Clujenii din străinătate votează acasă. „Am plecat din țară pentru că nu am avut șanse aici” / Seniorii merg la urne „pentru tineri”
- Scris de Anca Colibasanu
- 04 Mai 2025, 17:56
- Politica
- Ascultă știrea

Ziua votului de la alegerile prezidențiale i-a prins pe unii clujeni care trăiesc în străinătate, acasă. Fie că se află în țară în vacanță, fie cu treburi, mulți dintre aceștia au spirit civic și, spun ei, votează, la Cluj, pentru copiii lor. Și seniorii au ieșit la urne, vremea bună scoțându-i din case încă de la orele dimineții.
Clujenii cu care reporterul ZIUA de CLUJ a stat de vorbă își doresc „un președinte altfel decât cel de dinainte”, „un președinte care să „își iubească țara și pe români”, unul care să „se gândească la tineri” mai mult decât au făcut-o precedenții.
La secția de votare nr. 143 amenajată la Liceul Unitarian Janos Zsigmond, în jurul orei 14.00, aproximativ 700 de persoane își exercitaseră deja dreptul la vot, fără să fie înregistrat vreun incident.
O doamnă care nu trăiește în România spune că votează pentru ca lumea să nu mai vorbească urât despre țara sa.
„Vreau să le fie bine copiilor, iar la vârsta mea... am votat ce am votat și până acum”. (Cristina, 53 de ani, asistentă)
„Vreau să ajut și eu țara asta, să înainteze, anularea voturilor a intrigat întreg globul pământesc, și vrem și noi, românii de peste hotare- pentru că eu trăiesc peste hotare – să nu se mai vorbească despre România urât, că nu merg treburile bine, să meargă bine”. (Maria, 82 ani, pensionară)
„Aștept un președinte care să își iubească țara”
La secția de votare nr. 70 de la Colegiul Național Gheorghe Șincai, se prezentaseră, după amiază, 537 de votanți, ceea ce, potrivit președintelui de secție, „este adecvat”, conform estimărilor, până seara urmând să se prezinte aici în jur de 900-1000 de persoane, pe de altă parte, nefiind înregistrate incidente, ci doar „persoane nerăbdătoare”.
Și clujenii care și-au exercitat dreptul de vot aici au așteptări mari de la viitorul președinte.
„Am votat cu speranța că o să fie mai bine decât a fost până acum, aș vrea stabilitate, să fie oameni capabili care să facă ceva pentru țara asta, care au demonstrat că pot să facă ceva pentru țara asta. Nu aș vrea să fie ca fostul președinte (viitorul președinte -n.red), aș vrea să fie ca Bolojan, dar din păcate, nu avem șansa asta. Dar speranța mea este că acest domn pe care am pus ștampila va fi ce trebuie pentru țara noastră”. (Cristina Olteanu, 58 de ani, referent resurse umane)
La secția alăturată, nr. 71, 474 de persoane se prezentaseră la urne până în jurul orei 14.30, din 1.200 așteptate aici.
„Eu am votat pentru siguranță, pentru zilele care urmează, aștept ca lucrurile să decurgă cât se poate de normal, și să avem încredere în viitorul președinte. E un haos desăvârșit acum, să sperăm că de acuma încolo va fi bine. De abia aștept să văd rezultatele, sper să nu ne pară rău. Dacă va ieși președinte cel pe care l-am votat, vom avea pensii sigure, dacă nu, va fi dezastru”. (Aurora Raica, 74 de ani, pensionară, de profesie inginer)
„Am votat pentru iubita noastră țară, Dumnezeu să o ocrotească. Aștept ca viitorul președinte să iubească oamenii și să iubească România”. (Marcela Salahoru, 74 de ani, pensionară, de profesie asistent medical)
„Am venit special ca să votez pentru copilul meu”
Vizavi, la una din secțiile de votare amenajate la Colegiul Național George Coșbuc, o doamnă care trăiește în străinătate, ne spune cu lacrimi în ochi, că astăzi, la Cluj, votează pentru viitorul fiicei sale, care este studentă aici, la Facultatea de Drept.
„Sper să câștige un candidat care merită să fie poziționat în turul al doilea, eu sunt venită din străinătate, am venit special ca să votez pentru un viitor mai bun pentru copilul meu. Vreau un președinte care să susțină tinerii, pentru că ei sunt viitorul. Mai vreau să devenim o țară mai puțin coruptă. Noi am plecat din țară pentru că nu am avut șanse aici, eu am plecat de 15 ani, soțul meu de 27 de ani. Fiica mea este studentă la Facultatea de Drept, la UBB Cluj”. (Timeea Mihail, 42 de ani, asistent adictolog).
La secțiile amenajate aici se înregistrează, de asemenea, o prezență bună, în jurul orei 15.00, 371 de persoane din 1.149 așteptate (secția nr. 69), respectiv aproape 300 de persoane din 872 (secția nr. 68).