Analistul politic şi economic Emil Culda a declarat că „dezbaterile n-au fost la un nivel serios". „Era de aşteptat ca Iohannis să facă faţă mai greu confruntărilor televizate. Iohannis s-a mai reabilitat în a doua, dar doar din punct de vedere al modului de a vorbi. E, totuşi, prea puţin pentru domnul Iohannis. Pot să spun că amândoi au fost lozincari. Ponta, aparent sub masca informaţiilor pe care le deţine ca prim-ministru, de fapt a recitat lozinci. Amândoi au fost preocupaţi doar de imagine, să dea bine, au fost de un populism extrem, n-au avut nici un pic de originalitate", a spus Culda.

Concluzia analistului faţă de cele două confruntări televizate a fost cât se poate de clară: „Au fost cele mai modeste dezbateri la prezidenţiale din ultimul timp".

Un punct de vedere interesant a avut Culda despre prim-ministrul Victor Ponta, care este în acelaşi timp şi candidat la Preşedinţia României, după modelul Adrian Năstase, din 2004: „Este inadmisibil ca un politician care ocupă funcţia de prim-ministru să candideze din această postură şi la prezidenţiale. Adică el dă pomeni electorale pentru avantajul lui. Ar trebui ca prin lege să fie stabilit ca prim-ministrul care vrea să candideze la preşedinţie să plece din funcţie cu şase luni înainte de scrutin".

Despre influenţa dezbaterilor dintre cei doi asupra nehotărâţilor, a concluzionat: "Nu cred să fie mare impact printre nehotărâţi". ZIUA de CLUJ l-a întrebat dacă merge la vot. „Eu o să mă duc şi o să fac un minim gest de normalitate, o să scriu pe buletinul de vot „Trăiască Majestatea Sa, Regele Mihai!", a declarat Culda.


„Implicarea lui Băsescu a influenţat campania"

Analistul politic Adrian Ivan a comentat cele două confruntări Ponta-Iohannis.

Victor Ponta are un uşor avantaj, deşi el a mers pe lucruri care nu au legătură cu funcţia de preşedinte, ci mai degrabă cu cea de prim-ministru, dar oamenii nu prea fac distincţie aici. Cred că va fi foarte greu pentru Klaus Iohannis să adune încă 20 de procente, dacă prezenţa se menţine la fel, care să-l facă preşedinte. Candidatul ACL s-a lăsat prins în capcana loviturilor sub centură întinsă de Ponta. S-a văzut că Iohannis nu a avut un consultant politic de calibru, s-a văzut o lipsă de pregătire a staffului de campanie", a spus Ivan.

În opinia sa, campania prezidenţială ar fi fost alta dacă Traian Băsescu nu s-ar fi implicat şi nu ar fi susţinut-o pe faţă pe Elena Udrea. „Acest lucru i-a dat posibilitatea lui Victor Ponta să aibă un discurs anti-Băsescu în toată campania, iar asta a contat. Mulţi români nu au uitat de tăierile de salarii din mandatul Băsescu-Boc", a mai afirmat Ivan. El crede că cei doi finalişti „nu au reuşit să-i convingă pe nehotărâţi să iasă la vot".

 

Comenteaza