Clujul, în continuare fără miniştri în guvernul PSD

Clujul, în continuare fără miniştri în guvernul PSD
De când a revenit PSD la putere în 2016, Clujul nu a mai avut niciun ministru în guvernele Grindeanu şi Tudose şi se pare că nu va avea nici în cabinetul condus de Viorica Dăncilă.

Liderii organizaţiilor judeţene ale PSD şi conducerea centrală s-au reunit luni după-amiază în Comitetul Executiv (CEX) al PSD, pentru a discuta despre noua componenţă a viitorului guvern, dar Clujul nu are nicio şansă să obţină vreun portofoliu. Printre numele de miniştri discutate de liderii PSD şi transmise presei de surse din partid nu se află niciun clujean.

Totuşi, încă se negociază, iar votul final pe structura şi numele miniştrilor ar urma să fie dat de-abia vineri de acelaşi CEX al PSD. Ultimii miniștri social-democraţi clujeni au fost Ioan Rus la Transporturi şi Aurelia Cristea la Dialog Social, în Guvernul condus de Victor Ponta.

Odată cu victoria categorică a PSD de la alegerile din 2016, Liviu Dragnea şi grupul din jurul său au impus judeţelor drept principal criteriu pentru accederea în executiv procentele obţinute la scrutinul parlamentar, şi astfel guvernul s-a umplut de miniştri din organizaţiile „roşii" ale PSD din sudul României, precum celebrele de-acum Olguţa Vasilescu, Carmen Dan sau Rovana Plumb ( despre ultima se spune că s-ar întoarce în Guvernul României după ce a plecat la presiunea lui Tudose pe motiv de dosar DNA "Belina").

Surse din PSD spun că judeţul Cluj va încerca în primul rând să-şi securizeze cele două poziţii de secretar de stat pe care le deţine momentan, prin Gabriela Ciot la Ministerul Afacerilor Externe şi Mircea Biban, la Ministerul Transporturilor şi abia dacă acest lucru se va întâmpla, să încerce să obţină ceva în plus.

Printre ministerele care s-ar putea să aibă noi titulari sunt vehiculate cele ale Transporturilor, Educaţiei şi Sănătăţii. Şi asta pentru că ministrul pro-Tudose Felix Stroe de la Transporturi este ca şi eliminat de răzbunătorul Liviu Dragnea, președintele partidului, iar ceilalţi doi au fost printre cei mai criticaţi în ultimele luni de mass-media şi de opinia publică.

La cele două ministere, Educaţie şi Sănătate, dacă ar avea şi negociatori pe măsură, Clujul ar avea „o pâine de mâncat" şi ar putea emite pretenţii argumentate măcar pentru posturi de secretari de stat, în condiţiile în care oraşul nostru este un centru medical şi universitar recunoscut.

De altfel Clujul a avut de-a lungul anilor şi miniştri titulari pe aceste domenii, să ne amintim de Andrei Marga sau Mircea Miclea la Educaţie şi de Achimaş Cadariu la Sănătate.

Comenteaza