Coaliţia amână aprobarea bugetului în Guvern, miniştrii UDMR sunt nemulţumiţi de banii alocaţi-surse

Coaliţia amână aprobarea bugetului în Guvern, miniştrii UDMR sunt nemulţumiţi de banii alocaţi-surse
Liderii coaliţiei au convenit, miercuri, ca proiectul de buget pentru 2012 să fie aprobat de Guvern săptămâna viitoare, probabil într-o şedinţă specială, mai mulţi miniştri, în principal cei ai UDMR, fiind nemulţumiţi de fondurile repartizate, au declarat surse oficiale.
Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit acestora, proiectul de buget ar urma să fie aprobat de Guvern la finele săptămânii viitoare, pe 25 noiembrie, şi să fie trimis Parlamentului la 28 noiembrie.

"În coaliţie există la acest moment mari nemulţumiri legate de repartizarea fondurilor, în principal din partea miniştrilor UDMR, astfel că discuţia trebuie reluată pornind de la fiecare minister în parte", au arătat sursele.

Coaliţia s-a reunit la Guvern, într-o şedinţă la care sunt prezenţi şi mai mulţi miniştri, pentru a discuta despre proiectul de buget pe anul viitor şi a doua rectificare a bugetului din acest an.

În forma actuală, proiectul de buget pentru anul viitor prevede tăieri de fonduri pentru jumătate dintre ministere, inclusiv la Educaţie, Cultură, Agricultură şi Justiţie, dar şi pentru Parlament, comparativ cu alocările din acest an, şi bugete mai mari pentru Sănătătate, Apărare, Administraţia Prezidenţială, instituţii din sistemul juridic, servicii de informaţii.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat însă că nu poate accepta ca deficitul din 2012 să fie realizat pe seama Ministerului Culturii şi s-a arătat convins că vor fi identificate resursele prin care ministerul să aibă anul viitor un buget "foarte apropiat" de cel din acest an, singura reducere acceptată fiind suma pentru Festivalul "Enescu".

Proiectul de buget a fost discutat săptămâna trecută în şedinţă de guvern, surse participante declarând agenţiei MEDIAFAX că principalele obiecţii au fost ridicate de către miniştrii UDMR, care au reclamat că fondurile rezervate culturii şi educaţiei sunt mai mici decât alocaţiile din acest an şi au cerut suplimentarea acestora.

În acelaşi timp, surse oficiale au declarat recent pentru MEDIAFAX că Guvernul va opera până la finele lunii noiembrie o rectificare bugetară negativă, prin care va tăia din alocări la majoritatea instituţiilor, Ministerul Sănătăţii fiind printre puţinii ordonatori de credite care vor primi bani, pentru plata arieratelor.

Rectificarea bugetară, a doua din acest an, va fi una negativă, deoarece totalul încasărilor este sub nivelul prognozat, iar creşterea economică susţinută de producţia din agricultură nu a adus şi venituri bugetare, sectorul agricol fiind slab fiscalizat şi caracterizat de evaziune fiscală ridicată.

O resursă importantă pe care se bazează Guvernul sunt însă economiile consemnate la bugetul de şomaj, rezultate dintr-un număr mai scăzut de şomeri faţă de cel preconizat. Toate aceste fonduri suplimentare vor fi utilizate în principal pentru acoperirea lipsei de încasări şi plata unei părţi din arieratele sistemului de sănătate.

Premierul Emil Boc a afirmat, marţi seara, că rectificarea bugetară va fi efectuată în această săptămână sau cel târziu săptămâna viitoare, cu suplimentări de fonduri la ministerele Sănătăţii, Culturii şi la instituţiile care se ocupă de derularea unor investiţii în infrastructură.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza