Clujenii polemizează în jurul lui Crin Antonescu

Clujenii polemizează în jurul lui Crin Antonescu
Anunţul făcut de preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, potrivit căruia viitoarea comisie parlamentară pentru revizuirea Constituţiei va fi condusă de omologul său din fruntea PNL, preşedintele Senatului Crin Antonescu, pare să dea serioase bătăi de cap politicienilor.

Fost preşedinte al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, în vechea legislatură, preşedintele PDL Cluj Daniel Buda nu-l vrea pe Crin Antonescu drept urmaş. „Îi solicit public lui Victor Ponta să nu-l numească pe Crin Antonescu preşedinte al comisiei pentru revizuirea Constituţiei, pentru că n-are nici o competenţă profesională în acest sens. Nu ştiu şi nici nu mă interesează ce competenţe are Crin Antonescu, dar ştiu că n-are competenţe juridice, aşa cum ar trebui să aibă conducătorul unei comisii atât de importante. Singura raţiune a acestei numiri ar fi doar dacă vor să-l pună pe Crin Antonescu să-şi sape singur groapa. Le reamintesc celor aflaţi acum la guvernare că ultima revizuire a Constituţiei, din 2003, a fost făcută pentru Adrian Năstase şi totuşi n-a ieşit preşedinte, a fost ales altcineva", a declarat Buda. Menţionăm că, potrivit regulamentelor celor două camere, preşedintele unei comisii paflamentare nu este numit în funcţie de şeful guvernului, ci este ales, prin vot secret, de membrii comisiei respective.

Nici primarul Emil Boc nu este mai încântat de faptul că Antonescu va superviza elaborarea noii Constituţii. „Ar fi prima dată în istoria revizuirilor Constituţiei din Uniunea Europeană când un preşedinte nu are nici o tangenţă cu domeniul constituţional, nu are nici o calitate cu funcţia de preşedinte, o funcţie care trebuie să fie, prin excelenţă, una de specialitate, care să facă incursiuni în dreptul comparat, pentru a găsi soluţia optimă. Sigur, domnul Antonescu are abilităţi în alte domenii, dar cu siguranţă nu are în cel în care a fost propus", a spus Boc.

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, şi-a apărat şeful de partid. „Crin Antonescu are tripla calitate - aceea de preşedinte al Senatului, preşedinte PNL şi viitor candidat la preşedinţia României - şi nu are nevoie să fie jurist ca să poată coordona, cu bun simţ, nişte specialişti în domeniu şi să poată stabili linia directoare a Legii Fundamentale. Experienţa sa vastă - dobândită inclusiv în perioada în care a fost preşedinte interimar al ţării - îi conferă statura necesară pentru a putea pune în matrice textele pe care le vor elabora specialiştii şi tehnocraţii din domeniu, care vor face parte din această comisie", a reacţionat Nicoară.

El a transmis câte un mesaj şi celor doi contestatari din PDL. „După ce şi-a picat toate examenele în ceea ce priveşte dreptul constituţional - am văzut câte legi şi ordonanţe neconstituţionale a emis guvernul pe care l-a condus -, domnul Boc nu mai are nici un drept să-şi dea cu părerea despre competenţele altora în domeniu. Chiar dacă nu este jurist de profesie, Crin Antonescu a avut ocazia, ca noi toţi, să observe care sunt lacunele actualei Constituţii şi are obiectivitatea necesară pentru a propune schimbările care se impun.

În plus, comisia va fi alcătuită din specialişti a căror experienţă şi capacitate au fost deja recunoscute de liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, de profesie jurist", a spus Nicoară. (V. MĂLĂESCU, O. CORNEA)

Comenteaza