Cîţu, acuze la adresa MS: S-a tergiversat licitaţia din aprilie pentru Tocilizumab/ Spitalele au solicitat ventilatoare din august, ministerul nu a răspuns

Cîţu, acuze la adresa MS: S-a tergiversat licitaţia din aprilie pentru Tocilizumab/ Spitalele au solicitat ventilatoare din august, ministerul nu a răspuns

Premierul interimar, Florin Cîțu, a afirmat că Ministerul Sănătăţii a tergiversat achiziţia medicamentului pentru tratarea COVID-19, Tocilizumab, şi nu a răspuns solicitării spitalelor pentru ventilatoare, deşi avea zeci de bucăţi pe stoc.

Florin Cîţu a prezentat, vineri, în cadrul unei videoconferinţe, mai multe aspecte din ancheta privind pregătirea valului 4 al pandemiei.

"Suntem în ancheta pentru valul 4, să vedem cum a fost pregătit. Se pare că a fost o licitație  care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie a tot fost tergiversată, dintr-o dată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și tergiversat această achiziție atâtea luni. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm exact cine e responsabil pentru acest lucru. DSU să țină zilnic legătura cu managerii de spitale, ca să știm exact stocul de medicamente. Să nu mai avem situații ca aceasta cu licitație din aprilie până în septembrie", a spus Cîțu.

Premierul interimar a spus și că au fost spitale care tratează bolnavi COVID care au cerut concentratoare de oxigen și nu au primit niciun răspuns, deși la MS erau 40, primite ca donație din Germania.

"Au fost spitale care au făcut sollicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare, încă din luna august. Ministerul Sănătăţii avea un stoc de 40 de bucăţi, primite prin donaţie la sfârşitul lunii decembrie 2020, din partea Germaniei. Şi totuşi Ministerul nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecţioase care tratează pacienţi COVID-19. Aveam solicitări, aveam ventilatoare şi cineva din Ministerul Sănătăţii nu a răspuns. Cine nu a răspuns ar trebui să răspundă, chiar cu funcţia", a mai spus Florin Cîţu.

De asemenea, Florin Cîţu a vorbit și despre întârzierile cu care Ambulanța răspunde solicitărilor, afirmând că s-a ajuns ca acest timp să fie şi de 5-8 ore, iar pentru testarea COVID, sunt zone unde ambulanţa se prezintă şi cu 5 zile întârziere. 

"Ancheta a relevat și altă situație care trebuie neapărat remediată. S-a ajuns ca în anumite județe, timpul de răspuns pentru urgențe majore să fie de 5 – 8 ore la ambulanță. Pentru testare COVID, ambulanțele vin la domiciliu cu 5 zile întârziere, nu se poate așa ceva. Vă rog să remediați. Asta arată că nu a fost pregătit valul 4, pentru că în iunie timpul de răspuns era mult mai mic, chiar și pentru testare se ajungea imediat", a precizat Cîţu. 

Comenteaza